Efectul închiderii spitalelor în pandemie: Mortalitatea maternă a ajuns la nivelul de acum 20 de ani
Postat la: 24.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Medicul Radu Vlădăreanu consideră că mortalitatea maternă a crescut cu 60% în doi ani deoarece pandemia a dezechilibrat şi mai mult un sistem destul de dezechilibrat pe care îl avea România legat de urmărirea sarcinii. Medicul remarcă faptul că ne-am întors la cifrele pe care le aveam acum 20 de ani.
El se referă şi la accesul dificil la serviciile medicale pentru multe dintre femei, dar şi la faptul că nu toate maternităţile au dotările necesare şi nici specialişti. "Ne uităm că scriem pe ea "maternitate", dar nu mai punem încă un panou roşu pe care scriem cu litere de aur "Atenţie, nu vă garantăm că o să naşteţi ok după ora 14 când nu mai avem ginecolog, nu mai avem neonatalog, nu mai avem nimic!", spune medicul.
"Cifrele sunt şocante, faţă de 20 de decese în 2019 să ai mai mult decât dublu în 2021 - 51 înseamnă îngrozitor de mult pentru că ne-am întors la cifrele pe care le aveam acum 20 de ani. În 2003 aveam o mortalitate maternă tot ca în 2021. Practic un regres. Nu înţeleg de ce, pentru că în ultima perioadă, în ultimii ani, după 2000, au scăzut treptat şi continuu aceste decese. Cu siguranţă s-a întâmplat ceva în 2020 şi în 2021. Cu siguranţă pandemia s-a întâmplat şi această pandemie a dezechilibrat şi mai mult un sistem destul de dezechilibrat pe care îl avem în România legat de urmărirea sarcinii. Toate aceste dezechilibre au dus la o întârziere sau o lipsă a adresabilităţii materne mai ales în zonele defavorizate, aceste întârzieri care sunt fatale de cele mai multe ori. Am avut surpriza ca şi în Bucureşti, în Spitalul Universitar, să apară femei gravide niciodată urmărite în timpul acestei sarcini deşi locuiesc în Bucureşti, care poate nu e chiar zonă defavorizată", a declarat Radu Vlădăreanu, luni, la Prima News.
El a afirmat că sunt multe maternităţi unde după o anumită oră nu se poate naşte în condiţii normale deoarece lipsesc medicii specialişti. "Femeia trebuie să facă mulţi kilometri până la medicul de familie şi mai mulţi kilometri până la un spital care de foarte multe ori nu este atât de dotat, nu are circuitele pentru a oferi o naştere în siguranţă pentru că ne uităm că scriem pe ea Maternitate dar nu mai punem încă un panou roşu pe care scriem cu litere de aur "Atenţie, nu vă garantăm că o să naşteţi ok după ora 14 când nu mai avem ginecolog, nu mai avem neonatalog, nu mai avem nimic!". Dar noi ne numim maternitate. Ori aceste false speranţe contribuie, asta era şi înainate de pandemie, dar cu siguranţă accesul acum a fost mult mai dificil", a mai afirmat Radu Vlădăreanu.
După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 şi 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naştere a crescut exponenţial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creştere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 şi 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra necesităţii programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunităţi vulnerabile, dublată de dotarea maternităţilor şi secţiilor de Terapie Intensivă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu