Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Experții explică de ce Israelul nu va putea să învingă Hamas într-o confruntare directă

Postat la: 13.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Israelul face pregătiri pentru o invazie terestră în Fâșia Gaza, dar experții militari susțin că este o mișcare foarte riscantă, care implică costuri uriașe și pierderi de vieți omenești. Shahram Akbarzadeh, profesor la Universitatea Deakin din Australia arată faptul că organizația Hamas este un "strigăt de disperare" al palestinienilor și chiar dacă Israelul va distruge Hamas, o altă organizație de acest tip îi va lua locul.

"Hamas este un răspuns al palestinienilor, răspunsul unor oameni disperați care se află sub ocupație de zeci de ani. Hamas reprezintă aspirația și disperarea de a avea un stat, suveranitate și recunoaștere. Hamas ca organizație ar putea fi distrusă, dar va apărea o altă organizație în locul ei", spune profesorul. Shahram Akbarzadeh susține că, din punct de vedere militar, pentru Israel o invazie terestră în Gaza ar fi un adevărat dezastru. "Israelul nu vrea să producă o invazie militară în Gaza. Israelul a încercat să se extragă din Gaza de când s-a retras unilateral, construind granițe și blocând-o", a declarat Shahram Akbarzadeh.

"Controlul asupra Gaza este prea costisitor pentru Israel. Trimiterea de trupe în Gaza înseamnă lupte de stradă. Acest lucru va fi extrem de costisitor pentru toată lumea - forțele israeliene și civilii din Gaza. Nu este ceea ce dorește Israelul. În schimb, dacă urmăresc exclusiv obiectivul de a distruge Hamas, cred că nu există altă cale decât să intre pe teren, dar asta comportă riscurile deja amintite.", a adăugat el. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri seara că ţara sa a "trecut la ofensivă", avertizând că "orice membru al Hamas este un om mort", notează AFP, citat Agerpres.

"Hamas este Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic) şi îi vom zdrobi şi distruge aşa cum lumea a distrus Daesh", a adăugat el într-un prim discurs solemn în prezenţa membrilor cabinetului său de război format mai devreme în cursul zilei. Benjamin Netanyahu şi rivalul său din opoziţie, Benny Gantz, au anunţat că au convenit să creeze un guvern de urgenţă şi un cabinet de război pe durata conflictului, la patru zile după atacul sângeros şi fără precedent lansat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului.

În discursul său, premierul israelian a exprimat pentru prima dată clar intenţia Israelului de a "distruge" Hamas. Ministrul apărării, Yoav Gallant, a insistat: "vom şterge Hamas de pe faţa Pământului". Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, Jonathan Conricus, susține că 300.000 de soldați au fost mobilizați la frontiera cu Fâșia Gaza și se pregătesc de o invazie terestră, misiune primită din partea Guvernului Israelului.

"Am desfășurat 300.000 de soldați în apropierea Fâșiei Gaza- de fapt, am trimis - infanteria noastră, soldații noștri blindate, corpul nostru de artilerie și mulți alți soldați din rezerve - 300.000 de soldați, - în diferite brigăzi și divizii sunt acum aproape de Fâșia Gaza, pregătindu-se să execute misiunea care ne-a fost încredințată de guvernul israelian", a declarat el într-o înregistrare video postată pe X.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE