ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Descoperire epocală, o structură unică ascunsă în organisme: Predicția din urmă cu 100 de ani s-a adeverit

Postat la: 28.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O echipă de oameni de știință coordonată de către Universitatea Adelaide din Australia, care a realizat un studiu publicat în prestigioasă revistă Nature, a anunțat o descoperire revoluționară. Experții din țara de la antipozi au găsit o structură unică în organismele vii, o nouă celulă, care a fost prezisă de savanți în urmă cu 100 de ani.

Cercetătorii din Australia au descoperit un tip complet nou de celulă, care umple o gaură majoră în înțelegerea noastră despre cum se vindecă corpul mamiferelor. Timp de peste un secol, oamenii de știință au emis ipoteza că o celulă ca aceasta a existat - iar acum, ea a fost descoperită în sfârșit o versiune adultă, ascunsă în aorta șoarecilor, potrivit Science Alert.

Descoperirea a durat nouă ani, până a fost confirmată. Cercetătorii au numit celulele „progenitori EndoMac", iar echipa caută acum variante similare în corpul uman. „Aceste celule au o sarcină importantă, de a ajuta la creșterea vaselor de sânge atunci când organismul o cere", explică medicul Sanuri Liyanage de la Institutul de Cercetare Medicală și de Sănătate din Australia de Sud (SAHMRI).

„Sunt activate de leziuni sau de un flux sanguin slab, moment în care se extind rapid pentru a ajuta la vindecare". Liyanage și colegii au izolat celulele progenitori EndoMac de la șoareci și le-au cultivat în laborator, unde au format colonii. Când au fost injectate în modele de șoareci diabetici, coloniile de celule au îmbunătățit dramatic vindecarea rănilor.

Pentru a înțelege cum funcționează o celulă progenitor EndoMac, mai întâi este important să luați în considerare macrofagul. Macrofagele sunt primele celule imunitare produse de un embrion și sunt esențiale pentru dezvoltare.

La vârsta adultă, majoritatea țesuturilor din corpul mamiferelor conțin macrofage care au fost produse în această etapă foarte timpurie. După naștere, populațiile rezidente se reînnoiesc ocazional pentru a se păstra proaspete și gata să înghită agenții patogeni.

Cu aproximativ un secol în urmă, însă, oamenii de știință au emis ipoteza că celulele stem care circulă în sângele mamiferelor ar putea produce noi macrofage, împrospătând populația, care trăiește deja în diferitele țesuturi ale corpului.

Timp de mulți ani, oamenii de știință au crezut că acești producători de macrofage circulante, care au fost găsiți anterior în embrionii de șoareci, au existat până la vârsta adultă, deoarece au fost însămânțați în măduva osoasă.

Dar dovezile recente sugerează că celulele stem derivate din măduva osoasă sunt de fapt limitate la doar câteva țesuturi, inclusiv intestinul, pielea și inima. Acum, unii oameni de știință bănuiesc că noile macrofage la vârsta adultă se nasc din celule stem nedescoperite, care au fost stabilite în organism cu mult înainte de naștere.

Descoperirile sugerează că celulele progenitori embrionare pentru macrofage sunt însămânțate în aorta inimii în timpul dezvoltării timpurii. Apoi, pe măsură ce șoarecii îmbătrânesc, aceste celule stem circulante introduc noi macrofage în țesut.

Acum, echipa investighează dacă există o celulă similară în aorta umană, iar cercetătorii au sugerat că rezultatele inițiale sunt optimiste.

„În teorie, acest lucru ar putea schimba jocul pentru pacienții care suferă de răni cronice", spune Liyanage. „Suntem încântați să continuăm să explorăm potențialul acestor celule. Sunt primele zile, dar implicațiile ar putea fi masive". Studiul a fost publicat în Nature Communications pe 17 august 2024.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE