Descoperire incredibilă despre ingredientele folosite pentru mumificare în Egiptul Antic: proveneau din regiuni extrem de îndepărtate
Postat la: 02.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Egiptenii antici utilizau numeroase ingrediente exotice - unele importate se pare chiar din îndepărtata Asie de Sud-Est - pentru a-şi mumifica morţii, a scos la iveală o nouă analiză a recipientelor dezgropate la un atelier de îmbălsămare cu o vechime de peste 2.500 de ani, informează Reuters.
Cercetătorii au dezvăluit miercuri rezultatele analizelor biochimice a 31 de recipiente ceramice care au conţinut odinioară substanţe folosite la îmbălsămare, descoperite în bogatul sit arheologic Saqqara, în apropiere de Cairo, descifrând astfel chimia practicilor de mumificare folosite de milenii în scopul pregătirii morţilor egipteni pentru viaţa de apoi.
Pentru vechii egipteni, conservarea trupului după moarte era crucială pentru garantarea unei existenţe demne în viaţa de apoi. Diverse substanţe, dintre care circa 12 au fost identificate în cadrul studiului, erau utilizate pentru conservarea ţesutului uman, precum şi pentru prevenirea mirosului de descompunere - cu mult timp înaintea oricăror cunoştinţe despre microbiologie - înaintea înfăşurării trupului.
În ultimele două secole, oamenii de ştiinţă au speculat doar referitor la ingredientele folosite la îmbălsămare şi menţionate în textele antice. Acest atelier însă, descoperit în 2016 de arheologul Ramadan Hussein, decedat în 2022, în apropierea vestigiilor vechii piramide Unas şi a piramidei în trepte Djoser, conţinea cupe şi recipiente sub formă de bol etichetate cu denumirile antice ale substanţelor pe care le conţineau, iar câteodată cu instrucţiuni precum ''a se pune pe cap''.
Cercetătorii au analizat reziduurile chimice din recipiente.
''Majoritatea substanţelor proveneau din afara Egiptului'', a spus arheologul Philipp Stockhammer, de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.
Multe proveneau din regiunea Mediteraneeană, cum ar fi uleiul de cedru, de ienupăr şi de chiparos, precum şi catran, bitum şi ulei de măsline. Dar o adevărată surpriză a reprezentat-o prezenţa substanţelor provenite se pare din păduri din Asia de Sud-Est, la o distanţă de mii de kilometri. Mai foloseau răşină de damar, copac care creşte doar în Asia de Sud-Est tropicală, răşină de la arborele de elemi, care provenea din Asia de Sud-Est sau Africa tropicală.
''Este un indicator al faptului că aceste răşini erau tranzacţionate de la distanţe foarte mari şi că mumificarea în Egipt a fost cumva un factor determinant către o globalizare timpurie şi un comerţ global'', a spus Stockhammer.
''Îmbălsămarea era realizată într-o manieră bine organizată, instituţională'', a spus biochimistul şi coautorul studiului Mahmoud Bahgat, de la Centrul naţional pentru Cercetare din Cairo.
Atelierul subteran de îmbălsămare era accesibil printr-un puţ cu o adâncime de 12 metri. Datează din timpul celei de-a 26-a dinastii egiptene, denumită şi Perioada Saită, din perioada 664-525 î.e.n, într-o vreme când se manifesta influenţa regională asiriană şi persană şi o descreştere a puterii egiptene. Se întâmpla la circa două milenii după construirea piramidelor din Giza, în timpul Vechiului Regat Egiptean, şi la şase secole după ce faraonul Tutankhamon - a cărui mumie şi obiecte funerare fabuloase au fost descoperite în 1922 - a domnit în perioada Noului Regat Egiptean.
''S-au făcut nenumărate cercetări despre îmbălsămarea egipteană, dar lipsa noastră de informaţii în ceea ce priveşte substanţele desemnate prin diferite denumiri, precum şi lipsa oricăror descrieri practice au împiedicat o înţelegere mai profundă'', a spus coautorul studiului Maxime Rageot, specialist în arheologie biomoleculară la Universitatea din Tübingen, Germania. ''Acum, putem oferi răspunsuri''.
O substanţă folosită la îmbălsămare denumită ''antiu'' în textele antice a fost tradusă timp îndelungat prin tămâie sau mir. Studiul a scos la iveală că este vorba despre un amestec de ulei de cedru, ulei de ienupăr şi de chiparos, precum şi grăsimi animale.
Trei reţete, cu ingrediente precum răşină de elemi, răşină de fistic, produse derivate din ienupăr sau chiparos şi ceară de albine, au fost identificate pentru îmbălsămarea capului. Alte reţete erau folosite pentru catifelarea pielii sau curăţarea trupului.
''Ştiau cum să selecteze şi să combine substanţe antimicrobiale care permiteau conservarea perfectă a pielii'', a spus Stockhammer.
''Mai sunt încă secrete de descoperit. Cu ajutorul noilor tehnologii, este posibilă punerea într-o nouă lumină a anumitor aspecte, nu doar prin folosirea noilor descoperiri cum sunt recipientele de la Saqqara, dar şi folosind obiecte depozitate în muzee sau colecţii'', a adăugat Susanne Beck, egiptolog la Universitatea din Tübingen şi coautoare a studiului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu