Este cazul sau nu să ne temem de Kraken, noua mutație a Covid-19? Mai periculoasă este o subvariantă a virusului
Postat la: 10.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După trei ani de pandemie, coronavirusul continuă să îngrijoreze virologii cu evoluția sa. Versiunea cunoscută sub numele de XBB.1.5 sau Kraken se răspândește rapid în lume. Oamenii de știință spun că aceasta poate ocoli ușor imunitatea dată de vaccin sau de trecerea prin boală.
Noua subvariantă, eșantionată pentru prima dată în toamnă în statul New York, are o serie puternică de mutații care par să o ajute să se sustragă apărării imune și să-și îmbunătățească capacitatea de a invada celulele.
Mutația a fost descoperită și în Europa iar luni, 9 ianuarie, medicii de la Institutul Matei Balş au confirmat primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken în București.
Deși în acest moment este la stadiul de monitorizare, experții spun că este foarte probabil să se răspândească rapid la nivel global, în contextul unei ierni care deja este îngreunată de gripă și alte virusuri respiratorii care se suprapun pe pandemia de covid-19.
Experții spun că este cea mai transmisibilă variantă de pe acum însă nu au fost descoperite simptome mai grave față de ce există până în prezent.
"În ultima lună a anului trecut a crescut de la 20% la 40% în SUA. Este o creștere explozivă și ar fi cea mai infecțioasă tulpină de Covid-19 de până acum. A fost detectată și în Uniunea Europeană. Nu știm încă dacă manifestările simptomatologice diferă sau nu de ceea ce știm până în prezent, însă se fac analize în acest sens. Această tulpină este însă capabilă să evadeze răspunsului imunitar", a explicat într-un interviu pentru Ziare.com Ștefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
„Este cea mai transmisibilă variantă care a fost detectată până acum", a declarat și Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic Covid-19 la Organizația Mondială a Sănătății, la o conferință de presă de săptămâna trecută, potrivit nytimes.com.
Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă a explicat, de asemenea, într-un interviu acordat Ziare.com că posibilitatea de infectare crește dar nu la fel ca în urmă cu un an când s-a făcut trecerea de la Delta la Omicron. dar, pe de altă parte, "are această caracteristică din cauza unor mutații, cea de a evita protecția imună dar probabilitatea de a pune probleme majore de sănătate publică este foarte mică".
"Rămâne însă acest risc individual la categoriile vulnerabile, mai ales dacă nu s-au vaccinat.
Va fi o variantă dominantă și în Europa însă nu va fi una din import din China. De fapt toate cele 68 de variante circulante în China circulă și în Europa.
Pentru că suntem în perioada de iarnă avem transmitere crescută atât pentru Omicron cât și pentru alte virusuri respiratorii și cu atât mai mult trebuie respectate măsurile de prevenție, inclusiv vaccinarea", a spus dr. Marius Geantă.
Experții au împrumutat numele unui monstru marin pentru a boteza XBB.1.5.
Kraken este un termen din nordica veche folosit pentru a desemna toți monștrii marini ce locuiau în apele din apropierea Scandinaviei, scrie Wikipedia.
Krakenul era descris de obicei ca fiind o creatură uriașă, ca un calmar sau o Caracatiță, care este capabilă să scufunde bărci și corăbii. Savanții din ziua de azi consideră că popoarele nordice îi numeau krakeni pe calmarii uriași, care pot ajunge până la 12-15 m lungime și trăiesc în Oceanul Atlantic și în Oceanul Pacific.
Dimensiunea gigantică și aspectul înspăimântător atribuit kraken-ului l-au transformat într-un monstru oceanic obișnuit în mai multe lucrări de ficțiune. El a fost descris pentru prima dată de naturalistul danez Erik Pontoppidan în 1752-1753.
Dar Kraken este o bancă și o bursă de criptomonede cu sediul în Statele Unite, fondată în 2011. A fost una dintre primele schimburi de bitcoin care a fost listată pe Bloomberg Terminal și este evaluată la 10,8 miliarde USD, la mijlocul verii 2022. Începând cu 2020, Kraken a avut venituri de 1,1 miliarde de dolari.
Cel care a botezat Kraken varianta cea mai contagioasă a Omicron este dr. Ryan Gregory, profesor de biologie la Universitatea Guelph din Ontario, Canada.
Termenul a fost preluat de o serie de alte instituții de știri internaționale și naționale, inclusiv Insider și Sky News. Centaurus a fost numit în articole de jurnal și folosit de oameni ca Nature și The Guardian . Și unele variante de urmărire folosesc acum numele propuse ca hashtag-uri pe Twitter.
Dr Ashish K. Jha, coordonatorul de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă, a declarat că administrația Biden monitorizează apariția XBB.1.5 și îndeamnă oamenii să profite de contramăsurile existente. Studiile preliminare sugerează că vaccinurile bivalente ar trebui să ofere o protecție decentă împotriva XBB și a descendenților săi. De asemenea, Paxlovid rămâne eficient în combaterea infecțiilor, scrie nytimes.com.
„Ne simțim destul de confortabil că contramăsurile noastre vor continua să funcționeze", dr. a spus Jha. „Dar trebuie să ne asigurăm că oamenii le folosesc".
Pe de altă parte cercetătorii străini spun că XBB.1.5 nu este ultimul capitol din evoluția coronavirusului. De fapt, se așteaptă ca un descendent al lui XBB.1.5 să obțină în curând mutații care îl fac și mai bun la răspândire.
Acest descendent poate exista deja, infectând oamenii fără să anunțe încă. Dar eforturile de secvențiere au scăzut atât de mult la nivel mondial încât descoperirea următoarei generații de XBB.1.5 ar putea fi amânată.
„Pe măsură ce secvențierea devine din ce în ce mai puțin disponibilă la nivel global, este dificil pentru noi să urmărim fiecare dintre subvariantele Omicron", a declarat dr.Van Kerkhove.
Oamenii de știință au reconstruit evoluția XBB.1.5 (pe care unii l-au poreclit Kraken) analizând noi secvențe de coronavirus în bazele de date online. Primul pas major a avut loc anul trecut, când două forme anterioare de Omicron au infectat aceeași persoană. Pe măsură ce virușii s-au replicat, materialul lor genetic a fost amestecat împreună. A apărut o nouă formă hibridă, cu material genetic de la ambii părinți virali. Observatorii de viruși l-au numit XBB.
Această amestecare, numită recombinare, are loc destul de des printre coronavirusuri. Pe parcursul pandemiei, oamenii de știință au descoperit o serie de forme recombinate de SARS-CoV-2, cauza Covid-19.
Majoritatea virusurilor SARS-CoV-2 recombinați s-au diminuat în câteva săptămâni sau luni, neputând depăși alte linii. XBB, pe de altă parte, a primit un bilet câștigător la loteria genetică. De la un părinte, a câștigat un set de mutații care l-au ajutat să evite anticorpii din infecții și vaccinări anterioare. De la celălalt părinte, a câștigat un set separat de mutații care l-au făcut și mai evaziv.
„XBB a preluat literalmente cele mai multe mutații posibile pe care le-ar putea detecta de la cei doi părinți", a spus Thomas Peacock, virolog la Imperial College London. Noua combinație a făcut din XBB una dintre cele mai evazive subvariante Omicron existente în vara trecută.
Experimente recente sugerează că XBB a plătit un preț mare pentru puterea sa de a se sustrage imunității. Mutațiile îi permit să scape de anticorpi prin modificarea formei proteinei, numită vârf, care îi acoperă suprafața. Dar unele dintre aceste mutații fac, de asemenea, mai greu ca proteinele XBB să se prindă strâns de celule - primul pas necesar pentru o infecție.
Este posibil ca această strângere slăbită să fi diminuat avantajul XBB împotriva altor forme de virus. La sfârșitul anului 2022, s-a zbătut alături de o serie de alte subvariante Omicron. În Singapore, XBB a provocat o creștere în octombrie, de exemplu, rămânând rară în multe alte părți ale lumii.
Pe măsură ce XBB s-a înmulțit, a continuat să se transforme în noi forme. Cele mai vechi probe de XBB.1.5 au fost izolate în octombrie la New York. Noua subvariantă a câștigat o mutație crucială, cunoscută sub numele de F486P.
Cel mai probabil, XBB.1.5 a evoluat undeva în nord-estul Statelor Unite, unde eșantioanele timpurii au fost identificate pentru prima dată și unde rămâne cel mai frecvent. Odată ce oamenii de știință l-au putut recunoaște, ar putea urmări creșterea acestuia.
În Connecticut, de exemplu, Nathan Grubaugh de la Universitatea Yale și colegii săi au descoperit că până la jumătatea lunii decembrie, alte subvariante Omicron erau în scădere. Doar cazurile XBB.1.5 erau în creștere. dr Grubaugh estimează că este cu aproximativ 20% mai transmisibil decât BQ.1, care fusese forma dominantă.
Cât de severe sunt infecțiile XBB.1.5 în comparație cu alte forme de coronavirus nu este încă clar.
„Este grav", dr. spuse Grubaugh. „Doar că nu știu neapărat dacă este cu adevărat mai serios decât unele dintre celelalte descendențe Omicron în ceea ce privește impactul general."
XBB.1.5 s-a răspândit deja în alte țări și crește rapid în Germania, Danemarca și în alte părți ale Europei, inclusiv în România. Dar impactul său este probabil să difere de la un loc la altul. În India, de exemplu, va întâlni mulți oameni care au fost infectați cu tulpinile sale parentale anul trecut, așa că s-ar putea confrunta cu o imunitate mai puternică, conform dr. Peacock.
În China, care a cunoscut un val mare de cazuri la sfârșitul anului 2022, perspectivele sale sunt și mai greu de prezis. În cea mai mare parte a pandemiei, China aproape niciodată nu a împărtășit secvențe de virus cu bazele de date internaționale. Cooperarea a crescut în ultimele săptămâni, dar bazele de date ar putea să nu reflecte încă situația din țară.
O mare parte din avantajul XBB.1.5 în Statele Unite provine din capacitatea sa de a se sustrage imunității existente, inclusiv cea care este împotriva altor subvariante Omicron. În China, unde există mai puțină imunitate, este posibil să nu aibă acest avantaj. Dr. Peacock a speculat că, după ce alte variante s-au răspândit prin China, ar putea fi rândul lui XBB.1.5 să crească.
Dr. Wenseleers a spus că răspândirea XBB.1.5 în afara Chinei l-a făcut să fie sceptic că restricțiile impuse călătorilor chinezi vor menține cazurile scăzute. „Este oarecum inutil", a spus el. „Ar fi mai bine să ne asigurăm că bătrânii sunt bine vaccinați".
Pe măsură ce XBB.1.5 se răspândește, continuă să sufere mutații, iar experții cred că poate deveni și mai bun la evitarea anticorpilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu