Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Eficiență și autonomie extinsă: Cum funcționează pufferul în sistemul tău de încălzire

Postat la: 20.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cu toate că numele acestuia este unul mai puțin uzual, trebuie avut în vedere faptul că pufferul este un element care joacă un rol important în sistemul de încălzire al locuinței, acesta oferind în același timp și o eficiență cât se poate de sporită. În acest fel, locuința vă putea fi încălzită corespunzător.

Cu toate că numele acestuia este unul mai puțin uzual, trebuie avut în vedere faptul că pufferul este un element care joacă un rol important în sistemul de încălzire al locuinței, acesta oferind în același timp și o eficiență cât se poate de sporită. În acest fel, locuința vă putea fi încălzită corespunzător. 

Pufferul vine la pachet cu o mulțime de avantaje, de aceea este foarte important ca oricine să-l aibă în vedere. Înainte de a face o astfel de achiziție, îți recomandăm să te documentezi foarte bine. Așadar, după ce ai citit acest articol, citește articolul celor de la Dolinex.ro despre puffere pentru a înțelege mai bine ce sunt și cum funcționează aceste sisteme.

Ce este un puffer?

Fiind cunoscut și sub numele de rezervor de acumulare, acest puffer este similar unui boiler. El este fabricat din oțel, iar în interiorul acestuia poate fi stocat un agent termic. Apa caldă poate fi stocată în acest fel în interiorul pufferului, la o anumită diferență de temperatură față de cazanul unei centrale termice [*1].

Pufferul este practic cel care face legătura dintre sursa de căldură și anume centrală, panouri solare și pompa de căldură și echipamentele de distribuție a acestei călduri. În acest fel, căldura ajunge cu ușurință la calorifere sau la instalația de încălzire prin pardoseală. Agentul termic poate fi în acest fel stocat cu ușurință perioade mai îndelungate de timp decât în cazul unei centrale termice. Acesta este eliberat așadar doar în momentul când este necesar. În acest fel, randamentul sistemului de energie din casă vă crește semnificativ, iar acest lucru este unul benefic din foarte multe puncte de vedere, aducând așadar la rândul său o mulțime de avantaje importante.

Având o utilitate ridicată în locuințele care utilizează lemnul și brichetele pentru încălzire, pufferele oferă o eficiență sporită chiar și în situația în care persoană se bucură de panourile solare și de toate avantajele pe care acestea le prezintă.

Care este modul de funcționare al unui puffer?

Pentru a se asigura o încălzire optimă a locuinței, un astfel de sistem de încălzire funcționează constant. Dacă este să vorbim despre o centrală pe combustibil solid, atunci arderea nu poate fi controlată. La fiecare ciclu, apa din circuit este reîncălzită, cazanul pierzându-și din eficiența în timp. Apa încălzită în exces aduce pierderi de energie calorică, ducând la un consum mai mare de combustibil. Dacă în acest circuit se introduce un puffer, atunci sursa de căldură vă putea funcționa uniform pentru a genera o cantitate de energie termică necesară. În acest fel nu se vă consuma combustibil în surplus.

Un alt lucru pe care trebuie să-l știți despre un puffer este că acesta poate stoca energia la o temperatură la care sistemul are un randament maxim [*2]. În acest fel, arderea vă avea constant o intensitate maximă, iar randamentul centralei vă fi mereu unul cât se poate de ridicat. Pufferul mai are și capacitatea de a ceda agentul termic sistemului de încălzire în situația în care este nevoie, iar temperatura la care acesta funcționează este mereu la o eficiență maximă.

Daca este să vorbim în special despre centralele pe combustibil solid, atunci pufferul ajuta la introducerea în rețeaua casnică de încălzire a unor surse alternative de căldură. Utilitatea acestui puffer este cu atât mai mare daca este să vorbim despre sistemele de încălzire prin pardoseală. Pentru a funcționa în condiții optime de confort, dar și de siguranță, este nevoie că agentul termic să aibă și o anumită temperatură.

Când se recomandă utilizarea unui puffer?

Pufferul poate fi util așadar pe tot parcursul anului prin economiile pe care le generează și le poți cumpăra online din magazinul Dolinex.ro. Economiile sunt mari atât primăvara, cât și toamna datorită necesarului redus de energie de care este nevoie pentru sistemul de încălzire. Un panou solar conectat prin intermediul pufferului la instalația de încălzire poate fi o soluție de avut în vedere. Se aduce în acest fel un aport la încălzire atât la începutul, cât și la sfârșitul sezonului de încălzire. În acest fel, vă veți bucura de avantaje sporite din acest punct de vedere.

Care sunt principalele tipuri de puffer de pe piață?

Pufferele pot fi împărțite în mai multe categorii și anume că acestea pot fi clasificate în funcție de numărul de serpentine, capacitate, dar și izolație.

Fiind niște tuburi din metal care se conectează la una sau la mai multe surse de căldură, serpentinele determină și ele alegerea pufferului celui mai potrivit. Pufferele fără serpentină sunt potrivite pentru a fi utilizate în cazul centralelor pe combustibil solid. Pufferele cu o serpentină se utilizează în cazul instalațiilor de încălzire cu o singura sursă de căldură, în timp ce pufferele pe două serpentine se utilizează pentru instalațiile de încălzire cu doua surse de căldură. Acestea pot funcționa simultan, de aceea sunt o soluție și din acest punct de vedere.

Pufferele mai pot fi alese și în funcție de izolație [*3]. Pufferele sunt așadar izolate la exterior, astfel încât să grăbească procesul de încălzire a apei. În acest fel, pufferele reduc semnificativ consumul de energie, în acest fel se păstrează agentul termic la temperatura dorită, o perioadă mai lungă de timp.

Pufferele cu o izolație mai bună sunt mai scumpe, acestea reducând într-o mai mare măsură pierderile de căldură. Un puffer cu o izolație eficientă, dar și de calitate în același timp iese în evidență prin faptul că poate păstra agentul termic la o temperatură ridicată pentru o perioadă de câteva zile. Acest lucru contribuie la un randament ridicat al echipamentului. Există puffere cu o izolație din vată minerală, dar și puffere cu o izolație din poliuretan.

Care sunt avantajele utilizării pufferelor?

Durata de viață sporită a acestora este un prim avantaj și anume că ciclurile de pornire-oprire sunt regularizate. Cantitatea de depuneri rezultată în urma arderii combustibilului este redusă. Randamentul este și el sporit, acest lucru fiind o principală atribuție a unui puffer. Căldură va funcționa doar în momentul când este necesar, astfel încât pufferul să fie încărcat cu apa caldă, la o temperatură nominală pe tur.

Pufferul mai este avantajos și pentru faptul că poate fi conectat la mai multe surse de căldură diferite pe același circuit [*4]. De asemenea, multe persoane au în vedere un astfel de puffer pentru că el iese în evidență prin cheltuielile reduse, dar și printr-un confort sporit pe care îl pune la dispoziția utilizatorului atunci când acesta îl folosește.

sursa foto: 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE