Descoperirea care alarmează lumea: Ceva din aer îmbolnăvește oamenii, producându-le demență
Postat la: 19.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O nouă cercetare realizată de către un grup de oamenii de știință condus de Universitatea Michigan și publicată în revista JAMA Network pe 14 august 2023, a scos la iveală un pericol pentru întreaga omenire. Experții au constatat că aerul poluat este o amenințare majoră pentru oameni, care poate produce demență.
Poluarea aerului, un pericol semnificativ care pândește în mediul nostru, a fost mult timp un motiv de îngrijorare. Dar acum, cercetătorii de la Universitatea Michigan din Statele Unite, subliniază că poluarea din aer este o amenințare reală pentru creier și este asociat cu demența, o boală mintală gravă, potrivit Earth.
Din punct de vedere istoric, multe studii au evidențiat legătura dintre poluarea aerului și efectele sale dăunătoare asupra creierului. Aprofundând acest subiect, cercetătorii în epidemiologie de mediu Boya Zhang și Sara Adar de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan aruncă o lumină asupra impactului profund al anumitor tipuri de emisii nocive.
„Am văzut în cercetările noastre că toate particulele din aer cresc riscul de demență, dar cele generate de mediile agricole și incendiile par a fi deosebit de toxice pentru creier", spune Adar.
Cu o experiență vastă, ea conduce în prezent câteva studii majore care se concentrează asupra modului în care diferitele expuneri la poluare afectează îmbătrânirea cognitivă și demența.
Adar accentuează importanța acestor constatări. Ea a spus: „Descoperirile noastre indică faptul că scăderea nivelurilor de poluare a aerului cu particule în suspensie, chiar și într-o țară relativ curată precum Statele Unite, poate reduce numărul de oameni care dezvoltă demență la sfârșitul vieții".
Zhang este specializată în studierea modului în care poluarea aerului afectează bolile cardiopulmonare și îmbătrânirea cognitivă. El sugerează: „Această lucrare sugerează că poluarea aerului cu particule în suspensie din agricultură și incendii ar putea fi mai neurotoxică în comparație cu alte surse. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte, în special pentru aceste două surse care au primit mai puțină atenție în cercetările anterioare."
Zhang subliniază în continuare importanța potențială a acestui studiu pentru factorii de decizie politică care urmăresc să reducă expunerea dăunătoare la poluarea aerului, reducând astfel cazurile de demență.
Pe măsură ce SUA este lovită de un val de alerte de calitate slabă a aerului, în principal din cauza incendiilor din vecina Canada, atenția publicului s-a îndreptat către particulele fine minuscule, dar amenințătoare, PM2,5.
Măsurând mai puțin de 2,5 microni, această particulă este mai mică decât o șuviță de păr uman. Dimensiunea lui îi permite să treacă de apărarea corpului nostru. Acest lucru se întâmplă fie prin pătrunderea în creier direct prin nas, fie prin traversarea barierei hemato-encefalice. Dincolo de a afecta sistemele noastre respiratorie și cardiovasculară, cercetările emergente subliniază potențialul lor rău asupra funcției cognitive.
Construită pe datele din Studiul privind sănătatea și pensionarea, care a urmărit aproape 30.000 de adulți din 1992, cercetările lui Zhang și Adar au descoperit că niveluri ridicate de poluare cu particule.
Demența este a șaptea cauză de deces la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Scopul acestui studiu a fost de a discerne care surse de emisie sunt cele mai dăunătoare.
Poluarea aerului este un risc major pentru mediu pentru sănătate. Contaminanții din aer pot pătrunde în sistemele respirator și circulator, dăunând plămânilor, inimii și creierului. Efectele poluării aerului asupra sănătății sunt ample, complexe și pot duce la probleme de sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu