Documentul care aruncă în aer NATO: Britanicii au găsit actele prin care NATO spunea că nu se va extinde spre Est
Postat la: 20.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La Arhivele Naționale ale Marii Britanii a fost descoperit un document ce datează din 1991 și în care țările Occidentului declară că extinderea spre Est a Alianței Nord-Atlantice este inacceptabilă, scrie publicația Der Spiegel.
Potrivit informațiilor obținute de ziarul citat, documentul, clasificat și având ștampila "secret", a fost găsit de profesorul Universității din Boston, Joshua Shifrinson. Textul reprezintă protocolul întâlnirii de la Bonn, din 6 martie 1991, dintre reprezentanții ministerelor de Externe din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania. Tema discuților a fost securitatea în Europa Centrală și de Est.
Din document reiese că participanții la întâlnire au fost de acord că primirea în NATO a țărilor est-europene este "inacceptabilă", scrie Der Spiegel. "Pe parcursul negocierilor "2+4" (privind statutul Germaniei după unificare, n.r.) am dat foarte clar de înțeles că NATO nu se va extinde dincolo de Elba. Prin urmare, noi nu putem propune Poloniei și altor state să adere la NATO", a declarat reprezentantul MAE german, Jurgen Chrobog. În același timp, autorul articolului din Der Spiegel estimează că, în declarația lui, diplomatul "a confundat, evident, Elba cu Oder", informează vestidinrusia.ro.
Potrivit documentului, aceeași poziție a fost exprimată și de reprezentantul Statelor Unite, Raymond Zeitz. "Am dat de înțeles Uniunii Sovietice - la negocierile în format "2+4", precum și la alte negocieri -, că nu intenționăm să tragem foloase de pe urma retragerii trupelor sovietice din Europa de Est... NATO nu trebuie să se extindă spre Est, nici formal, nici neoficial", a spus Zeitz.
Der Spiegel stipulează că Occidentul nu a încheiat niciun acord legal și internațional obligatoriu cu Kremlinul în această chestiune. Politicienii și oficialii de ambele părți au acționat „cu bună-credință" în acel moment. Sven Felix Kellerhoff a întreprins o polemică cu interpretarea documentului prezentat de „Spiegel" în „Die Welt".
Evaluarea lui Chrobog este cu siguranță semnificativă, întrucât diplomatul era la acea vreme șeful biroului ministrului german de externe Hans Dietrich Genscher, scrie Kellerhoff. În opinia sa, atitudinea negativă a lui Genscher față de extinderea NATO la acea vreme este cunoscută de mult. A existat o dispută în guvernul german pe această problemă.
Jurnalistul face referire la declarația ambasadorului Rusiei la Bonn, Władysław Terekhov, care a spus într-un interviu televizat că termenul de „extindere NATO la est" nu a existat în 1990/1991, ci a apărut ulterior. Mareșalul URSS, Dmitri Yazov, confirmă - „(Mikhail) Gorbaciov nu mi-a vorbit niciodată despre extinderea NATO la est". Potrivit lui Kellerhoff, Gorbaciov însuși a descris presupusele promisiuni că NATO nu va fi extinsă spre est drept un „mit". În timpul discuțiilor din 1990, ce era în joc - după cum a confirmat Gorbaciov - doar extinderea Alianței pe teritoriul fostei RDG, și nu spre Europa de Est.
Conferința "2+4" a fost o serie de întâlniri între două state germane (Germania de Vest și Germania de Est) și cele patru puteri ale fostei coaliții antinaziste - SUA, URSS, Marea Britanie și Franța. Punctul culminant al acestora a fost Tratatul de reglementare finală cu privire la Germania, semnat la 12 septembrie 1990, care a permis Germaniei să recâștige deplina suveranitate și să unifice țara.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
A murit Gabriel Cotabiță in urma unui accident vascular cerebral
Cunoscutul cântăreț Gabriel Cotabiță a murit în urma unui accident vascular, la doar 69 de ani. Acesta era internat în spital.
-
Zi neagră în lumea muzicală: Marius Bațu, fost membru al legendarei formații Pasărea Colibri, s-a stins din viață
Marius Bațu, unul dintre cei mai iubiti și respectați cântăreți de muzică folk din România, a murit vineri seara, la vârsta de 65 de ani.
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald Trump ca preşedinte al SUA, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la rolul exagerat pe care îl va juca Elon Musk în administraţia lui Trump.
-
Ce răspunde Vladimir Putin referitor la utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor rusești de către Ucraina
Discursul televizat al lui Vladimir Putin cu privire la utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor rusești de către Ucraina și răspunsul Moscovei:
-
Varșovia - 12 minute. Londra - 20 de minute. Presa de stat rusă anunță cât face noua rachetă până în marile capitale europene
Rusia continuă amenințările pentru țările care susțin Ucraina. Televiziunea de stat RT (fosta Russia Today) a prezentat o hartă cu cât durează zborul noii rachete Oreșnik (Alun) până în mari capitale europene. Sunt vizate state care susțin puternic Kievul.
-
Conferința pentru mediu s-a blocat la bani. Țările bogate nu mai vor să plătească pentru națiunile mici, sărace sau în curs de dezvoltare
Negocieri între aproape 200 de ţări continuă în prelungire, sâmbătă, la Conferinţa ONU privind modificările climatice, la Baku, după ce ţările în curs de dezvoltare au respins o primă ofertă a unui angajament financiar a ţărilor bogate.
-
Reacția furioasă a lui Biden: Mandatele de arestare emise de CPI sunt "scandaloase"!
Joe Biden, președintele Statelor Unite, a descris ca „scandaloase" mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru premierul și ministrul apărării din Israel, conform unui comunicat al Casei Albe.
-
Donald Trump, Viktor Orban și Marcel Ciolacu au avut o convorbire telefonică
Președintele ales al SUA, Donald Trump, premierul maghiar Viktor Orban și premierul român Marcel Ciolacu au purtat, vineri, o convorbire telefonică de aproximativ 30 de minute.
-
Greenpeace câștigă procesul împotriva mega proiectului Neptun Deep: Pericol major în Marea Neagră
Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu