Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Decizie istorica: Noi definiții mondiale pentru kilogram, amper, kelvin și mol

Postat la: 20.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noile definiții mondiale pentru kilogram, amper, kelvin și mol intră în vigoare luni, după ce, în noiembrie 2018, au fost aprobate noile reguli de stabilire a sistemelor de măsurare, pe baza unor calcule care iau în considerare constante fundamentale.

Noul Sistem Internațional de Unități (SI) a fost aprobat în noiembrie 2018, la Versailles, în apropiere de Paris, de Conferința generală pentru măsuri și greutăți, creată la sfârșitul secolului al XIX-lea și care se reunește o dată la 4-6 ani.

Reprezentanți din 60 de țări au adoptat atunci o "decizie istorică" în favoarea redefinirii Sistemului Internațional de Unități (SI), modificând astfel definițiile mondiale pentru kilogram, amper, kelvin și mol.

Anterior, obiectul pe baza căruia se stabilea definiția masei era un cilindru fabricat în 1879, dintr-un aliaj de platină (90%) şi iridiu (10%). Fostul prototip internaţional al kilogramului este păstrat într-o cameră etanșă de la sediul BIPM (Bureau international des poids et measures) din Sèvres, în apropiere de Paris. Kilogramul, ca unitate de măsură a masei, era definit ca egal cu masa prototipului în Sistemul Internaţional. Cum obiectul original era considerat de o importanță uriașă, specialiștii au folosit mai multe copii ale acestuia.

Problema a fost că, cel mai recent când a fost comparat cu aceste copii de lucru, kilogramul original s-a dovedit un pic mai greu decât acestea (5/100 de milioane mai greu). Explicația era că fiecare copie pierde câțiva atomi de metal de câte ori este așezată pe un cântar.

Variațiile de masa pot fi lipsite de importanță pentru omul de rând, dar pot deveni problematice, de exemplu, în domeniul dezvoltării tehnologiilor cuantice. De luni, kilogramul va fi definit pornind de la constanta lui Planck din fizica cuantică.

De asemenea, kelvin (unitatea de măsură pentru temperatură) va fi redefinit pe baza constantei lui Boltzmann, amperul (unitatea pentru măsurarea curentului electric), pe baza sarcinii electrice a unui proton, în timp ce molul (cantitatea de substanță) va fi definit pe baza constantei lui Avogadro.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE