ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Descoperire uriașă: Sub calota de gheață din Antarctica s-au găsit dovezi ale existenței unei lumi dispărute!

Postat la: 02.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii de la Institutul Alfred Wegener Helmholtz Center for Polar and Marine Research din Germania au anunțat o descoperire cu adevărat istorică.

În timp ce forau în calota de gheață din Antarctica de Vest, au descoperit rămășițele unui sistem fluvial antic care curgea cândva pe aproape o mie de kilometri. ,,Este o lume necunoscută'', spun experții. Livescience relatează că descoperirea oferă o privire asupra istoriei Pământului și sugerează modul în care schimbările climatice extreme ar putea modifica planeta. „Era un sistem de râuri gigantic", au anunțat cercetătorii care nu exclud ca această dovadă să confirme faptul că, acum 33-40 de milioane de ani, într-o epocă cunoscută sub numele de Eocenul mijlociu și târziu, Antarctica să fi fost un continent locuit.

„Dacă ne gândim la o posibilă schimbare climatică severă în viitor, trebuie să învățăm din perioadele din istoria Pământului în care acest lucru s-a întâmplat deja", a declarat pentru Live Science Johann Klages, co-autor al studiului și sedimentolog la Institutul Alfred Wegener Helmholtz Center for Polar and Marine Research din Germania. Animalele și plantele care ar fi existat pe acest continent misterios ar fi dispărut în urma unui episod de răcire globală, care a avut loc acum 33-40 de milioane de ani.

Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon au scăzut, răcirea globală a declanșat formarea ghețarilor pe un Pământ fără gheață. „Acest lucru este interesant. doar având această imagine incitantă în creier că a existat acest sistem gigantic de râuri care curgea prin Antarctica și care acum este acoperit de kilometri de gheață", a declarat Klages.

Cantitatea de dioxid de carbon din perioada Eocenului târziu era aproape dublă față de cea din prezent. Cu toate acestea, ar putea fi similară cu nivelurile preconizate peste aproximativ 150-200 de ani, dacă nivelurile de gaze cu efect de seră continuă să crească, a declarat Klages. Cea mai mare parte a Antarcticii de Vest este astăzi acoperită de gheață, ceea ce face dificil accesul la rocile sedimentare, care sunt esențiale pentru a studia mediile timpurii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE