Donald Trump pregătește o mișcare care va schimba peisajul mondial, dacă va reveni la Casa Albă
Postat la: 25.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fostul preşedinte Donald Trump şi-ar duce probabil politicile de război comercial şi de decuplare economică faţă de China la noi niveluri, dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă, au declarat experţii pentru CNBC.
În timp ce Joe Biden a plasat, de asemenea, concurenţa strategică cu China în fruntea politicii sale economice, economiştii şi experţii în comerţ se aşteaptă în mare măsură că Trump va tăia şi destabiliza în continuare relaţiile comerciale dintre cele două mari economii ale lumii.
Este foarte probabil ca o victorie a lui Trump să crească ostilităţile comerciale şi economice dintre SUA şi China, intensificând decuplarea comercială şi financiară dintre cele două ţări", a spus Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell.
Este aşteptat ca Trump să se confrunte cu vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris, după ce Biden a renunţat la cursă şi a susţinut candidatura acesteia.
Potrivit lui Prasad şi altor experţi, abordarea lui Harris faţă de China ar fi probabil similară cu cea a lui Biden.
În timp ce Trump şi Biden au adoptat o poziţie protecţionistă, strategiile şi tacticile lor au fost foarte diferite, a explicat Prasad, care a fost anterior şef al diviziilor de studii financiare şi de studii financiare ale Fondului Monetar Internaţional.
"Trump s-a bazat pe tarife pentru a împiedica importurile din China. Biden, deşi menţine aceste tarife în vigoare şi chiar creşte tarifele pentru anumite importuri, s-a concentrat mai mult pe restricţionarea accesului Chinei la transferurile de tehnologie şi cipuri de computer", a spus el.
Cea mai mare deturnare a lui Trump de la politica comercială din epoca Biden ar fi probabil tarifele percepute Chinei.
Autoproclamatul "om al tarifelor" a declanşat un război comercial cu Beijingul în timpul primului său mandat. El a impus o serie de taxe asupra importurilor din China de 250 de miliarde de dolari, fără a ţine cont de avertismentele că taxele ar creşte preţurile şi ar afecta consumatorii.
După ce l-a învins pe Trump în 2020, Biden a păstrat tarifele predecesorului său şi chiar şi le-a adăugat pe ale sale, anunţând noi taxe la importurile din China, în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari, inclusiv vehicule electrice, celule solare, baterii cu litiu, oţel şi aluminiu.
Experţii au declarat pentru CNBC că se aşteaptă ca Harris să continue în mare parte politica tarifară a lui Biden.
Trump, pe de altă parte, a propus deja creşterea tarifelor pentru importurile din China cu cel puţin 60%.
"Cu siguranţă nu ştiu dacă Trump este dispus să urmeze măsuri atât de extreme, dar cred că va creşte probabil tarifele într-o anumită măsură în timpul unui al doilea mandat", a spus Stephen Weymouth, profesor de economie politică internaţională la Universitatea Georgetown.
Economistul Stephen Roach a spus că majorarea de către Trump a tarifelor într-un al doilea mandat ar fi "echivalentul funcţional al opţiunii nucleare" în conflictul economic internaţional.
William Reinsch, preşedintele Scholl în afaceri internaţionale la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat că tarifele riscă un alt război comercial care ar pune capăt majorităţii schimburilor de mărfuri între cele două ţări la "un cost economic enorm".
Chiar dacă scopul lui Trump nu este o decuplare completă, ci să forţeze Beijingul să negocieze un acord comercial mai favorabil, Reinsch a spus că există puţine motive să credem că ar funcţiona.
Administraţia Trump a ajuns la "un acord comercial de primă etapă" cu China în 2019, dar puţini termeni au fost respectaţi şi fazele ulterioare nu s-au materializat niciodată.
Unii comentatori au spus că faptul că Trump l-a ales pe JD Vance drept partener de candidatură semnalează în continuare că republicanul este serios cu privire la planurile sale tarifare.
Senatorul din Ohio a fost un susţinător ferm al tarifelor aplicate Chinei, identificând ţara drept cea mai mare ameninţare cu care se confruntă SUA.
"Dacă aş fi un factor de decizie în China, această selecţie m-ar face să tremur în cizme", a spus Arthur Dong, profesor de strategie şi economie la Georgetown.
În schimb, politicile cheie ale administraţiei Biden-Harris s-au concentrat pe limitarea accesului Chinei la transferurile de tehnologie şi direcţionarea subvenţiilor interne pentru dezvoltarea industriilor de înaltă tehnologie şi a lanţurilor de aprovizionare în SUA.
Administraţia a extins dramatic lista de tehnologii şi companii chineze care fac obiectul controalelor exporturilor din SUA, în eforturile de a reduce sprijinul pentru industriile tehnologice critice din China, cum ar fi semiconductorii avansaţi.
Administraţia Trump a pus în aplicare unele controale similare.
Administraţia Biden a anunţat, de asemenea, reguli care limitează investiţiile SUA în firmele chineze care dezvoltă tehnologii sensibile, invocând preocupări de securitate naţională.
În probabil cea mai mare mişcare a lui Biden, administraţia a semnat în august 2022 Legea cipurilor şi ştiinţei, alocând aproape 53 de miliarde de dolari pentru a investi în producţia şi cercetarea semiconductorilor la nivel intern, pentru a stimula competitivitatea SUA în relaţia cu China.
Chris Miller, autorul cărţii "Chip War", a menţionat că controalele la export şi Legea CHIPS au fost adoptate cu sprijin bipartizan la Washington şi, prin urmare, este posibil ca astfel de politici să rămână o prioritate indiferent de ceea ce se întâmplă în noiembrie.
"Mă aştept ca SUA să amplifice restricţiile cu o treaptă sau două, indiferent de cine câştigă alegerile", a spus Miller.
Un al doilea mandat pentru Trump ar avea, de asemenea, un impact asupra diplomaţiei şi dialogului SUA cu Beijingul dincolo de chestiunile comerciale, a declarat Rorry Daniels, directorul general al Asia Society Policy Institute.
Ea a spus că canalele pentru cele două ţări pentru a discuta probleme de politică au scăzut semnificativ în timpul administraţiei Trump, în timp ce administraţia Biden şi-a subliniat eforturile de angajament diplomatic.
Actuala administraţie a căutat, de asemenea, o mai bună coordonare cu "parteneri care au o idee asemănătoare", cum ar fi lobby în Japonia şi Ţările de Jos pentru a coopera în ceea ce priveşte restricţiile privind semiconductorii.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu