Descoperire revoluționară: bateriile din lemn ar putea încarcă o mașină în doar 8 minute cu energie curată
Postat la: 04.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe măsură ce cererea de vehicule electrice crește, oamenii de știință caută materiale pentru a produce baterii durabile. Lignina, substanța care face ca arborii să fie lemnoși, se prefigurează a fi un concurent puternic, scrie bbc.com.
În urmă cu aproximativ opt ani, un mare producător de hârtie din Finlanda și-a dat seama că lumea se schimba. Ascensiunea mediilor digitale, scăderea numărului de tipărituri de birou și popularitatea tot mai scăzută a trimiterii de documente prin poștă - printre alți factori - însemna că hârtia se afla pe un drum de declin constant.
Stora Enso, din Finlanda, se descrie ca fiind "unul dintre cei mai mari proprietari privați de păduri din lume". Ca atare, are o mulțime de copaci, pe care îi folosește pentru a face produse din lemn, hârtie și ambalaje, de exemplu. Acum vrea să producă și baterii - baterii pentru vehicule electrice care se încarcă în doar opt minute.
Compania a angajat ingineri care să analizeze posibilitatea de a folosi lignina, un polimer care se găsește în copaci. Aproximativ 30% din copac este lignină, în funcție de specie, restul fiind în mare parte celuloză.
"Lignina este o componentă a copacilor care lipește fibrele de celuloză și care, de asemenea, face copacii foarte rigizi", explică Lauri Lehtonen, șeful Lignode, soluția pentru baterii pe bază de lignină de la Stora Enso.
Lignina, un polimer, conține carbon. Iar carbonul este un material excelent pentru o componentă vitală a bateriilor, numită anod. Bateria litiu-ion din telefonul dumneavoastră are aproape sigur un anod din grafit - grafitul este o formă de carbon cu o structură stratificată.
Inginerii de la Stora Enso au decis că ar putea extrage lignina din deșeurile de celuloză deja produse în unele dintre unitățile lor și să o prelucreze pentru a obține un material de carbon pentru anozii de baterii. Firma este în parteneriat cu compania suedeză Northvolt și intenționează să fabrice baterii începând cu anul 2025.
Având în vedere că din ce în ce mai mulți oameni cumpără mașini electrice și stochează energie acasă, se așteaptă ca apetitul global pentru baterii să crească puternic în următorii ani. După cum consideră Lehtonen, "cererea este pur și simplu uluitoare".
În 2015, erau necesare câteva sute de gigawați-oră (GWh) suplimentare în fiecare an pentru stocurile de baterii din întreaga lume - dar, potrivit companiei de consultanță în management McKinsey, acest lucru va crește la câteva mii de GWh suplimentare necesare anual până în 2030, pe măsură ce lumea se va îndepărta de combustibilii fosili. Problema este că bateriile litiu-ion pe care ne bazăm astăzi depind în mare măsură de procese industriale și de minerit dăunătoare mediului. În plus, unele dintre materialele pentru aceste baterii sunt toxice și dificil de reciclat. De asemenea, multe dintre ele provin din țări cu un istoric slab în ceea ce privește drepturile omului.
Fabricarea grafitului sintetic, de exemplu, implică încălzirea carbonului la temperaturi de până la 3.000C (5.432F) timp de săptămâni întregi. Potrivit companiei de consultanță Wood Mackenzie, energia necesară provine adesea de la centrale electrice pe cărbune din China.
În general, toate bateriile au nevoie de un catod și de un anod - electrozii pozitiv și, respectiv, negativ, între care circulă particule încărcate numite ioni. Atunci când o baterie este încărcată, ionii de litiu sau de sodiu, de exemplu, se transferă de la catod la anod, unde se depun ca niște mașini într-o parcare cu mai multe etaje, explică Jill Pestana, cercetător și inginer în domeniul bateriilor, cu sediul în California, care lucrează în prezent ca și consultant independent.
"Proprietatea principală pe care o doriți în această structură de parcare a unui material este ca acesta să poată prelua cu ușurință litiul sau sodiul și să îl lase să plece, fără să se destrame", explică ea. Atunci când bateria este descărcată pentru a alimenta ceva precum o mașină electrică, ionii se întorc la catod după ce eliberează electroni - electronii se deplasează prin firul unui circuit electric, transferând energia către vehicul.
Grafitul, spune Pestana, este un material "spectaculos", deoarece funcționează atât de bine ca anod fiabil care permite ca astfel de reacții să aibă loc. Alternativele, inclusiv structurile de carbon derivate din lignină, au de dus o luptă pentru a demonstra că sunt la înălțimea sarcinii.
Cu toate acestea, există mai multe firme care explorează potențialul ligninei în dezvoltarea de baterii, cum ar fi Bright Day Graphene din Suedia, care produce grafen - o altă formă de carbon - din lignină.
Lehtonen laudă virtuțile materialului anodic din carbon al firmei sale, pe care Stora Enso l-a numit Lignode. El nu va dezvălui exact cum anume transformă compania lignina într-o structură de carbon dur, sau care este exact această structură, cu excepția faptului că procesul implică încălzirea ligninei - dar la temperaturi nici pe departe la fel de ridicate ca cele necesare pentru producția de grafit sintetic.
O caracteristică importantă a structurii de carbon rezultate este că este "amorfă", sau neregulată, spune Lehtonen: "De fapt, permite o mobilitate mult mai mare a ionilor înăuntru și în afară". Stora Enso susține că acest lucru îi va ajuta să realizeze o baterie cu ioni de litiu sau cu ioni de sodiu care poate fi încărcată în doar opt minute. Încărcarea rapidă este un obiectiv cheie pentru dezvoltatorii de baterii pentru vehicule electrice.
Viabilitatea comercială a tuturor acestor idei rămâne încă de demonstrat. Titirici adaugă totuși că, în teorie, s-ar putea realiza o baterie care să utilizeze polimeri din lignină în electrolit, precum și carboni derivați din lignină în anod.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu