DIICOT dă alerta națională: Numărul copiilor care fac trafic de droguri în România a explodat
Postat la: 13.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
![DIICOT dă alerta națională: Numărul copiilor care fac trafic de droguri în România a explodat](https://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/diicot-d-alerta-na-ional-num-rul-copiilor-care-fac-trafic-de-droguri-n-rom-nia-a-explodat-main.jpg)
Consumul de droguri în rândul copiilor din România a atras atenția autorităților din România, care recunosc că dealerii nu mai sunt oameni maturi, ci chiar copiii, care la rândul lor sunt victime ale acestui flagel greu de stârpit.
Numărul minorilor implicaţi în traficul de droguri a crescut considerabil în ultima perioadă, iar traficanţii folosesc noi metode de a aduce şi vinde substanţe interzise în România: platforme online specializate, amfetamină şi ecstasy comandate prin Darknet cu plata în criptomonede, distribuţia prin intermediul unor clanuri, arată DIICOT în raportul de activitate pe anul trecut.
***A crescut semnificativ traficul cu amfetamină şi ecstasy şi există pericolul apariţiei laboratoarelor de morfină - după model olandez.
Conform DIICOT, în ultimii ani, s-a constatat o accentuare a traficului de amfetamină şi MDMA (ecstasy) pentru consumul din România, drogurile fiind comandate prin Darknet.
"Potrivit modului de operare rezultat din anchetele instrumentate de DIICOT, aceste droguri sunt comandate prin reţeaua de internet Darknet (un tip de reţea suprapusă care face parte din reţeaua globală de internet, poate fi accesat numai cu software specific, iar site-urile şi serviciile online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare). Plata drogurilor se face cu monedă virtuală prin utilizarea unui "portofel electronic". Un element de noutate este reprezentat de apariţia pe rutele clasice a unor cantităţi de morfină - bază, având ca destinaţie Olanda, unde există laboratoare de producţie a heroinei. Riscul apariţiei de astfel de laboratoare şi în România este unul în creştere în special pentru faptul că în spaţiul european transportul precursorilor necesari este facil", spun procurorii.
Referitor la tendinţe, se remarcă sporirea conexiunilor între diferitele genuri de infracţiuni (trafic de droguri, infracţiuni informatice, pornografie infantilă, trafic de persoane, violenţă, furt, tâlhărie) şi proliferarea grupărilor infracţionale organizate policalificate, cu implicarea lor în activităţi infracţionale de trafic intern şi internaţional de droguri, date fiind câştigurile foarte mari şi rezultate rapide.
"În plus, a crescut considerabil participaţia la comiterea acestui gen de fapte de către inculpaţi minori, aspect ce se reflectă, în primul rând, în numărul măsurilor preventive privative de libertate luate faţă de aceştia. O altă modalitate de comitere a infracţiunii de trafic de droguri cu adresabilitate predominantă în rândul tinerilor este prin extinderea şi dezvoltarea pieţei de vânzare şi consum de droguri pe segmentul online, respectiv apariţia unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor unde principalul avantaj al membrilor care accesează asemenea platforme online este acela al anonimităţii", este concluzia anchetatorilor.
*** România - ţară de tranzit din două direcţii: heroină - din zona Afghanistan, Iran sau Pakistan; cocaină sau ecstasy - din Vestul Europei.
Din perspectiva României, spune DIICOT, se poate estima că se vor menţine rutele clasice de transport al heroinei din Asia către Europa de Vest, cu intersectarea terestră sau maritimă, pe una din subrute, a României ca ţară de tranzit.
"Grupările de criminalitate organizată vor încerca să dezvolte capabilităţi proprii de producţie a drogurilor, pe teritoriul naţional (culturi de canabis, laboratoare de producere sau de extracţie a drogurilor, deturnări din circuitul licit de precursori). Mediul on-line şi sistemele de coletărie vor fi folosite preponderent pentru comandarea, respectiv introducerea în ţară de cantităţi mici şi medii de droguri. În condiţiile focarului de conflict din Orientul Mijlociu, apare riscul ca grupări teroriste să ia în calcul finanţarea activităţilor teroriste prin traficul de droguri", explică procurorii.
În ceea ce priveşte heroina provenită din zona Afghanistan, Iran sau Pakistan, s-a stabilit că ruta de traficare presupune traversarea Turciei, Bulgariei şi României spre ţările din Europa de Vest, precum şi că acelaşi itinerariu este utilizat în sens invers, cu punct de plecare din Olanda, Spania, Germania, Italia sau Belgia pentru transporturile de cocaină sau de MDMA, atât pe cale aeriană, cât şi, în special, pe cale rutieră.
"În unele cazuri, s-a constatat folosirea a două rute alternative traseului anterior menţionat. Unul dintre aceste itinerarii presupune ocolirea teritoriului României, drogurile fiind transportate prin partea de sud a ţării noastre, prin Bulgaria spre Serbia şi, apoi, către Ungaria. Cel de-al doilea itinerariu presupune doar modificarea rutei urmate de la furnizori până la frontiera de stat a României. În această situaţie, drogurile sunt transportate din zona Afghanistan către Georgia şi, mai departe, în Ucraina unde acestea sunt redirecţionate către ţări din zona Europei de Vest, fie cu tranzitarea României, fie prin Polonia sau Slovacia", se arată în raportul DIICOT.
Porturile româneşti de la Marea Neagră (în special, portul Constanţa) pot constitui o alternativă considerată de traficanţi ca fiind viabilă pentru introducerea în spaţiul Uniunii Europene a cocainei şi a heroinei, dar şi a altor tipuri de droguri.
***Cine alimentează piaţa consumatorilor din Bucureşti.
Conform DIICOT, piaţa internă este polarizată de consumatorii din Bucureşti, al căror număr este relativ stabil şi este alimentată de grupările infracţionale din această zonă, aflate în legătură cu comunitatea turcă pe segmentul de import şi cu clanurile de etnie romă pe segmentul de distribuţie stradală.
Cannabisul este cel mai consumat drog pe piaţă din România, dar şi cel mai capturat de către autorităţi.
***Peste o tonă de droguri şi 1,2 milioane de comprimate - confiscate.
Din perspectiva combaterii traficului de droguri, DIICOT a avut de soluţionat anul trecut 32.292 de dosare, din care 16.915 au fost cauze nou înregistrate.
Procurorii au soluţionat anul trecut 9.594 de cauze, din care 2.124 de dosare au fost trimise în instanţă, prin rechizitoriu şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu 3.662 de inculpaţi.
În cursul anului 2024, au fost confiscată cantitatea totală de 1.109 kg droguri, dintre care 199 kg droguri de mare risc şi 909 kg droguri de risc. Au mai fost indisponibilizate droguri de risc şi de mare risc reprezentând 1.235.117 comprimate (din care 64.197 de mare risc şi 1.170.920 comprimate de risc), 7,06 litri şi 2.346 doze.
De asemenea, anul trecut au fost descoperite 12.043 de culturi/plante de cannabis, în greutate totală de 477,469 kg, precum şi aproximativ 4,4 tone masă vegetală verde alcătuită din masa plantelor şi masa fragmentelor vegetale conţinând THC.
În plus, au fost capturate peste 7 tone de substanţe interzise dopante şi aproximativ 16 tone de pulpă de fructe ce conţine cocaină.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Olanda "nu mai colaborează sub nicio formă cu noi" pentru că "am dezvăluit date confidenţiale din contract", susține fostul șef al Muzeului Național de Istorie
Olandezii au întrerupt orice comunicare cu partea română în ceea ce priveşte informaţii despre ancheta ...
-
Norii negri vin spre Europa: continentul nostru se îndreaptă spre o criză energetică majoră
Europa se află în pragul unei noi crize energetice, prețurile gazelor naturale crescând la cel mai ridicat n ...
-
Dan Diaconescu, prima reacție după ce a aflat de condamnarea sa: "Văd acum că gluma se îngroașă"
Dan Diaconescu, fostul patron al OTV și fostul șef al PP-DD, a fost condamnat, miercuri, la 8 ani și patru luni de &icir ...
-
TROOPER aniversează 30 de ani de carieră pe 30 mai la Arenele Romane
În data de 30 mai 2025, Trooper va marca 30 de ani de carieră muzicală printr-un concert aniversar excepțional ce ...
-
Crimă cu premeditare: Laboratorul FDA a descoperit o contaminare ADN excesivă în vaccinurile Covid-19
Un nou studiu exploziv efectuat în laboratorul propriu al US Food and Drug Administration (FDA) a dezvăluit nivelu ...
-
Siguranța pe primul loc: reguli esențiale pentru utilizarea trotinetelor electrice
Trotinetele electrice au devenit o soluție populară de transport, oferind o alternativă rapidă și ecologică pentru depla ...
-
Adio mașini electrice! Un cunoscut brand auto rupe tăcerea după ce Trump a anunțat că vrea să revitalizeze industria petrolieră
După ce cererea pentru automobilele „verzi" a scăzut în Statele Unite, iar Donald Trump a intensificat susți ...
-
Batista pe țambal: Statul român va încerca să recupereze banii de la familia Iohannis dar "va fi o procedură foarte complicata"
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, explică faptul că procedura prin care statul român trebuie să recupereze de l ...
-
Lovitură de teatru în cazul asasinării lui Kennedy - Mii de dosare noi descoperite. Au existat doi trăgători
FBI spune că a găsit 2.400 de noi dosare legate de asasinarea preşedintelui John F Kennedy. Agenţia a efectuat o nouă că ...
-
Descoperire incredibilă! O simplă injecție ar putea opri procesul de îmbătrânire
Celulele senescente accelerează procesul de îmbătrânire, iar oamenii de știință lucrează la tratamente pentr ...
-
Agricultura europeană sub presiune: Importurile ieftine, acordul Mercosur și taxele vamale ale lui Trump amenință fermierii
Fermierii europeni se confruntă cu o criză tot mai accentuată, cauzată de importurile masive de cereale din Ucraina, car ...
-
Garanția implanturilor dentare: De ce este importantă?
Implanturile dentare au revoluționat stomatologia modernă. Acum, tot mai mulți pacienți ajung la clinică pentru a-și re& ...
-
Volodimir Zelenski a cumpărat reședința lui Adolf Hitler
Mijloacele de informare în masă din Ucraina și Germania scriu despre achiziția imobiliară a lui Volodimir Zelenski ...
-
Cavoul cu osemintele familiei unui fost lider țărănist a fost vândut de preotul paroh al cimitirului „Cărămidarii de Jos" din București
Tot mai multe cimitire din România ajung o junglă, unde preoții, mână-n mână cu groparii, fac legea, a ...
-
Încălțămintea potrivită pentru fitness: 5 modele și recomandări
Chiar ai nevoie de încălțăminte pentru fitness? Da. Deși nu este o activitate foarte solicitantă, fitness-ul nu se ...
-
NASA va genera o eclipsă solară: PUNCH va schimba tot ce știam până acum despre steaua cea mai aproapiata de noi
NASA se pregătește pentru lansarea unei misiuni inovatoare menite să aducă noi informații despre Soare și impactul acest ...
-
Inteligența Artificială a calculat momentul când vor dispărea oamenii de pe Pământ
Un supercomputer a calculat momentul în care oamenii ar putea dispărea de pe Pământ. Conform acestuia, &icir ...
-
Dan Diaconescu a avut ocazia să-și vândă partidul Seriviciilor Secrete. De ce nu a dat PPDD în schimbul unui bloc care azi valorează 40 de milioane de euro
Dan Diaconescu a fost invitatul Denisei Rifai la emisiunea "40 de întrebări". Una dintre întrebările roșii a ...
-
Operațiune de amploare a EPPO în România - Lider al mafiei italiene, acuzat de o fraudă de 100 de milioane de euro, prins la Otopeni
Un presupus lider al unei fraude de 100 de milioane de euro în domeniul subvențiilor a fost arestat săptămân ...
-
Rusia atacă infrastructura de minerale din Ucraina, după ce Trump a anunțat că le vrea pentru SUA
Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a raportat că în noaptea de luni spre marţi, armata Rusiei a a ...
-
Cine este românul împușcat mortal la Roma. Italianul care a tras mai multe focuri de armă susține că a fost legitimă apărare
Antonio Micarelli, fost agent de securitate al „Ferrari Group", susține că a acționat în legitimă apărare &i ...
-
Scenariu american: Trump va pune capăt războiului, iar Europa va fi responsabilă pentru garanțiile de securitate
Președintele american Donald Trump vrea să pună capăt războiului din Ucraina, dar țările europene trebuie să ofere garan ...
-
Vești proaste pentru românii cu mașini vechi - Cum ar urma să arate noua taxă auto, diferită de cea introdusă de Tăriceanu
România intenționează să introducă un nou impozit menit să descurajeze deținerea de autovehicule vechi și poluante ...
-
De ce hiturile de azi nu mai sunt atât de complexe ca cele din trecut: studiul care explică cum s-a degradat muzica începând cu anii 1975
Un studiu recent, bazat pe analiza a 20.000 de piese muzicale din ultimele patru secole, a folosit știința rețelelor pen ...
-
Astronomii sunt uluiți! O cantitate inimaginabilă de apă a fost descoperită în spațiu
Astronomii au făcut o descoperire uimitoare: un rezervor cosmic de apă de dimensiuni colosale, cel mai mare și mai &icir ...
-
Teoria conspirației la renovarea energetică a blocurilor din Sibiu: „După reabilitare pereții nu vor mai fi ai noștri"
Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în toamna anului trecut au început lucrări de ren ...
-
De la ce a pornit scandalul violent dintre cele două clanuri din Urziceni, în urma căruia au murit două persoane. Operațiuni speciale în trei județe pentru prinderea vinovaților
După mai multe ore de cercetări și audieri, anchetatorii au reconstituit motivele care au dus la conflictul armat violen ...
-
Măcelul din Ialomița soldat cu morți și răniți - Anchetatorii au aflat motivul răfuielii clanurilor din Urziceni. Filtre în 3 judeţe
Cercetări ample și audieri pe bandă rulantă după conflictul din Ialomița. Anchetatorii au aflat motivul conflictului arm ...
-
Grăsimea care învinge cancerul: Cercetătorii transformă celulele adipoase în „asasini" ai tumorilor!
Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco (UCSF) au dezvoltat o strategie inovatoare în lupta împot ...
-
Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, sancționat de Biserica Ortodoxă pentru că l-a numit pe Călin Georgescu "trimisul lui Dumnezeu"
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost sancționat joi de Biserica Ortodoxă pentru că l-a numit pe Călin Geo ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu