Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Descoperire SF: S-a testat posibilitatea învierii într-un experiment controversat de lumea științifică

Postat la: 07.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un experiment uluitor realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale a readus la viață organe de porc, deschizând uși către salvarea vieților și explorarea misterului învierii.

Această descoperire promițătoare ar putea reprezenta un pas semnificativ în domeniul medical și ne oferă o perspectivă fascinantă asupra potențialului viitor al științei. Experimentele, publicate în revista Nature, au implicat aproximativ 100 de porci şi au fost aprobate de autorităţi.

Organele de porc au fost parţial reînviate la o oră după ce animalele au fost ucise, într-o descoperire care ar putea transforma medicina, anunţă cercetătorii americani citaţi de BBC.

„Putem restabili unele funcţii ale celulelor, în mai multe organe vitale, care ar fi trebuit să fie moarte. Aceste celule funcţionează la câteva ore după ce nu ar trebui să funcţioneze", a declarat profesorul Nenad Sestan.

Tehnica ar putea creşte numărul de organe disponibile pentru transplant şi ar putea oferi medicilor mai mult timp pentru a salva o viaţă, dacă ar fi aplicată la oameni. De asemenea, studiul pune la îndoială ipotezele privind ceea ce se întâmplă în momentele dintre viaţă şi moarte. Experţii au declarat că descoperirile sunt „cu adevărat remarcabile" şi „incredibil de semnificative".

Progresul spectaculos făcut de medicina de urgenţă a făcut ca multe dintre persoanele intrate în aşa-numita „moarte clinică" să fie readuse la viaţă. Astfel că moartea a devenit, oarecum, relativă. Pe platforma de stand-up-uri motivaţionale TED a fost lansat un material video care pune sub semnul întrebării moartea, ca stare în care corpul îşi încetează activitatea şi începe procesul de degradare.

Potrivit teoriei lansată de medici, adevărata moarte intervine abia atunci când nu mai există posibilitatea de a fi înviat, relatează Medical Daily. După ce au analizat mai multe cazuri de moarte cerebrală sau stop cardiac, experţii au descoperit că tot ceea ce fac celulele noastre, pentru a susţine viaţa, este alimentat de glucoză şi oxigenul pe care corpul nostru îl transformă în ATP, parte a acizilor nucleici ADN şi ARN.

Cum toate organismele urmează legea universală a entropiei, asta înseamnă că aceste molecule tind să se mute aleatoriu din zonele de mare concentrare în cele cu concentraţie scăzută. Cu cât balanţa se înclină spre extrem, moartea celulară se instalează. Odată ce celulele au cedat la entropie, resuscitarea devine imposibilă.

Dacă moartea clinică se instalează, organismul intră într-un proces de shut-down cu excepţia creierului care mai rămâne activ o perioadă până să-şi închidă total activitatea. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce se întâmplă după această etapă, atunci când intervine moartea biologică.

Din relatările celor care au reuşit să depăşească moartea clinică, reiese, invariabil asocierea dintre viaţă şi lumină. „Puritate, perfecţiune, somn neîntrerupt de vise", a declarat un pacient. „Stăteam în picioare în faţa unui zid uriaş de lumină. Se întindea în sus, în jos, în stânga şi în dreapta oriunde mă uitam. Era ca şi cum stai cu ochii în şase pe un bec fluorescent. Următorul lucru de care îmi amintesc este că m-am trezit la spital", a povestit o altă persoană.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE