Descoperire epocală în medicină: O simplă molecula restabilește cogniția și memoria în boala Alzheimer
Postat la: 09.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un nou studiu s-a demonstrat că o moleculă identificată și sintetizată de cercetătorii UCLA Health restabilește funcțiile cognitive la șoarecii umanizati cu simptome ale bolii Alzheimer prin repornirea eficientă a circuitelor de memorie ale creierului.
Dacă se dovedește că are efecte similare la om, compusul candidat ar fi nou printre tratamentele pentru boala Alzheimer prin capacitatea sa de a revitaliza memoria și cogniția, au declarat autorii studiului. "Chiar nu există nimic asemănător pe piață sau experimental care să fi demonstrat că poate face acest lucru", a declarat autorul principal al studiului, Dr. Istvan Mody, profesor de neurologie și fiziologie la UCLA Health.
Molecula, DDL-920, funcționează diferit de medicamentele recente aprobate de FDA pentru boala Alzheimer, cum ar fi lecanemab și aducanumab, care elimină placa nocivă care se acumulează în creierul pacienților cu boala Alzheimer. Deși s-a demonstrat că îndepărtarea acestei plăci încetinește rata declinului cognitiv, aceasta nu restabilește memoria și deficiențele cognitive. "Ei lasă în urmă un creier care este poate fără plăci, dar toate alterările patologice ale circuitelor și mecanismelor din neuroni nu sunt corectate", a declarat Mody.
În studiul publicat în revista The Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii UCLA conduși de Dr. Istvan Mody și Dr. Varghese John, profesor de neurologie și director al Drug Discovery Laboratory (DDL) la Mary S. Easton Center for Alzheimer's Disease Research and Care au încercat să găsească un compus care ar putea, la figurat, să repornească întrerupătorul în circuitele de memorie ale creierului.
Asemănător unui semnal de circulație, creierul emite semnale electrice în ritmuri diferite pentru a porni și opri diverse funcții. Oscilațiile gamma sunt unele dintre ritmurile cu frecvența cea mai ridicată și s-a demonstrat că acestea orchestrează circuitele cerebrale care stau la baza proceselor cognitive și a memoriei de lucru - tipul de memorie utilizat pentru a reține un număr de telefon. S-a demonstrat că pacienții cu simptome timpurii ale bolii Alzheimer, cum ar fi insuficiența cognitivă ușoară, au oscilații gamma reduse, a spus Mody.
Alte studii au încercat să utilizeze tehnici de neuromodulare pentru a stimula oscilațiile gamma pentru a restabili memoria. Stimularea magnetică auditivă, vizuală sau transcraniană la o frecvență de 40 Hz - similară cu frecvența toarcerii unei pisici - a funcționat pentru a dizolva plăcile din creier, dar, din nou, nu a arătat îmbunătățiri cognitive notabile, a spus Mody.
În acest ultim studiu, Mody și echipa sa au încercat să abordeze problema dintr-o perspectivă diferită. Dacă nu au putut porni aceste circuite de memorie folosind instrumente externe, poate exista o modalitate de a declanșa aceste ritmuri electrice din interior folosind o moleculă.
Mai exact, ei aveau nevoie de un compus care să vizeze anumiți neuroni cu ardere rapidă, cunoscuți sub numele de interneuronii paravalbumină, care sunt esențiali în generarea oscilațiilor gamma și, prin urmare, a memoriei și a funcțiilor cognitive. Cu toate acestea, anumiți receptori chimici din acești neuroni care răspund la mesagerul chimic cunoscut sub numele de GABA funcționează ca niște pedale de frână pentru a reduce oscilațiile gamma antrenate de acești neuroni.
Mody, John și echipa lor au identificat compusul DDL-920 pentru a antagoniza acești receptori, permițând neuronilor să susțină oscilații gamma mai puternice. Pentru a testa dacă acest lucru ar duce de fapt la îmbunătățirea memoriei și a cogniției, cercetătorii au folosit șoareci umanizati care au fost modificați genetic pentru a avea simptome ale bolii Alzheimer.
Atât acești șoareci model pentru boala Alzheimer, cât și șoarecii de tip sălbatic au fost supuși unor teste cognitive de referință într-un labirint Barnes - o platformă circulară înconjurată de indicii vizuale și care conține o singură gaură de scăpare. Labirintul este utilizat pentru a măsura cât de bine rozătoarele pot învăța și își pot aminti locația găurii de scăpare.
După testele inițiale, cercetătorii au administrat DDL-920 pe cale orală șoarecilor model de Alzheimer de două ori pe zi timp de două săptămâni. În urma tratamentului, șoarecii model pentru boala Alzheimer au fost capabili să își amintească gaura de scăpare din labirint în rate similare cu cele ale șoarecilor de tip sălbatic. În plus, șoarecii tratați nu au prezentat niciun comportament anormal, hiperactivitate sau alte efecte secundare vizibile pe parcursul celor două săptămâni.
Mody a declarat că, deși tratamentul a fost eficient la șoareci, ar fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a determina dacă tratamentul ar fi sigur și eficient la om. În cazul în care se dovedește în cele din urmă a fi eficient, medicamentul ar putea avea implicații pentru tratamentele altor boli și condiții de sănătate care au oscilații gamma diminuate, cum ar fi depresia, schizofrenia și tulburarea de spectru autist.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu