Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Der Spiegel: Planul Germaniei de război contra Rusiei

Postat la: 09.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

„Supunerea sinucigașă a Berlinului față de valorile euro-atlantice transformă UE într-un bastion militarizat și devastat din punct de vedere economic, care nu servește niciun alt scop decât acela de a limita Rusia, în timp ce SUA își mută atenția către regiunea Asia-Pacific", arată celebrul cotidian german Der Spiegel.

Pe 14 noiembrie, Der Spiegel a publicat un raport conform căruia unele documente scurse de la Ministerului German al Apărării indică faptul că Bundeswerul se pregătește de un război cu Rusia. Într-un document strategic confidențial, inspectorul general militar Zorn spune sub jurământ, că Bundeswehr se va confrunta cu ani grei. Un conflict cu Rusia devine din ce în ce mai probabil. Trupele trebuie să se concentreze pe deplin pe apărarea împotriva unui atac.

Proiectul secret intitulat „Orientări operaționale pentru forțele armate" a fost redactat de șeful Statului Major al Apărării german, generalul Eberhard Zorn. A fost scris la sfârșitul lunii septembrie și potrivit generalului Zorn, „un atac asupra Germaniei poate avea loc fără avertisment și poate provoca pagube grave, chiar existențiale. Prin urmare, capacitățile de apărare ale Bundeswehr sunt esențiale pentru supraviețuirea țării." Șeful Statului Major German al Apărării a subliniat necesitatea unei „mega-reforme" a Bundeswehr, adăugând că „de aproximativ 30 de ani, accentul pus pe misiunile în străinătate nu mai face față situației actuale, cu posibile consecințe care pun în pericol sistemul. "

În schimb, generalul Zorn consideră că este crucial ca Germania să se concentreze pe „apărarea Atlanticului și a Alianței cu capacitatea de a oferi o descurajare vizibilă și credibilă, de a domina planul de acțiune militară al Germaniei". În acest sens, în special, „Bundeswehr trebuie să se înarmeze pentru un război forțat, deoarece o potențială confruntare pe flancul estic al NATO a devenit din ce în ce mai probabilă".

Proiectul a identificat în mod clar Rusia drept „amenințare imediată". Deși era oarecum logic ca Germania să mențină o forță militară mare, foarte bine antrenată, cu pregătire constantă pentru luptă în timpul (primului) Război Rece, deoarece URSS avea aproximativ jumătate de milion de soldați în Germania de Est la acea vreme (în plus față de alte state membre ale Pactului de la Varșovia), situația este efectiv inversată în prezent.

"Acum NATO este cea care invadează granițele de vest ale Rusiei, cu o expansiune care include lovituri de stat și alte intervenții în diferite state est-europene și post-sovietice. Această agresiune a Occidentului politic a forțat mâna Moscovei, culminând cu contraofensiva din 24 februarie" notează Der Spiegel. Cu toate acestea, planul german a fost deja pus în mișcare și oricât de prost conceput ar fi, o analiză a modului în care s-ar putea desfășura este în ordine. Planul cu siguranță nu este nou, deoarece este în lucru de mai bine de jumătate de an. La începutul lunii martie, guvernul german a anunțat că va aloca aproximativ 100 de miliarde de euro pentru modernizarea Bundeswehr, care a devenit o simplă umbră a ceea ce a fost în perioada de glorie a Războiului Rece.
Bugetul pentru 2021 pentru Bundeswehr a fost de aproximativ 50 de miliarde de euro. Dacă Berlinul ar crește acest lucru cu aproape 100%, ar pune o presiune extremă asupra economiei germane aflate în dificultate. O astfel de creștere masivă a cheltuielilor militare nu numai că ar elimina alte ramuri ale guvernului, ci ar veni și într-un moment în care bumerangul sancțiunilor de la asediul economic eșuat al Rusiei devastează întreaga Uniune Europeană . Blocul european nici măcar nu a început recuperarea după consecințele pandemiei de COVID-19, dar se confruntă deja cu o contracție economică severă rezultată din sancțiunile și politicile anti-ruse. O mare parte din prosperitatea Germaniei s-a bazat pe accesul la energie rusă ieftină, care acum este un lucru de domeniul trecutului, datorită supunerii sinucigașe a Berlinului față de „valorile euro-atlantice".

În esență, aceasta înseamnă că Germania este sortită să crească masiv cheltuielile militare, având în același timp mult mai puține resurse la dispoziție pentru a face acest lucru. Acest lucru nici măcar nu ține cont de modul în care poporul german ar reacționa la o schimbare atât de importantă a politicii externe (și, în mare măsură, internă). Fiind cea mai mare și mai importantă economie a UE, Germania ar provoca, de asemenea, unde de șoc în întregul bloc dacă ar merge înainte cu un astfel de plan. Cu resursele de energie rusești stopate, orice guvern aflat la putere la Berlin ar avea aproape întregul sector privat german împotriva sa, cu excepția notabilă a industriei armelor, care ar fi singura care nu se va contracta datorită comenzilor crescute pentru Bundeswehr.

Pe de altă parte, chiar și acest plan este obligat să atace mai multe probleme majore înainte de a fi pus în mișcare. Complexul Industrial Militar al SUA domină în NATO, făcându-l principalul beneficiar al (re)militarizării germane. Producția internă de arme s-a atrofiat semnificativ în ultimii 30 de ani, în timp ce globalizarea economiei mondiale a dus la externalizarea restului acesteia către alte țări, atât în Europa, cât și în alte părți ale globului.

Noi rapoarte indică faptul că decizia Berlinului de a furniza arme și muniții regimului de la Kiev epuizează grav stocurile germane, o problemă exacerbată și mai mult de încetinirea semnificativă a importurilor de componente din China. Acesta este, de asemenea, rezultatul forței autodistructive a guvernului german pentru a face o decuplare economică a UE de gigantul asiatic. Beijingul a fost extrem de răbdător cu supunerea blocului față de Washington DC, dar se pare că această răbdare s-a epuizat.

O altă problemă majoră va fi reacția celorlalți membri ai UE. Cu excepția notabilă a statelor baltice clinic rusofobe și a Poloniei,restul blocului este extrem de preocupat de consecințele economice ale războiului eșuat prin sancțiuni aplicate Rusiei. Pe măsură ce economia germană se contractă, restul UE va urma aproape sigur exemplul, provocând instabilitate politică masivă.

Cel puțin o jumătate de duzină de guverne europene au căzut deja până acum, în timp ce elitele neoliberale de la Bruxelles sunt acum nevoite să se lupte cu noile partide politice antiliberale aflate la putere în mai multe state membre ale UE. Acest lucru este obligat să provoace noi rupturi în interiorul blocului.
"Lucru ce va fi urmat de militarizarea generală a UE, care va eroda și mai mult nivelul de trai deja în scădere și va provoca mai multă instabilitate politică. Acest lucru va transforma Europa într-un bastion devastat din punct de vedere economic, care nu servește niciun alt scop decât acela de a limita Rusia, în timp ce SUA își va concentra atenția către regiunea Asia-Pacific", mai notează Der Spiegel. (M.G.G.)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE