Descoperire a unui savant, care naște controverse: Locul secret unde s-ar afla conștiința în organism
Postat la: 28.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tamlyn Huynt, un savant specializat în psihologie de la Laboratorul META al Universității California din Santa Barbara, Statele Unite, a descris într-o lucrare publicată în revista Scientific American, o descoperire legată de locul secret unde se află conștiința, un fapt controversat.
Expertul spune că ea ar putea trăi în secret în curenții electrici din creierul uman. Multe teorii încearcă să explice conștiința, dar una care câștigă teren este ideea câmpurilor electromagnetice (EM) - în special, câmpurile efaptice - care coordonează conștiința în creier, potrivit SciAm.
Un nou articol publicat în revista Scientific American în luna noiembrie 2024 expune cazul acestei teorii intrigante și arată cum câmpurile EM ar putea reduce decalajul de viteză și explica conștiința. Mai este un drum lung de parcurs pentru a afirma rolul acestor câmpuri EM în conștiință, dar dovezile tot mai mari arată că ele (cel puțin) joacă un rol.
Natura detestă vidul și același lucru se poate spune despre misterele științei. Ori de câte ori un fenomen pare inexplicabil - cel puțin, cu teoriile și legile care stau la baza cunoașterii noastre - o multitudine de ipoteze umple rapid golul. Acest lucru este valabil mai ales în fizică, unde noile observații au dat naștere ideilor legate de teoria haosului, teoria corzilor și teoria materiei întunecate la rece (printre multe altele). Dar același lucru se poate spune și despre lumea științifică a minții conștiente.
Mai simplu spus: nu știm cu adevărat de ce gândim (și, prin urmare, cine suntem). Dar o multitudine de teorii încearcă să explice fenomenul biologic al conștiinței care stă la baza existenței noastre. Unele teorii compară creierul cu un computer, neuronii fiind înlocuitori pentru tranzistori. Alte teorii cred că creierul este non-algoritmic și că conștiința are poate o calitate cuantică.
Dar o teorie în special câștigă o anumită tracțiune experimentală în ultimul timp. Aceasta explorează modul în care conștiința umană ar putea fi explicată prin câmpurile electromagnetice - cunoscute sub numele de „câmpuri efaptice" - produse de neuroni prin arderea sinaptică. Aceste câmpuri sunt cele care permit unei electroencefalograme (EEG), de exemplu, să preia activitatea creierului.
„Efapticul" din cuplarea câmpurilor electromagnetice înseamnă pur și simplu „atingere", a scris Tamlyn Hunt, expert în psihologie de la laboratorul META al Universității California din Santa Barbara, SUA.
Deși nu sunt binecunoscute, efectele câmpurilor efaptice rezultă din interacțiunile electrice și magnetice din manual care alimentează celulele noastre. „Rezultatele experimentale interesante", a continuat el, „sugerează că aceleași forțe joacă un rol mai important în creier decât cel suspectat și poate chiar în conștiință".
Hunt a continuat descriind modul în care, în 2019, cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio au disecat complet hipocampul unui șoarece. În ciuda despărțirii, echipa a înregistrat încă activitate care ar putea „sări" peste tăietură - un fenomen posibil doar prin cuplarea câmpului electric. Acest efect s-a disipat odată ce secțiunile tăiate au fost separate cu mai mult de 400 de microni.
Acest efect electric ar putea ajuta la explicarea unei alte probleme în înțelegerea noastră actuală, bazată pe neuroni, a conștiinței - căile normale de vârf sunt prea lente pentru a explica funcția cognitivă. Cu toate acestea, atunci când este cuplată cu viteza acestor efecte de câmp efaptic, această viteză crește de aproximativ 5.000 de ori, conform unui alt studiu din 2020.
Câmpurile efaptice și alte teorii ale conștiinței se bazează pe aceste metode calculabile, dar puțini abordează ceea ce este cunoscut sub numele de „problema grea" a conștiinței - modul în care acele procese biologice creează experiență subiectivă.
Acestea fiind spuse, dacă istoria științei ne arată ceva, este că aceste viduri de înțelegere umplute cu diverse ipoteze se cristalizează în cele din urmă în fapte cu suficiente dovezi, date și verificări. Rezolvarea misterului conștiinței este unul dintre cele mai complicate eforturi științifice întreprinse de oameni, dar pe măsură ce mașinațiunile biologice ale creierului sunt dezvăluite încet, contururile neclare ale conștiinței capătă claritate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu