Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












E OFICIAL: Cartelele preplătite vor putea fi luate doar cu buletinul

Postat la: 28.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Toți cei ce doresc să cumpere o cartelă telefonică preplătită din țara noastră vor trebui, începând de anul viitor, să furnizeze magazinului anumite date personale, dar și o copie a actului de identitate, conform unui proiect legislativ adoptat astăzi de către Executiv, în ședința săptămânală a acestuia.

Modificările privind vânzarea cartelelor telefonice sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, care a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și care a fost adoptat azi la Guvern. Pentru a se ajunge să se aplice, documentul mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial. Totuși, măsurile conținute de proiect se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2020.

Proiectul legislativ prevede, printre altele, ca cei ce vor să cumpere cartele preplătite să furnizeze operatorului de telefonie mobilă o serie de date de identificare, dar și o copie a unui act de identitate valabil. Mai exact, cumpărătorii de cartele telefonice vor trebui să furnizeze date precum numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu.

Persoanele străine care vor să cumpere cartele preplătite trebuie să transmită operatorului de telefonie mobilă, pe lângă datele de mai sus, și data nașterii sau seria și numărul actului de identificare, precum și țara care a emis documentul.

În cazul persoanelor juridice, se vor colecta date privind denumirea, sediul și codul unic de identificare/codul de identificare fiscală, dar și datele personale ale reprezentantului firmei.

În cazul în care pierde sau îi este furată cartela preplătită, utilizatorul acesteia va avea la dispoziție trei zilepentru a anunța evenimentul la operatorul de telefonie mobilă, care va trebui să blocheze cartela telefonică.

Datele colectate la cumpărarea de cartele telefonice vor fi trimise numai către cei ce administrează sistemul unic pentru apeluri de urgență, ele fiind șterse la cel mult șase luni de când sunt dezactivate cartelele.

Condiționarea vânzării unei cartele telefonice de furnizarea datelor de identificare a cumpărătorului nu este o idee nouă. Mai exact, măsura colectării de date personale la cumpărarea cartelelor telefonice a fost inclusă, pentru prima oară, într-un act normativ care, în 2014, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională a României.

O a doua încercare de a schimba modul în care se pot cumpăra cartelele preplătite în țara noastră a fost făcută în 2016, atunci când un proiect de act normativ ce condiționa vânzarea cartelelor preplătite de furnizare datelor personale a fost pus în dezbatere publică, dar acesta nu a trecut prin întregul parcurs legislativ și nu a ajuns să se aplice.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE