ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Descoperirea de sub crusta planetei Marte arata că ar putea ascunde un ocean in care ar mai putea exista viată

Postat la: 24.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Apa de pe Marte nu a fost niciodată o iluzie, dar găsirea ei a fost întotdeauna ca și cum ai căuta un ac în carul cu fân cosmic. Acum, datorită unei cercetări revoluționare știm că sub scoarța planetei roșii există un vast ocean subteran.

O echipă de geofizicieni a folosit activitatea seismică pentru a sonda interiorul planetei Marte. Ei au descoperit dovezi ale existenței unui vast rezervor subteran de apă lichidă. Datele provenite de la modulul de aterizare InSight al NASA le-au permis oamenilor de știință să estimeze că cantitatea de apă subterană ar putea acoperi întreaga planetă până la o adâncime cuprinsă între 1 și 2 kilometri.

Aterizatorul InSight, trimis de NASA pe Marte în 2018, a furnizat date valoroase despre interiorul planetei. Înainte de încheierea misiunii sale în 2022, acesta a detectat cutremure marțiene cu o magnitudine de până la aproximativ 5, impacturi de meteoriți și zgomot provenit din zone vulcanice. Aceste fenomene au produs unde seismice care au permis geofizicienilor să sondeze interiorul planetei.

Folosind un model matematic al fizicii rocilor, identic cu cele utilizate pe Pământ pentru cartografierea acviferelor subterane și a câmpurilor petrolifere, cercetătorii au ajuns la concluzia că datele seismice obținute de InSight se explică cel mai bine prin existența unui strat adânc de rocă igneatică saturat cu apă în stare lichidă. Această descoperire contribuie la clarificarea imaginii geologice a planetei. Multe dovezi, inclusiv canale fluviale, delte și depozite lacustre, susțin ipoteza că pe suprafața planetei Marte a curs cândva apă.

O perioadă umedă s-a încheiat acum mai bine de 3 miliarde de ani, după ce Marte și-a pierdut atmosfera. Acest rezervor de apă, cu adevărat comparabil cu un ocean adânc, se găsește în mici fisuri și pori din rocă, în centrul scoarței marțiene, între 11,5 și 20 de kilometri adâncime. Descoperirea acestui rezervor a fost posibilă datorită tehnicilor sofisticate de supraveghere și analizei datelor colectate de misiunile spațiale.

Prezența apei la aceste adâncimi sugerează că Marte ar fi avut în trecut condiții climatice și geologice favorabile formării și menținerii unor rezerve subterane de apă. Înțelegerea ciclului apei marțiene este esențială pentru înțelegerea evoluției climei, suprafeței și interiorului planetei. Acest ciclu include procese precum evaporarea, condensarea și sublimarea, care influențează distribuția și starea apei pe Marte.

Prin studierea acestor procese, oamenii de știință pot obține informații valoroase cu privire la variațiile climatice pe care planeta le-a suferit de-a lungul mileniilor. În plus, localizarea acestor rezerve de apă este crucială pentru viitoarele misiuni umane pe Marte. Accesibilitatea surselor de apă ar putea face posibilă producerea de oxigen și hidrogen, elemente esențiale pentru supraviețuirea astronauților și pentru producerea de combustibil.

Prin urmare, cercetarea continuă a acestor rezerve de apă nu numai că ne ajută să înțelegem mai bine trecutul planetei Marte, dar este, de asemenea, esențială pentru planificarea viitoarei explorări spațiale. Deși această descoperire este interesantă din punct de vedere științific, ea prezintă provocări evidente pentru explorarea viitoare. Adâncimea oceanului îl face inaccesibil cu tehnologiile actuale de foraj.

Cu toate acestea, acest mediu ar putea fi locuibil, deoarece apa este necesară pentru viață, așa cum o știm noi. Prezența apei la adâncime sugerează că ar putea exista nișe ecologice în care ar putea prospera viața microbiană. Oamenii de știință speculează că, dacă există forme de viață pe Marte, acestea ar putea fi similare extremofilelor terestre, organisme care trăiesc în condiții extreme pe Pământ. Aceste microorganisme ar putea supraviețui în crăpăturile și porii rocilor, hrănindu-se cu minerale și folosind apa disponibilă.

Descoperirea apei la mare adâncime oferă noi oportunități pentru cercetarea astrobiologică. Misiunile viitoare s-ar putea concentra pe dezvoltarea unor tehnologii avansate de forare și prelevare de probe capabile să atingă aceste rezerve de apă. Posibilitatea de a găsi urme de viață trecută sau prezentă în aceste medii ar putea revoluționa înțelegerea noastră asupra vieții în univers.

Căutarea apei pe Marte nu este doar o chestiune de explorare științifică, ci are și implicații practice pentru omenire.
Prezența rezervelor de apă ar putea susține viitoarele colonii umane, oferind o resursă vitală pentru supraviețuire și producția de combustibil. Prin urmare, descoperirea acestor rezerve de apă reprezintă un pas crucial către realizarea misiunilor umane pe Marte.

Descoperirea acestui ocean adânc pe Marte reprezintă un pas important în înțelegerea planetei roșii. Deși apa este prea adâncă pentru a putea fi folosită de viitoarele colonii marțiene, prezența sa oferă noi perspective pentru căutarea vieții extraterestre și pentru studiul evoluției planetare.

Marte mai are încă multe secrete de dezvăluit, nu numai despre trecutul său, ci și despre viitorul explorării spațiale și despre înțelegerea noastră a vieții în univers. Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe WorldNews24.net. Și nu uitați, vă așteptăm și pagina noastră de Facebook !

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE