Demență totală: Geoingineria gheții artice pentru a salva planeta de încălzirea globală. Care sunt riscurile pentru Terra Video
Postat la: 17.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cocoțați pe gheața mării în largul coastei nordice a Canadei, oamenii de știință îmbrăcați în parka privesc cum apa sărată se revarsă peste oceanul înghețat. Scopul lor? Să încetinească încălzirea globală.
Pe măsură ce gheața de mare dispare, suprafața întunecată a oceanului poate absorbi mai multă energie solară, ceea ce accelerează încălzirea. Cercetătorii vor să o îngroașe pentru a opri topirea, scrie BBC.
Bine ați venit în partea mai ciudată a geoingineriei - intervenția deliberată în sistemul climatic al Pământului pentru a încerca să contracareze daunele pe care oamenii i le-au provocat.
Geoingineria include eforturi mai bine stabilite pentru a bloca gazele care încălzesc planeta, cum ar fi plantarea mai multor copaci și îngroparea carbonului în pământ.
Însă măsurile mai experimentale urmăresc să meargă mai departe, încercând să reducă energia absorbită de Pământ.
Mulți oameni de știință se opun cu fermitate, avertizând că astfel de încercări distrag atenția de la etapa critică de reducere a emisiilor de carbon și riscă să facă mai mult rău decât bine.
Dar un număr mic de susținători susțin că abordările lor ar putea da o mână de ajutor planetei în timp ce omenirea își face curățenie.
Scopul final al experimentului din Arctica este de a îngroșa suficient gheața pentru a încetini sau chiar inversa topirea deja observată, spune Dr. Shaun Fitzgerald, a cărui echipă de la Centrul pentru Reparații Climatice al Universității Cambridge este în spatele proiectului.
Va funcționa sau este, așa cum a spus un om de știință, „destul de nebun"? „De fapt, nu știm suficient pentru a determina dacă aceasta este o idee bună sau rea", admite Dr Fitzgerald, citat de BBC.
Dar care este procesul? Cercetătorii forează o gaură în gheața de mare care se formează în mod natural iarna și pompează aproximativ 1.000 de litri de apă de mare pe minut pe suprafață.
Expusă la aerul rece de iarnă, această apă de mare îngheață rapid, ajutând la îngroșarea gheții de deasupra. Apa compactează și zăpada. Deoarece zăpada proaspătă acționează ca un strat izolator bun, acum gheața se poate forma mai ușor pe partea inferioară în contact cu oceanul.
„Ideea este că, cu cât gheața este mai groasă la sfârșitul iernii, cu atât va supraviețui mai mult când vom intra în sezonul de topire", explică Ceccolini.
Dar este încă mult prea devreme pentru a spune dacă abordarea lor poate face de fapt o diferență în declinul rapid al gheții marine arctice.
„Marea majoritate a oamenilor de știință polari cred că acest lucru nu va funcționa niciodată", avertizează Martin Siegert, un glaciolog experimentat la Universitatea din Exeter, care nu este implicat în proiect.
O problemă este că gheața mai sărată se poate topi mai repede vara.
Și apoi există uriașa provocare logistică de a extinde proiectul la un nivel semnificativ - o estimare sugerează că ar putea avea nevoie de aproximativ 10 milioane de pompe eoliene pentru a îngroșa gheața de mare pe doar o zecime din Arctica.
„Este destul de nebunesc, în opinia mea, că acest lucru s-ar putea face la scară pentru întreg Oceanul Arctic", spune Julienne Stroeve, profesor de observație polară și modelare la University College London.
Unele dintre cele mai experimentale sugestii de geoinginerie includ încercarea de a face norii mai reflectorizați prin generarea de spray de mare suplimentar și imitarea erupțiilor vulcanice pentru a reflecta mai mult din energia Soarelui înapoi în spațiu.
O serie de oameni de știință - inclusiv organismele climatice și meteorologice ale ONU - au avertizat că aceste abordări ar putea prezenta riscuri grave, inclusiv perturbarea modelelor meteorologice globale. Mulți cercetători doresc să le vadă interzise cu totul.
„Tehnologiile de geoinginerie vin cu incertitudini enorme și creează riscuri noi pentru ecosisteme și oameni", explică Lili Fuhr, directorul Programului Economie Fosilă la Centrul pentru Dreptul Internațional al Mediului.
„Arctica este esențială pentru susținerea sistemelor noastre planetare: pomparea apei de mare pe gheața de mare la scară largă ar putea schimba chimia oceanelor și amenință rețeaua fragilă a vieții".
Și există o preocupare mai fundamentală și larg răspândită cu aceste tipuri de proiecte.
„Pericolul real este că oferă o distragere a atenției, iar oamenii cu interese personale o vor folosi ca scuză pentru a continua să ardă combustibili fosili", avertizează profesorul Siegert.
"Sincer, este o nebunie și trebuie oprită. Modul de a rezolva această criză este decarbonizarea: este cea mai bună și singura cale de urmat".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu