De la 1 ianuarie 2024 serviciile contabile se modifica radical
Postat la: 18.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
"Se schimba paradigma financiara in care functionau companiile. Pana acum, oamenii din business trimiteau facturile de la furnizori catre contabilitate", anunță analistul financiar Radu Georgescu pe pagina sa de facebook.
El dataliază modul în care va afecta Noul sistem e-factura viața oamenilor de afaceri și a contabililor care deservesc firmele. Iată analiza sa:
Vezi și: Ordonanța Trenuleț a fost publicată în Monitorul Oficial: Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor, amenzile de circulatie și Programul Rabla
"De la 1 ianuarie 2024 se modifica fluxul
Contabilii vor trimite facturile catre oamenii din business.
Din 2024 se vor inregistra in contabilitate doar facturile primite prin sistemul e-factura.
Companiile trebuie sa dezvolte sisteme de verificare a facturilor primite in e-factura.
De asemenea trebuie sa implementeze noi fluxuri de aprobare a facturilor.
Pana acum, contabilii inregistrau datele de pe facturile primite pe email, posta etc
De la 1 ianuarie 2024 contabilii vor face inregistrari contabile folosind baze de date ( fisierele XML din sistemul e- factura)
De la 1 ianuarie 2024, facturile se vor trimite obligatoriu prin e - factura
Fac un REZUMAT mai jos cu pasii de urmat:
1. Cine trebuie sa trimita facturile prin sistemul e - factura
Toate firmele si PFA-urile din Romania, platitoare sau neplatitoare de TVA, care au clienti firme / PFA-uri din Romania
2. Cum te inregistrezi in sistemul e - factura
Inregistrarea se face automat cand trimiti prima factura prin e-factura
3. Cum trimiti facturile dupa data de 1 ianuarie 2024
Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 toate firmele si PFA-urile din Romania ( platitoare sau neplatitoare de TVA) trebuie sa trimita in sistemul e- factura toate facturile B2B ( facturi emise catre alte firme / PFA -uri din Romania)
Facturile se trimit in sistemul e - factura in maxim 5 zile de la data emiterii
Pentru trimitere in sistemul e-factura aveti nevoie de un token inregistrat la ANAF
Se vor inregistra in contabilitate doar facturile trimise / primite prin sistemul e - factura ( incepand cu data de 1 iulie 2024)
Nu se mai poate deduce cheltuiala si TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul e - factura ( incepand cu data de 1 iulie 2024)
4. Cum stornezi o factura in sistemul e - factura
Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică RO eFactura.
În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.
Daca se corecteaza o factura ( stornare etc) , factura electronică corectată se transmite in e - factura
5. Amenzi
Amenzile sunt foarte mari.
Pentru netrimiterea facturilor in sistemul e - factura amenzile sunt intre 1.000 - 10.000 lei
Amenzile se aplica dupa data de 1 aprilie 2024
De asemenea inregistrarea dupa data de 1 iulie 2024 a unei facturi care nu este trimisa prin sistemul e- factura se amendeaza cu suma TVA-ului trecuta pe factura
6. Implementare in softurile contabile
Toate softurile contabile si de facturare trebuie sa implementeze e - factura
7. Contabilii se vor transforma in analisti financiari
Partea frumoasa este ca oamenii din contabilitate nu vor mai inregistra manual informatiile.
Ei se vor transforma in analisti financiari care vor interpreta datele financiare si vor ajuta firmele sa fie mai profitabile.", concluzionează Radu Georgescu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu