Șeful NASA, îngrijorări serioase: China ar putea revendica întinderi vaste pe Lună!
Postat la: 03.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Bill Nelson, administrator NASA, fost senator american și astronaut al navetei spațiale, a declarat că întrecerea pentru stabilirea unei prezențe lunare este din ce în ce mai strânsă și ar putea avea o semnificație strategică pe termen lung, anunță The Telegraph.
"Este un fapt: ne aflăm într-o cursă spațială", a declarat el pentru Politico. "Și este adevărat că ar fi bine să fim atenți ca ei să nu ajungă pe Lună sub pretextul cercetărilor științifice. "Nu este dincolo de domeniul posibilității ca ei să spună: "Nu vă apropiați, suntem aici, acesta este teritoriul nostru"", a spus el.
Interesul Beijingului pentru spațiu s-a intensificat în ultimii ani. La sfârșitul anului trecut, China și-a inaugurat propria stație spațială, lansând misiunea Shenzhou din deșertul Gobi.
Trei "taikonauți" - termenul chinezesc pentru astronauți - au înlocuit echipajul care a ajutat la construirea laboratorului orbital, stabilind poziția Beijingului ca actor major în explorarea spațiului.
Tensiunile din spațiu le-ar putea reflecta pe cele de pe Pământ
În timp ce SUA și Rusia au convenit să coopereze în ceea ce privește stația spațială internațională, chinezii vor să meargă pe cont propriu. Dl Nelson se teme că tensiunile din spațiu ar putea reflecta tensiunile de pe Pământ, cum ar fi cele din Marea Chinei de Sud, unde armata Beijingului a stabilit baze pe insule contestate.
Natura agresivă a programului spațial al Chinei a provocat îngrijorare la Washington, în special în mai 2021, când părți din cea mai mare rachetă chineză s-au prăbușit în Oceanul Indian, sfidând standardele de siguranță convenite la nivel internațional, potrivit Nasa.
În 2021, un inginer lunar chinez, Ye Peijian, a declarat că este "foarte posibil" ca țara să aibă "cizme pe Lună" până la sfârșitul deceniului.
Cu puțin timp înainte de Crăciun, Wu Yansheng, președintele China Aerospace Science and Technology, a prezentat ambițiile țării pentru stabilirea Beijingului. Programul face parte dintr-o strategie menită să "realizeze marea întinerire a națiunii chineze" până în 2049. Misiunea americană Artemis este în întârziere cu ani de zile
Încă din 2014, SUA au anunțat că intenționează să trimită un robot pe Lună pentru prima dată în ultimele patru decenii. Însă misiunea americană Artemis, care își propune să trimită oameni pe Lună până în 2025, a fost afectată de dificultăți și este în întârziere cu mulți ani.
Cu toate acestea, luna trecută a finalizat o misiune de 1,4 milioane de kilometri până la Lună și înapoi, iar nava spațială Orion a ajuns înapoi la centrul spațial Kennedy al Nasa luna trecută.
Cel mai recent raport al Pentagonului către Congres a identificat China ca fiind "singurul concurent cu intenția și, din ce în ce mai mult, cu capacitatea de a remodela ordinea internațională".
Jonathan McDowell, un astrofizician de la Harvard, a rămas sceptic. "Este posibil", a declarat el pentru The Telegraph. "Nu este o prioritate urgentă pentru China și nu există niciun program chinez de "oameni pe Lună" în curs de dezvoltare în zbor în acest moment, dar va fi o dezvoltare naturală a programelor lor guvernamentale de explorare spațială." China nu vede acest lucru ca pe un fel de cursă, dar ritmul efortului american este suficient de glacial încât, într-adevăr, China ar putea ajunge prima.
Dr. Mcdowell a declarat că comentariile domnului Nelson au fost "în esență o campanie de alarmă pentru a obține sprijin politic" pentru bugetul Nasa.
"Da, China s-ar putea să fie deja pe Lună până când vom ajunge noi acolo, dar ceea ce este important nu este cine este primul cu un an sau doi, ci cine are o prezență durabilă acolo pe termen lung - acesta ar trebui să fie punctul central, dar nu este."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu