Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Șeful OMS somează guvernele lumii să "predea suveranitatea" sanitară înainte de următoarea pandemie

Postat la: 25.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a îndemnat pe liderii mondiali să cedeze suveranitatea națiunilor lor către OMS înainte de apariția următoarei pandemii.

Potrivit directorului general al OMS, o altă pandemie urmează să apară "în curând" și va fi mult mai mortală și mai răspândită decât COVID-19.

"Nu putem da cu piciorul la această cutie pe drum", a declarat Tedros într-un important discurs adresat statelor membre ale agenției, avertizând că următoarea pandemie va "bate la ușă".

"Dacă noi nu facem schimbările care trebuie făcute, atunci cine le va face? Și dacă nu le facem acum, atunci când?", a adăugat el.

Msn.com relatează: Adunarea Mondială anuală a Sănătății de 10 zile de la Geneva, care coincide cu cea de-a 75-a aniversare a OMS, urmează să abordeze provocările globale în materie de sănătate, inclusiv viitoarele pandemii, eradicarea poliomielitei și sprijinirea măsurilor de atenuare a urgenței sanitare din Ucraina, declanșată de invazia Rusiei.

Cele 194 de state membre ale OMS elaborează în prezent un tratat privind pandemiile, care urmează să fie adoptat în cadrul adunării de anul viitor.

"Un angajament din partea acestei generații (față de un acord privind pandemia) este important, deoarece această generație este cea care a experimentat cât de îngrozitor poate fi un virus mic", a declarat Tedros.

În cadrul aceleiași reuniuni, țările au aprobat un buget de 6,83 miliarde de dolari pentru 2024-25 - o decizie care a testat angajamentele naționale de a repara un model de finanțare a OMS considerat prea mic și prea dependent de capriciile donatorilor.

Bugetul include o creștere cu 20% a cotizațiilor obligatorii ale statelor membre, conform unui acord preliminar încheiat anul trecut, în schimbul unui angajament de a face reforme, inclusiv în ceea ce privește bugetul, guvernanța și politicile financiare.

Secretarul adjunct al SUA pentru afaceri cu organizațiile internaționale, Michele J. Sison, a declarat că viitoarele majorări vor fi "condiționate de progresul continuu al reformelor". Țările din America Centrală și de Sud au cerut, de asemenea, ca OMS să abordeze ceea ce au descris ca fiind o subfinanțare cronică a regiunii lor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE