Descoperire rară în Pompei: O baie privată de lux, ascunsă de 2.000 de ani VIDEO
Postat la: 18.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După ce a stat ascuns sub metri de rocă vulcanică și cenușă timp de 2.000 de ani, o descoperire „o dată în viață" a fost făcută în orașul antic roman Pompei din Italia.
Arheologii au descoperit un complex de băi private luxos - posibil cel mai mare găsit vreodată în acest sit - complet cu camere fierbinți, calde și reci, lucrări de artizanat excepționale și o imensă piscină de scufundare.
Acest complex de tip spa se află în centrul unei reședințe grandioase, descoperite în ultimii doi ani în urma unei excavații de amploare. „Aceste spații fac cu adevărat parte din «efectul Pompei» - parcă oamenii ar fi plecat doar cu un minut în urmă", a spus Dr. Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic Pompei, care a dezvăluit această descoperire în exclusivitate pentru BBC News. Analiza a două schelete găsite în casă arată, de asemenea, groaza trăită de locuitorii Pompei când Muntele Vezuviu a erupt în anul 79 d.Hr.
Scheletele aparțin unei femei cu vârsta între 35 și 50 de ani, care ținea bijuterii și monede, și unui tânăr bărbat de aproximativ 20 de ani. Cei doi se baricadaseră într-o cameră mică, dar au fost uciși de un tsunami de gaze vulcanice superîncălzite și cenușă, cunoscut sub numele de flux piroclastic, care a măturat orașul.
„Aceste băi erau pentru cei mai bogați dintre bogați", explică Dr. Zuchtriegel, referindu-se la complexitatea și amploarea băilor private descoperite. „Acesta este probabil cel mai mare complex de băi dintr-o casă privată din Pompei". Cei norocoși care aveau acces la acest complex se puteau dezbrăca într-o cameră de schimb cu pereți roșii vii și un mozaic de marmură. Apoi, se îndreptau spre camera fierbinte, pentru a se scufunda într-o baie sau pentru a se bucura de căldura saunei, încălzite printr-un sistem ingenios de podea suspendată.
La scurtă distanță de camera fierbinte se afla o cameră pentru apă fierbinte, un sistem de încălzire cu boiler de plumb care furniza apa caldă în baia principală. „Cea mai puternică lecție din aceste excavații este contrastul clar între viața luxoasă din băile private și condițiile infernale ale sclavilor care lucrau la menținerea sistemului de încălzire", spune Dr. Sophie Hay, arheolog la Pompei.
Pe lângă băile private, a fost descoperită și o sală mare de banchet cu pereți negri și lucrări de artizanat impresionante, dar și o cameră mică și intimă destinată rugăciunii. Se pare că întreaga reședință era în renovare la momentul erupției. Într-o cameră albastră, o mulțime de cochilii de stridii au fost găsite, pregătite pentru a fi transformate într-un strat irizat pe pereți. În imediata apropiere, o altă descoperire șocantă: rămășițele a două persoane care nu au reușit să scape din erupție.
Pe masa de marmură a fost găsită o selecție de obiecte - piese de sticlă, ulcioare de bronz și ceramică, poate aduse de victime în speranța că se vor adăposti de erupție. Obiectele găsite, în special bijuteriile și monedele de aur și argint pe care femeia le ținea în mână, sunt deosebit de valoroase. Acestea sunt păstrate în seiful Pompei și sunt vizibile publicului la muzeu.
Excavațiile sunt în ultimele săptămâni, dar noi descoperiri continuă să iasă la iveală din cenușa veche. Vizitele sunt limitate în această perioadă, însă în curând situl va fi deschis complet publicului. „Fiecare zi aici aduce o surpriză", spune Dr. Anna Onesti, directorul excavațiilor. „Este un moment magic pentru istoria Pompeiului și ne oferă posibilitatea de a împărtăși aceste descoperiri cu publicul."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
Un bărbat și soția sa au decis să testeze acuratețea kitului 23andMe de testare ADN la domiciliu trimițând o mostră de salivă prelevată de la șopârla lor de companie. Ceea ce au descoperit este că totul este o farsă.
-
SUA trebuie să ia în serios țările BRICS. Chinezii sunt mult mai deștepți, iar Bejingul acumulează încet putere și construiește relații globale
China are motivația de a realiza pacea, stabilitatea și integrarea și nu are intenția de a distruge sistemul internațional existent. Pe de altă parte, politica SUA față de China pare prea conflictuală. Dacă SUA pot avea o atitudine mai cooperantă, rezultatul poate fi diferit, a declarat jurnalistul CNN Fareed Zakaria, în cadrul unui interviu acordat pentru Foreign Policy.
-
România este pentru a zecea lună la rând țara cu cea mai ridicată inflație din UE
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
-
Bill Gates, după un dineu de trei ore cu Donald Trump, se declară „impresionat" de interesul președintelui ales pentru sănătatea mondială
Bill Gates se alătură listei marilor miliardari care iau masa cu președintele ales Donald Trump înainte ca acesta să se întoarcă la Casa Albă. Co-fondatorul Microsoft a declarat că a petrecut recent mai mult de trei ore cu Trump și i-a vorbit despre provocările din domeniul sănătății globale, potrivit Wall Street Journal.
-
Jurnalul misterios al iubitei englezoaice a lui Hitler. Marile secrete dezvăluite după 80 de ani
Jurnalul pierdut a lui Unity Mitford, aristocrata engleză care a devenit admiratoarea obsedată a lui Hitler, a fost dezvăluit după 80 de ani, scrie Daily Mail. Jurnalul din piele, descoperit recent, care acoperă perioada 1935-1939, oferă o privire şocantă asupra relaţiei sale cu dictatorul infam.
-
Topirea gheții din Groenlanda anunță o adevărată „goană după aur" pentru mineralele pe care le găzduiește teritoriul danez
Topirea masivă a gheţii din Groenlanda, cauzată de criza climatică, expune unele dintre cele mai mari rezerve neexploatate de minerale critice din lume, transformând insula într-un posibil hub global pentru minerit, relatează CNBC.
-
Microplasticele găsite în apă sunt mai mici decât limitele recomandate în UE. Noi recomandări privind limita de detecție
Oamenii de ştiinţă afirmă că microplasticele găsite în apa potabilă sunt foarte fine şi, prin urmare, mai susceptibile de a trece din intestinul uman în sânge şi organe.
-
Cercetătorii încep un nou test pentru tratarea bolii Alzheimer. Un gaz ar putea fi cheia pentru reducerea neurodegenerării
Un nou studiu realizat de cercetători americani a relevat că inhalarea de gaz Xenon a redus neurodegenerarea şi a sporit protecţia în modele preclinice cu Alzheimer.
-
A fost confirmată existența unui sistem de tuneluri subterane despre care se credea că este doar un mit
Arheologii au descoperit și confirmat existența unui vast sistem de tuneluri subterane, numit Chincana, sub orașul Cuzco din Peru. Aceste tuneluri se extind pe o distanță de peste un kilometru, conectând Templul Soarelui cu o fortăreață situată la periferia orașului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu