Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Două variante ale Omicron provoacă îngrijorare în UE: "Ar putea determina o creștere generală a cazurilor de COVID!"

Postat la: 14.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a reclasificat joi, 12 mai, sub-liniile Omicron BA.4 și BA.5 de la variante de interes la variante de îngrijorare.

BA.4 și BA.5 au fost detectate pentru prima dată în Africa de Sud în ianuarie și, respectiv, februarie 2022, iar de atunci au devenit variantele dominante acolo. Ambele linii conțin substituțiile de aminoacizi L452R, F486V și R493Q în domeniul de legare la receptorul spike în comparație cu BA.2.

"Studiile preliminare sugerează o modificare semnificativă a proprietăților antigenice ale BA.4 și BA.5 față de BA.1 și BA.2, în special față de BA.1. În plus, există o tendință de creștere a proporțiilor variantelor pentru BA.5 observată în Portugalia în ultimele săptămâni, însoțită de o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și a ratei de pozitivitate a testelor", transmite ECDC.

Institutul Național de Sănătate din Portugalia a estimat că BA.5 a reprezentat deja aproximativ 37% din cazurile pozitive începând cu 8 mai 2022. Avantajul de creștere zilnică estimat pentru BA.5 față de BA.2 este de 13%, ceea ce este similar cu cel 12%, avantaj de creștere zilnică raportat anterior de Africa de Sud. Presupunând o astfel de rată de creștere, BA.5 va deveni varianta dominantă în Portugalia până la 22 mai 2022.

Avantajul de creștere observat în prezent pentru BA.4 și BA.5 se datorează probabil capacității lor de a evita protecția imună indusă de infecția și/sau vaccinarea anterioară, în special dacă aceasta a scăzut în timp.

"Datele disponibile limitate din studiile in vitro care evaluează serurile de la indivizi nevaccinați care au suferit o infecție anterioară cu BA.1 indică faptul că atât BA.4, cât și BA.5 sunt capabili să scape de protecția imună indusă de infecția cu BA.1. Este puțin probabil ca astfel de indivizi nevaccinați să fie protejați împotriva infecției simptomatice cu BA.4 sau BA.5. În timp ce serurile de la indivizi vaccinați au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, protecția derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron", a mai transmis ECDC.

Specialiștii spun însă că, în prezent, nu există nicio indicație cu privire la vreo modificare a severității pentru BA.4/BA.5 în comparație cu liniile anterioare Omicron." Acest lucru indică faptul că prezența acestor variante ar putea determina o creștere generală semnificativă a cazurilor de COVID-19 în UE/SEE în următoarele săptămâni și luni. Proporția generală de BA.4 și BA.5 în UE/SEE este în prezent scăzută, dar avantajele mari de creștere raportate sugerează că aceste variante vor deveni dominante în UE/SEE în lunile următoare.

Pe baza datelor limitate disponibile în prezent, nu se așteaptă o creștere semnificativă a severității infecției în comparație cu liniile circulante BA.1 și BA.2. Cu toate acestea, la fel ca și în valurile anterioare, dacă numărul cazurilor de COVID-19 crește substanțial, este probabil să urmeze un anumit nivel de internare la spital și la ATI", mai transmite Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

ECDC încurajează țările să rămână vigilente pentru semnalele de apariție a BA.4 și BA.5. Specialiștii spun că detectarea precoce a variantelor se bazează în mod critic pe testarea sensibilă și reprezentativă și pe supravegherea genomică, cu raportare în timp util a secvenței.

"Politicile reprezentative de testare sunt necesare pentru a estima în mod fiabil contribuția acestor variante la circulația virală în curs de desfășurare, precum și pentru a determina cu exactitate măsura în care aceste variante pot contribui la orice creștere observată a rezultatelor severe în populație, cum ar fi creșterea numărului de internări la spital sau la ATI", mai arată ECDC.

Beneficiul pentru sănătatea publică al administrării unei a doua doze de rapel de ARNm COVID-19 a fost evaluat recent de ECDC ca fiind cel mai clar la cei cu vârsta de 80 de ani și peste, iar administrarea imediată a unei a doua doze de rapel la această populație s-a dovedit a fi optimă în situații de creștere continuă. sau creșterea circulației virale.

"Monitorizarea epidemiologică și a eficienței vaccinului este esențială pentru a detecta rapid semnalele de circulație crescută a SARS-CoV-2 sau riscul de boală severă în rândul persoanelor vaccinate. Dacă apar astfel de semnale, un al doilea rapel poate fi luat în considerare pentru unii sau pentru toți adulții de 60 de ani și peste și pentru alte grupuri vulnerabile. Țările ar trebui să aibă planuri în vigoare pentru implementarea rapidă a dozelor de rapel în aceste grupuri de populație.

Pentru toate grupele de vârstă, rămâne o prioritate îmbunătățirea utilizării vaccinului COVID-19 a cursului primar și a primei doze de rapel la populațiile care încă nu le-au primit", mai transmite centrul.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE