Discuții aprinse despre răul pe care îl fac sau nu alimentele ultraprocesate, într-o lume cuprinsă de moda dietelor
Postat la: 08.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În lumea febrilă a dietei și a nutriției, anul trecut a fost dominat de discuții aprinse despre răul (sau nu) alimentelor ultraprocesate. Acestea nu s-au limitat doar la mass-media, ci au generat, în mod neobișnuit, dezbateri la fel de zbuciumate în cercurile academice.
Așadar, care este "adevărul" despre aceste alimente? Sunt atât de nocive pentru sănătate pe cât susțin mulți? Și cum ar trebui să se orienteze consumatorii, înarmați cu aceste informații, pe rafturile supermarketurilor?
Prelucrarea alimentelor, inclusiv gătitul, fermentarea, murarea, conservarea și afumarea, este la fel de veche ca și omenirea. Aceste procese au redus șansele de otrăvire alimentară, au crescut disponibilitatea nutrițională și ne-au asigurat o sursă previzibilă de calorii prin schimbările sezoniere în disponibilitatea alimentelor proaspete. Acestea au fost esențiale pentru capacitatea noastră ca specie de a supraviețui și, în cele din urmă, de a prospera, scrie Giles Yeo într-un editorial The Guardian.
Sunt o bestie diferită - sunt produse ale unor metode de procesare industrială pe care nu le putem reproduce într-o situație domestică. Acestea includ aproape toate băuturile carbogazoase, înghețata, biscuiții, margarinele, produsele de patiserie, prăjiturile, cerealele pentru micul dejun, cuburile de conserve, formulele pentru sugari și pâinea ambalată produsă în masă.
De asemenea, acestea sunt ieftine de produs și, datorită duratei mari de depozitare, sunt ușor de depozitat și transportat. Ele sunt ieftine și sunt mai susceptibile de a fi cumpărate și consumate de cei mai puțin privilegiați din societate. În medie, aici, în Marea Britanie, ne luăm aproximativ 50% din calorii din FPSU, iar omniprezența cu care sunt disponibile aceste alimente merită o dezbatere sobră.
Dar, în același timp, este intrigant, cel puțin pentru mine, faptul că unele alimente ultra procesate nu numai că au evitat să fie acoperite cu aceeași perie, dar par să fie asociate cu un mod luminat de alimentație sănătoasă.
Menajeria de înlocuitori de lactate pe bază de plante și de burgeri din carne falsă, precum și multe alte alimente ultraprocesate "premium" care își găsesc drumul în supermarketurile și restaurantele de lux, sunt un exemplu în acest sens. Din punctul meu de vedere, aceste alimente au scăpat de tipul de examinare păstrat pentru UPF-urile (Ultra-processed food) de masă. Dar, din punct de vedere al procesării, nu există cu adevărat nicio diferență între crema fraiche din lapte de ovăz și înghețata standard din lapte, sau între o chiftea de hamburger de vită congelată și un hamburger făcut din proteine de soia.
Din punct de vedere nutrițional, laptele de ovăz are o mulțime de ulei, emulgatori și alți aditivi, iar un burger din carne falsă are în continuare un conținut ridicat de zahăr, sare și grăsimi; dacă privim prin altă perspectivă, am putea chiar să le considerăm alimente nesănătoase. Și totuși, dezbaterea în jurul UPF-urilor rareori se întreabă de ce etichetăm unele dintre aceste alimente ca fiind mai dăunătoare decât altele.
Există dovezi mai mult decât suficiente că un consum prea mare de alimente ultraprocesate este legat de rezultate mai proaste pentru sănătate.Cel mai recent, o metaanaliză a 45 de studii diferite, care a cuprins aproape 10 milioane de persoane și a fost publicată în British Medical Journal, a raportat legături cu 32 de probleme de sănătate, care cuprind moartea timpurie, cancerul, sănătatea mintală, sănătatea respiratorie, cardiovasculară, gastrointestinală și metabolică.
Acest lucru are sens atunci când ne uităm la modul în care sunt fabricate UPF-urile. Cele mai multe UPF-uri sunt în mod inerent mai sărace în proteine și fibre și mai bogate în zahăr, sare și grăsimi. Dar modul în care vorbim în prezent despre UPF-uri mi se pare nefolositor. Termenul acoperă un spectru atât de larg de alimente diferite, de la cele care au fost aproape complet reconstruite din constituenții lor de bază, până la alimentele minim procesate cu câțiva aditivi industriali, cum ar fi un iaurt natural, cu o cantitate mică de gem ultra procesat.
Pot să înțeleg absolut cum consumul excesiv de mult din primele poate duce la rezultate mai proaste pentru sănătate.Cel de-al doilea, însă, include pâinea de supermarket produsă în masă, de unde provine o mare parte din caloriile UPF consumate. Sigur, puteți merge la o brutărie buclucașă și cumpăra o pâine artizanală fără aditivi care va costa mult mai mult și va avea un gust mai bun decât o pâine de supermarket.Dar, în cele din urmă, pâinea este făcută din făină, sare, apă și drojdie.Lăsând la o parte gustul, pâinea de supermarket nu este mai rea pentru tine decât pâinea de lux.
Sunt un campion fără rușine al îmbunătățirii dietelor noastre pentru a încerca să stopăm actualul tsunami al bolilor legate de alimentație și există cu siguranță multe alimente pe care trebuie să le consumăm mult mai puțin. Pentru a face acest lucru, trebuie, în primul rând, să ne concentrăm asupra conținutului nutrițional al alimentelor noastre; ar trebui să căutăm să consumăm suficiente proteine și fibre și ceva mai puțin zahăr, sare și grăsimi saturate. Iar realitatea este că singura modalitate de a face acest lucru în mod echitabil este de a face din alegerea sănătoasă o opțiune mai ieftină, mai convenabilă și mai ușoară.
Mi-e teamă că conceptul UPF este prea imprecis pentru a fi un arbitru pentru a stabili cât de sănătos sau nesănătos poate fi un anumit aliment și, mai rău, că este folosit în prezent ca un alt argument pentru a-i face pe alții de rușine cu privire la alimentație, în timp ce, în același timp, cei privilegiați din societate sărbătoresc și se felicită pentru că mănâncă alimente procesate în mod similar care au pur și simplu un PR mai bun. Giles Yeo este profesor de neuroendocrinologie moleculară la Medical Research Council Metabolic Diseases Unit de la Universitatea din Cambridge.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu