ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Descoperire rară în Pompei: O baie privată de lux, ascunsă de 2.000 de ani VIDEO

Postat la: 18.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce a stat ascuns sub metri de rocă vulcanică și cenușă timp de 2.000 de ani, o descoperire „o dată în viață" a fost făcută în orașul antic roman Pompei din Italia.

Arheologii au descoperit un complex de băi private luxos - posibil cel mai mare găsit vreodată în acest sit - complet cu camere fierbinți, calde și reci, lucrări de artizanat excepționale și o imensă piscină de scufundare.

Acest complex de tip spa se află în centrul unei reședințe grandioase, descoperite în ultimii doi ani în urma unei excavații de amploare. „Aceste spații fac cu adevărat parte din «efectul Pompei» - parcă oamenii ar fi plecat doar cu un minut în urmă", a spus Dr. Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic Pompei, care a dezvăluit această descoperire în exclusivitate pentru BBC News. Analiza a două schelete găsite în casă arată, de asemenea, groaza trăită de locuitorii Pompei când Muntele Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr.

content-image

Scheletele aparțin unei femei cu vârsta între 35 și 50 de ani, care ținea bijuterii și monede, și unui tânăr bărbat de aproximativ 20 de ani. Cei doi se baricadaseră într-o cameră mică, dar au fost uciși de un tsunami de gaze vulcanice superîncălzite și cenușă, cunoscut sub numele de flux piroclastic, care a măturat orașul.

„Aceste băi erau pentru cei mai bogați dintre bogați", explică Dr. Zuchtriegel, referindu-se la complexitatea și amploarea băilor private descoperite. „Acesta este probabil cel mai mare complex de băi dintr-o casă privată din Pompei". Cei norocoși care aveau acces la acest complex se puteau dezbrăca într-o cameră de schimb cu pereți roșii vii și un mozaic de marmură. Apoi, se îndreptau spre camera fierbinte, pentru a se scufunda într-o baie sau pentru a se bucura de căldura saunei, încălzite printr-un sistem ingenios de podea suspendată.

La scurtă distanță de camera fierbinte se afla o cameră pentru apă fierbinte, un sistem de încălzire cu boiler de plumb care furniza apa caldă în baia principală. „Cea mai puternică lecție din aceste excavații este contrastul clar între viața luxoasă din băile private și condițiile infernale ale sclavilor care lucrau la menținerea sistemului de încălzire", spune Dr. Sophie Hay, arheolog la Pompei.

Pe lângă băile private, a fost descoperită și o sală mare de banchet cu pereți negri și lucrări de artizanat impresionante, dar și o cameră mică și intimă destinată rugăciunii. Se pare că întreaga reședință era în renovare la momentul erupției. Într-o cameră albastră, o mulțime de cochilii de stridii au fost găsite, pregătite pentru a fi transformate într-un strat irizat pe pereți. În imediata apropiere, o altă descoperire șocantă: rămășițele a două persoane care nu au reușit să scape din erupție.

Pe masa de marmură a fost găsită o selecție de obiecte - piese de sticlă, ulcioare de bronz și ceramică, poate aduse de victime în speranța că se vor adăposti de erupție. Obiectele găsite, în special bijuteriile și monedele de aur și argint pe care femeia le ținea în mână, sunt deosebit de valoroase. Acestea sunt păstrate în seiful Pompei și sunt vizibile publicului la muzeu.

Excavațiile sunt în ultimele săptămâni, dar noi descoperiri continuă să iasă la iveală din cenușa veche. Vizitele sunt limitate în această perioadă, însă în curând situl va fi deschis complet publicului. „Fiecare zi aici aduce o surpriză", spune Dr. Anna Onesti, directorul excavațiilor. „Este un moment magic pentru istoria Pompeiului și ne oferă posibilitatea de a împărtăși aceste descoperiri cu publicul."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE