Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Experimentul african de creare a unei monede digitale (CBDC) a eșuat parțial. Se pregateste transferul pentru lumea occidentala

Postat la: 23.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tranziția către CBDC (moneda digitala) în Nigeria nu a decurs conform planului. Nigeria a încercat să implementeze lent programul denumit eNaira, construit pe blockchain-ul Hyperleger Fabric.

Banca Centrală a Nigeriei (Central Bank of Nigeria - CBN) este singura responsabilă de funcționarea nodurilor acestei monede digitale. Testele de stres inițiale au declarat că această monedă poate executa 2.000 de tranzacții pe secțiune. În octombrie 2021, guvernul a început să ofere stimulente cetățenilor care au ales CBN.

Un an mai târziu, țara încă ezita să facă trecerea, astfel că banca centrală a început să implementeze măsuri energice. În octombrie 2022, CBN a decis să anuleze și să demisioneze moneda, într-o "mișcare menită să restabilească controlul Băncii Centrale a Nigeriei (CBN) asupra monedei aflate în circulație".

Aceștia au declarat că bancnotele originale de hârtie vor avea curs legal doar până la 31 ianuarie 2023, lăsându-i pe oameni fără altă alternativă decât să-și convertească banii. Nigerianii nu erau străini de conceptul de anulare a monedei, deoarece este un lucru pe care guvernul l-a făcut în mod obișnuit.

CBN a anunțat în mod deschis că obiectivul final era de a viza o societate 100% fără numerar, înlocuită cu eNaira. Mai puțin de 0,5% dintre nigerieni au adoptat eNaira și au izbucnit proteste în întreaga națiune.

Până la 2 decembrie 2022, Banca Centrală a Nigeriei a emis o scrisoare către toate institutele bancare prin care implementa o interdicție strictă a numerarului fizic.

Banca centrală a stabilit o limită de retragere de numerar de ₦100.000 (225 de dolari) pe săptămână pentru persoanele fizice și de ₦500.000 (1.123 de dolari) pentru întreprinderi. Cetățenii care doreau să retragă sume mai mari erau supuși unui comision de procesare între 5% și 10%. Bancomatele erau limitate la ₦20.000 (45 USD) pe zi, iar în bancomate erau disponibile doar bancnote de ₦200 (0,45 USD) sau cu valori nominale mai mici.

Bloomberg a raportat că 90% din țară folosea anterior numerar pentru tranzacții. Aceștia nu au dorit să se convertească la CBDC, dar nu li s-a oferit nicio alternativă.

Demonetizarea monedei a redus numerarul disponibil de la 3,2 trilioane de nairas la 1 trilion de nairas. Acest lucru a dus la crearea de către banca centrală a peste 10 miliarde de eNairas. Oamenii protestează continuu împotriva acestor măsuri, deoarece societatea lor, care depindea în mare măsură de interacțiunile cu numerar, a fost destabilizată.

Iată cum începe totul. Elitele din finate-banci folosesc Nigeria și alte țări ca subiecți de testare înainte de a lansa aceste programe în Occident. Este greu pentru occidentali să înțeleagă anularea monedei, deoarece nu s-a mai întâmplat niciodată la ei.

Cu toate acestea, Banca Europeana si Rezerva Federală americana au precizat că analizează această opțiune. Ca de obicei, o comercializează ca pe o "comoditate" pentru populație.

În realitate, este o modalitate de a se asigura că banii rămân în grilă sub controlul guvernului. Ei nu vor permite ca niciun cent să rămână neimpozitat, iar pe măsură ce programul se extinde, pot elimina în totalitate persoanele și organizațiile de la participarea în societate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE