Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Descoperire eopcală făcută de medicii de la Cambridge: injecțiile cu celule stem în creier încetinesc degenerarea sistemului nervos

Postat la: 29.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O echipă internațională de medici a demonstrat în prima fază a studiilor clinice că injecțiile cu celule stem în creierul pacienților cu scleroză multiplă sunt sigure pentru viața pacienților și, în același timp, încetinesc semnificativ degenerarea sistemului nervos central, a anunţat serviciul de presă al Universității Cambridge din Marea Britanie.

"Studiul nostru este destul de modest ca amploare, dar chiar şi aşa am reușit să arătăm că terapia celulară este sigură pentru pacienți și că efectul benefic asociat a fost menținut pentru mai mult de 12 luni. Asta înseamnă că putem trece la următoarea fază a testelor clinice" - a declarat profesorul Universităţii Cambridge din Marea Britanie, Stefano Pluchino, citat de serviciul de presă al universității.

Profesorul Pluchino și colegii săi au ajuns la această concluzie în cadrul unui studiu clinic în care oamenii de știință au injectat culturi de celule stem speciale în creierul a 15 voluntari care sufereau de forme severe de scleroză multiplă cu progresie rapidă. În proprietățile lor, acestea semănau cu acele celule stem care participă la formarea creierului embrionar și sunt, de asemenea, prezente în cantități mici în țesuturile nervoase adulte. Oamenii de știință au presupus de mult timp că astfel de injecții ar putea opri dezvoltarea bolilor neurodegenerative, inclusiv scleroza multiplă.

Ghidați de această idee, profesorul Pluchino și colegii săi au dezvoltat o abordare care le permite să crească un număr mare de astfel de celule și să le injecteze în siguranță direct în țesutul nervos al pacienților. Folosind această abordare, medicii au injectat între 5 și 24 de milioane de celule stem în creierul voluntarilor și apoi au monitorizat efectele acestor injecții cu celule asupra pacienților timp de un an.

Datele colectate au arătat că terapia nu a provocat reacții adverse grave și ireversibile la voluntari, iar starea majorității pacienților s-a stabilizat, în timp ce înainte de începerea tratamentului aceasta se deteriora rapid. În viitorul apropiat, oamenii de știință intenționează să înceapă o a doua fază de studii cu participarea unui număr mai mare de voluntari, în care cercetătorii vor studia cuprinzător eficacitatea terapiei celulare. Finalizarea cu succes a acestor experimente este necesară pentru a începe utilizarea în masă a celulelor stem pentru tratamentul formelor severe de scleroză multiplă progresivă, au rezumat profesorul Pluchino și colegii săi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE