Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dovezi privind o nouă forță fundamentală necunoscuta a Universului ce are legatura cu miuonii

Postat la: 10.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Forțele fundamentale ale naturii guvernează fiecare moment al vieții noastre, ele putând fi reduse însă la doar patru categorii: gravitația, electromagnetismul, forța nucleară tare și forța nucleară slabă. Însă fizicienii spun că au găsit semne posibile ale unei a cincea forțe fundamentale a naturii, necunoscută până acum.

Constatările provin din cercetări efectuate la Laboratorul Național de Accelerare Fermi (Fermilab) de lângă Chicago, Consiliul pentru Știință și Tehnologie din Marea Britanie susținând că rezultatul „oferă dovezi puternice cu privire la existența unei particule subatomice încă nedescoperite sau a unei noi forțe". Profesorul Mark Lancaster, unul dintre cercetătorii britanici care au participat la cercetare, relatează:

„Am descoperit că interacțiunea miuonilor nu este în acord cu Modelul Standard [al fizicii particulelor elementare - teoria larg acceptată pentru a explica modul în care se comportă elementele de bază ale Universului]. „În mod clar, acest lucru este foarte entuziasmant deoarece arată înspre un potențial viitor cu noi legi ale fizicii, noi particule și o nouă forță pe care nu am văzut-o până în prezent".

Miuonul este unul dintre particule fundamentale, fiind similar cu electronul dar de peste 200 de ori mai greu. Experimentul Muon g-2 implică trimiterea particulelor în jurul unui inel de 14 metri și apoi aplicarea unui câmp magnetic. Oamenii de știință au descoperit că miuonii au oscilat într-un ritm mai rapid decât ar putea fi explicat de actualul Model Standard, lucru care ar putea fi cauzat de o nouă forță a naturii.

Fizicienii teoretici cred însă că ar putea fi vorba și de o particulă subatomică încă nedescoperită, existând mai multe idei cu privire la ce ar putea fi această particulă ipotetică. Anunțul cercetătorilor de la Fermilab vine după ce luna trecută fizicienii care lucrează la experimentul LHCb de la Large Hadron Collider au descris rezultate care ar putea indica o nouă forță fundamentală sau o particulă subatomică, scrie BBC.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE