E clar că-i vinovata! Comisia Europeană refuză să dezvăluie discuțiile prin SMS între Von der Leyen și șeful Pfizer din timpul pandemiei. Scandalul pe larg
Postat la: 15.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Comisia Europeană a refuzat să pună la dispoziție mesajele text pe care președinta Ursula von der Leyen le-a trimis directorului general al companiei Pfizer în plină pandemie Covid, ceea ce reprezintă o problemă în materie de transparență cu privire la o importantă afacere cu vaccinuri.
Publicația New York Times a cerut vineri într-o instanță europeană din Luxemburg să oblige divulgarea unui schimb de mesaje între președinta Ursula von der Leyen și directorul general Albert Bourla, care ar putea arăta cum a fost încheiată o afacere de mai multe miliarde de euro pentru vaccinuri în 2021.
Cu toate acestea, avocații executivului cu sediul la Bruxelles au declarat că, deși „nu pot nega" că au existat schimburi de mesaje text între von der Leyen și Bourla - în timp ce națiunile se grăbeau să asigure suficiente vaccinuri pentru populațiile lor - nu au păstrat niciodată nicio înregistrare a acestora, deoarece nu au fost considerate importante.
„Ar fi aproape imposibil din punct de vedere material și nedorit din perspectiva interesului public să se înregistreze toate comunicările care nu au un conținut substanțial și stabil și sunt de natură efemeră", a declarat vineri Paolo Stancanelli, un avocat al executivului comunitar în fața instanței UE. În 2020, pe măsură ce numărul victimelor pandemiei creștea și blocajele succesive făceau ravagii în economia europeană, von der Leyen a încercat să obțină mai multe vaccinuri pentru guvernele UE.
Ea a anunțat un nou contract în mai 2021 pentru ca Pfizer să furnizeze până la 1,8 miliarde de injecții între 2021 și 2023, iar un articol din New York Times a susținut că acordul a fost negociat prin SMS. Autoritățile de reglementare au afirmat anterior că nu există nicio înregistrare a mesajelor text, înainte ca mediatorul european Emily O'Reilly să preseze Comisia să caute din nou dialogurile relevante și să evalueze dacă acestea ar trebui să fie divulgate.
Eșecul final al instituției UE de a face publice textele „ridică îngrijorări semnificative cu privire la faptul că politicile sale eludează și subminează obligațiile de transparență ale Comisiei", a declarat Bondine Kloostra, un avocat al New York Times, în fața instanței din Luxemburg.
„Transparența și accesul public la documentele guvernamentale joacă un rol vital în supravegherea democratică", a spus ea. New York Times a încercat anterior să obțină mesajele printr-o cerere privind libertatea de informare, dar aceasta a fost refuzată. Tribunalul UE se va pronunța în acest caz în următoarele luni. Această decizie poate fi atacată la cea mai înaltă instanță a blocului comunitar, Curtea Europeană de Justiție. Pfizer a refuzat să comenteze cazul.
Afacerea vaccinurilor anti-COVID, la Tribunalul UE
Tribunalul Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a audiat vineri pledoariile în cazul schimburilor de SMS-uri între preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele-director general (CEO) al concernului farmaceutic american Pfizer, Albert Bourla.
Potrivit AFP, Comisia Europeană a fost somată să dea explicaţii în faţa Tribunalului UE în urma unei plângeri a cotidianului New York Times, care ceruse, fără succes, să aibă acces la aceste SMS-uri, al căror conţinut este în continuare secret.
Vineri, Comisia a reafirmat că nu dispune de SMS-urile schimbate în timpul crizei COVID între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, şi a dat asigurări că aceste mesaje scrise nu intrau în cadrul unei negocieri privind achiziţia de vaccinuri.
Comisia, căreia i-a fost deja imputată lipsa de transparenţă în acest dosar, a afirmat încă din 2022 că SMS-urile nu au fost păstrate.
'Preşedinta (Comisiei, Ursula von der Leyen) nu a negociat condiţiile contractului prin SMS' cu Albert Bourla, a declarat avocatul Miguel Buron Perez pentru a apăra atitudinea executivului UE.
'Au existat schimburi prin SMS pentru a organiza schimburi verbale. Nu negociem in extenso prin SMS', a mai spus el.
Avocatul a citat un exemplu de mesaj: 'Iată ce poate să fi spus Albert Bourla: "Trebuie să vorbim. OK. La 6H00 CET'''.
El a mai spus că serviciile Comisiei solicitate să găsească aceste mesaje din 2022 s-au adresat cabinetului lui von der Leyen, dar fără a avea câştig de cauză. 'Cabinetul a răspuns că nu a reuşit să găsească aceste documente'.
'Comisia Europeană nu a negat niciodată că au existat interacţiuni între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla. Lipseşte legătura între aceste mesaje şi discuţia privind acordurile referitoare la vaccinuri', a insistat Miguel Buron Perez.
Audierea pledoariilor a prilejuit schimburi animate, avocata publicaţiei americane acuzând Comisia că 'a încălcat principiile de bună administrare şi de comunicare' neglijând importanţa acelor SMS-uri.
'Acest caz ridică o întrebare foarte importantă: pot responsabilii să scape de transparenţa publică comunicând prin SMS?', a întrebat avocata Bondine Kloostra.
Dezvăluirea de către cotidianul american în 2021 a existenţei unor schimburi de SMS-uri între Albert Bourla şi preşedinta Comisie Europene a suscitat o vie polemică. Concernul farmaceutic american era la acea dată cel mai mare furnizor de vaccinuri anti-COVID comandate de Uniunea Europeană.
New York Times a cerut ca, în numele libertăţii de a informa, să aibă acces la SMS-urile schimbate între von der Leyen şi Bourla, însă solicitarea i-a fost refuzată, ceea ce a determinat cotidianul să sesizeze justiţia UE.
New York Times se sprijină în demersul său pe un regulament european din 2001 referitor la accesul public la documentele celor trei mari instituţii ale UE (Comisie, Consiliu şi Parlament).
Decizia tribunalului UE nu va fi anunţată mai devreme de câteva săptămâni sau chiar luni.
Chestiunea achiziţiei de vaccinuri anti-COVID de către Bruxelles face obiectul mai multor proceduri, în Belgia şi în faţa justiţiei UE.
La 17 iulie, tribunalul UE, sesizat de o plângere venită mai ales de la un grup de eurodeputaţi, a scos în evidenţă o lipsă de transparenţă din partea Comisiei în special în ce priveşte problema riscului de conflict de interese între echipele de negociatori ale Comisiei şi laboratoarele farmaceutice.
Aceste vaccinuri au fost cumpărate în mari cantităţi în 2020 şi 2021, în cadrul unor achiziţii grupate negociate de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre. Mai mult de jumătate din doze au fost cumpărate sau rezervate de la parteneriatul americano-german Pfizer/BioNTech, deşi agenţia europeană de reglementare a omologat şi vaccinurile altor cinci producători.
Schimbul de SMS-uri între şefa Comisiei şi CEO-ul Pfizer a suscitat o controversă chiar în interiorul instituţiilor de la Bruxelles. În vara lui 2022, mediatoarea UE a considerat 'problematic' refuzul Comisiei de a transmite presei SMS-urile în cauză.
Drept răspuns, Comisia a declarat că acest tip de documente 'efemere' nu este păstrat, spre deosebire de altele, şi că cercetările pentru găsirea lor nu au avut succes.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
-
Pe Borbely de la Hidroelectrica l-au lăsat nervii. A dat cu cafeaua de toți pereții de i-a făcut țăndări
Președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, a aruncat o cană cu cafea într-un perete de sticlă și l-a făcut țăndări sub privirile a 60 de subalterni.
-
Ultima SuperLuna a anului și ploaie de stele căzătoare în acest weekend
Luna plină din noiembrie, cunoscută și sub numele de luna castorului, va străluci pe cer vineri ca ultima superlună a anului. Potrivit Societății americane de meteoriți, pentru cei care observă globul auriu în acest weekend, ploaia de meteoriți Leonid care își atinge apogeul în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi un bonus.
-
I se rupe de popor: Iohannis a plecat astăzi în Germania cu avionul privat
Klaus Iohannis nu renunță la confort nici la final de mandat, în ciuda scandalului legat de cheltuielile Administrației Prezidențiale. Președintele a plecat astăzi în Germania, tot cu un avion privat.
-
E clar că-i vinovata! Comisia Europeană refuză să dezvăluie discuțiile prin SMS între Von der Leyen și șeful Pfizer din timpul pandemiei. Scandalul pe larg
Comisia Europeană a refuzat să pună la dispoziție mesajele text pe care președinta Ursula von der Leyen le-a trimis directorului general al companiei Pfizer în plină pandemie Covid, ceea ce reprezintă o problemă în materie de transparență cu privire la o importantă afacere cu vaccinuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 8.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu