ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Descoperire impresionantă: pești fosilizați găsiți în Himalaya la altitudini mari, sugerând posibilitatea unui mare potop în trecut

Postat la: 24.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Himalaya, cunoscută și sub numele de „Acoperișul lumii", este un lanț maiestuos de munți care se ridică la o înălțime incredibilă, dispărând în unele zile în nori. Himalaya se mândrește cu unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume, inclusiv cu mărețul Munte Everest, care se înalță la o înălțime impresionantă de 9.029 de metri, ceea ce îl face cel mai înalt munte de pe Pământ.

La altitudini atât de mari, aerul este rarefiat, iar temperaturile sunt extreme. Pământul este arid și maro, și se pare că a fost așa de la începutul timpului. Dar, în ciuda faptului că se află la sute de kilometri distanță de cea mai apropiată mare, au fost descoperite fosile marine în mai multe locuri din Himalaya, ceea ce ne face să ne întrebăm cum au ajuns acolo.

Valea Spiti din India este un punct de atracție pentru paleontologii din întreaga lume. Valea este plină de dovezi care datează de acum 540 de milioane de ani. Satele Komic, Mud, Hikkim, Langza și Lalung se află de-a lungul unei centuri de sedimente bogate în fosile din Spiti. În Nepal, amoniții, care sunt cefalopode marine cu cochilii, se găsesc de-a lungul albiei râului Kali Gandaki.

Alpinistii care au escaladat Muntele Everest au adus înapoi roci care conțin fosile de crini de mare. Este greu de imaginat că această întindere vastă de pământ a fost cândva un fund de ocean înfloritor, cu pești și creaturi marine care populau apa. Această descoperire deschide noi căi de cercetare și indică faptul că planeta noastră a suferit schimbări imense în istoria sa.

Teoria conform căreia Pământul a fost cândva inundat are o mare importanță pentru istorici, arheologi, oameni de știință și entuziaști deopotrivă și contribuie la înțelegerea proceselor geologice și a schimbărilor climatice. The Deluge (1840), o pictură de Francis Danby, care face parte din colecția Tate Gallery și care arată cât de îngrozitor trebuie să fi fost Marele Potop, dacă și când a avut loc, scrie gadgetreport.ro.

Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că această descoperire nu dovedește neapărat că poveștile biblice despre marele potop sunt exacte, deoarece există mulți alți factori care trebuie luați în considerare. Pentru a înțelege cum au ajuns fosilele unor creaturi marine în Himalaya, trebuie să ne adâncim în istoria geologică a regiunii. Himalaya nu a fost întotdeauna dominată de munții impunători pe care îi vedem astăzi. Cu milioane de ani în urmă, a avut loc un eveniment geologic masiv numit deriva continentală.

Înainte de acest eveniment, lumea așa cum o cunoaștem noi nu exista. În schimb, existau supercontinente sau mase terestre gigantice care cuprindeau continentele pe care le cunoaștem astăzi. India făcea parte din Gondwanaland, care includea Australia, Africa, Antarctica, India și America de Sud. În urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani, India s-a desprins din Gondwanaland și a început să se deplaseze spre nord, spre Eurasia.

Marea Tethys, care se afla între cele două forme de relief, găzduia o viață marină bogată și diversă. A fost nevoie de aproximativ o sută de milioane de ani pentru ca cele două forme de relief să se ciocnească, dar atunci când au făcut-o, forța imensă a făcut ca crustele dense ale celor două să se zdrobească, formând munți care s-au ridicat de sub mare.

Coliziunea subcontinentului indian cu placa eurasiatică a dat naștere la Himalaya, cel mai înalt lanț muntos din lume. Chiar și astăzi, rocile stratificate din Himalaya sunt bogate în fosile ale locuitorilor care au populat cândva Marea Tethys, precum și în fosile ale resturilor de recif de corali și ale plantelor marine. Descoperirea acestor fosile dezvăluie adevărul despre originea Himalayei. De asemenea, dezvăluie faptul că drumul spre acoperișul lumii a fost cândva adânc sub un ocean.

Himalaya este o mărturie a puterii incredibile a evenimentelor geologice care au modelat planeta noastră de-a lungul a milioane de ani. Descoperirea fosilelor marine din Himalaya are implicații semnificative pentru studiul istoriei Pământului. Fosilele găsite în regiune oferă o privire în trecut și ne ajută să ne facem o imagine despre cum arăta Pământul acum milioane de ani. Acestea oferă, de asemenea, informații valoroase despre evoluția vieții marine și despre modul în care aceasta s-a adaptat la mediile în schimbare de-a lungul timpului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE