Șefii Jandarmeriei, acuzați că și-au aprobat ilegal plata a sute de ore suplimentare, scapă de anchetă. Nu sunt probe că nu au muncit 20 de ore pe zi
Postat la: 24.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Dosarul privind foști șefi ai Jandarmeriei Române suspectați că ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi bănești în sumă totală de 79.852 lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală, a fost clasat.
Procurorul militar care a instrumentat cauza a apreciat că "nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă" că acei trei ofițeri nu ar fi muncit câte 12 ore pe zi peste programul normal de lucru, "astfel încât dubiul profită suspecților".
Totuși, în urma reanalizării dosarului, procurorul şef adjunct al PICCJ-DNA a cerut, în august 2023, redeschiderea urmăririi penale în cazul unuia dintre cei trei ofițeri.
Este vorba despre colonelul Bogdan Enescu, inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române la data faptelor, cel care a aprobat în calitate de ordonator de credite efectuarea plăţilor orelor suplimentare presupus efectuate de el însuşi, precum şi de ceilalţi doi foşti inspectori generali.
Subalternii săi, generalul de brigadă Constantin Florea și colonelul Cătălin Ionuț Sindile, scapă însă de redeschiderea anchetei. Procurorul a justificat decizia astfel: nu este vinovat cel care cere, ci cel care aprobă, iar instanța militară a fost de acord cu explicația.
Curtea Militară de Apel București a confirmat, printr-o decizie definitivă, redeschiderea urmăririi penale în ceea ce îl privește pe colonelul Enescu Bogdan cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, potrivit portalului instanțelor de judecată, astfel că ancheta va fi continuată de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari.
"Curtea apreciază că este dreptul oricărei persoane să ceară o plată suplimentară fără ca aceasta să fie infracțiune, aspectele de ordin penal urmând a fi analizate în persoana celui care aprobă astfel de cereri", se arată în motivarea Curții Militare de Apel București care a decis redeschiderea urmăririi penale doar în cazul colonelului Enescu.
Faptele pentru care cei trei șefi ai Jandarmeriei Române au fost deferiți justiției au fost reclamate de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din M.A.I.
ENESCU BOGDAN, colonel, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, FLOREA CONSTANTIN, general de brigadă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN, colonel în rezervă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fost comandant al Școlii de Aplicație pentru Ofițeri ai Jandarmeriei Române „Mihai Viteazul", au fost acuzați că au falsificat documente pentru a dovedi că au lucrat suplimentar sute de ore lunar, "pentru a beneficia de sporul salarial acordat pentru orele lucrate peste programul normal, prejudiciind astfel instituția pe care o conduce".
Pur și simplu cei trei ofițeri pare că au muncit pe brânci, chiar și câte 20 de ore pe zi, cumulând, sute de ore de muncă prestate suplimentar peste programul normal de lucru, într-o perioadă scurtă de timp.
"cu titlu de exemplu, se observă din notele raport privind evidența efectuării unor ore suplimentare că acesta ar fi efectuat un număr de 12 ore suplimentare peste programul normal de lucru chiar și în zile consecutive, ceea ce ar fi reprezentat un număr de 20 de ore lucrate efectiv, rezultând o încărcare excesivă a programului de lucru, per total în fiecare lună în perioada ianuarie 2020-iunie 2020, acesta a evidențiat 957 de ore de muncă prestate suplimentar", se arată în rechizitoriu.
Chiar dacă există semne de întrebare cu privire la volumul uriaș de muncă, anchetatorii susțin că nu există probe care să dovedească faptul că cei trei ofițeri nu au muncit atât, astfel că "dubiul profită suspecților", ca atare s-a decis clasarea cauzei cel puțin în cazul generalului de brigadă Constantin Florea și al colonelului Cătălin Ionuț Sindile.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Financial Times o analiză însoțită de predicţii pentru anul 2025.
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și femeie pe Pământ, creați din praf și trăind în Grădina Edenului. Această narativă stă la baza credinței că întreaga umanitate își are rădăcinile într-o singură pereche de strămoși.
-
"Canada ar trebui să fuzioneze cu Statele Unite": reacţia lui Donald Trump la anunțul despre demisia premierului canadian Justin Trudeau
Preşedintele ales Donald Trump a sugerat din nou că Statele Unite şi Canada ar trebui să „fuzioneze", la câteva ore după demisia premierului canadian Justin Trudeau. El invocase deja această idee în faţa premierului canadian la Mar-a-Lago, la începutul lunii decembrie,
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SOS România a vorbit pe B1 TV despre faptul că se teme pentru viața ei și pentru siguranța copiilor ei.
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașteți motivul real pentru care acestea au fost făcute? Aceste obiecte de cult au jucat și joacă un rol important în creștinism. Rămâneți alături de noi să aflați mai multe despre aceste obiecte.
-
Secrete japoneze pentru slăbit rapid. Patru trucuri pe care poți să le încerci
În ciuda influențelor externe și a stilului de viață modern, japonezii au păstrat obiceiuri alimentare și rutine care contribuie la starea lor generală de bine. Aceste practici sunt fundamentale pentru menținerea unui corp zvelt și sănătos.
-
Cercetătorii atrag atenția: Un virus banal ar putea declanșa boala Alzheimer
Un virus comun, cu care majoritatea oamenilor vin în contact încă din copilărie, ar putea fi responsabil pentru apariția bolii Alzheimer la anumite persoane, au descoperit cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona.
-
Dovezi ciudate dintr-o carieră din Europa ale unor "autostrăzi" vechi de 166 de milioane de ani ar putea schimba cursul istoriei
Niște denivelări ciudate dintr-o carieră din Europa s-au dovedit a fi „autostrăzi" vechi de 166 de milioane de ani pentru unii dintre cei mai mari dinozauri din Jurassic.
-
Europarlamentar român neafiliat: "Vestul aproape nu mai există. E dezmembrat bucată cu bucată!"
Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă consideră că „vestul" - așa cum era cunoscut el odinioară - „aproape nu mai există". „Oricine va fi ales, va trebui urgent să învețe relații internaționale pe pâine.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu