Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Descoperire care îngrozește lumea, în premieră mondială: Noua plagă ce ar putea contamina tot ce mâncăm și bem

Postat la: 05.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Waseda din Tokyo, Japonia, care a realizat un studiu amplu publicat în revista Environmental Chemistry Letters, a făcut o descoperire care îngrozește lumea. Experții au constatat că o nouă plagă amenință lumea: microplasticele găsite în nori ar putea contamina aproape tot ceea ce mâncăm și bem.

Echipa de cercetători a identificat în apa din nori, colectată de pe munții Fuji și Oyama, 9 tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc, microplastice ce învăluie vârfurile muntoase. Acestea pot ajunge prin ploaie pe sol, pe tot Pământul, avertizează experții japonezi, potrivit Daily Mail. Trebuie să menționăm faptul că microplasticele au fost găsite aproape în toată lumea, din adâncul oceanului în Groapa Marianelor (la aproape 11.000 de metri) și până pe vârful Everest, cel mai înalt din lume.

Acum, un studiu a dezvăluit că micile bucăți de plastic sunt prezente și în norii noștri. Cercetătorii din Japonia au escaladat Muntele Fuji și Muntele Oyama și au găsit microplastice în apa din ceața care le învăluie vârfurile. În mod îngrijorător, ei avertizează că aceste microplastice cad înapoi pe Pământ ca „ploaie de plastic", unde contaminează aproape tot ceea ce mâncăm și bem. „Dacă problema „poluării aerului cu plastic" nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor", a spus autorul principal Hiroshi Okochi de la Universitatea Waseda.

În cadrul studiului, oamenii de știință au urcat pe Muntele Fuji și pe Muntele Oyama pentru a colecta apă din nori. Apoi au aplicat tehnici avansate de imagistică probelor pentru a determina proprietățile lor fizice și chimice. Echipa a identificat nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc în microplasticele aeropurtate, cu dimensiuni cuprinse între 7,1 și 94,6 micrometri. Fiecare litru de apă din nor conținea între 6,7 și 13,9 bucăți de plastic. În plus, polimerii „hidrofili" sau iubitori de apă erau abundenți. Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că particulele joacă un rol semnificativ în formarea rapidă a norilor - și, prin urmare, în sistemele climatice.

Când microplasticele ajung în atmosfera superioară și sunt expuse la radiațiile ultraviolete de la lumina soarelui, se degradează, contribuind la producerea de gaze cu efect de seră, a adăugat Okochi. Microplasticele - definite ca particule de plastic sub 5 milimetri - provin din efluenți industriali, textile, anvelope sintetice auto, produse de îngrijire personală și multe altele. Aceste fragmente minuscule au fost descoperite în interiorul peștilor din cele mai adânci adâncimi ale oceanului, contaminând gheața arctică și acoperind zăpezile de pe munții Pirinei dintre Franța și Spania.

Dar mecanismele de transport ale acestora au rămas neclare, cercetările privind transportul microplasticului în aer în special limitate. „Din câte știm, acesta este primul raport despre microplasticele aeropurtate în apa norului", au scris autorii în lucrarea lor. Dovezile emergente au legat microplasticele de o serie de efecte asupra sănătății inimii și plămânilor, precum și asupra cancerelor, pe lângă daunele pe scară largă asupra mediului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE