De ce trece timpul mult mai repede acum: în Universul timpuriu evenimentele se petreceau de cinci ori mai lent
Postat la: 04.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Timpul pare să treacă de cinci ori mai lent în Universul timpuriu, potrivit unui studiu ştiinţific, care foloseşte pentru prima data obiecte cosmice foarte strălucitoare, quasarii, pentru a confirma acest fenomen ciudat.
Teoria relativităţii propusă de Albert Einstein susţine că, din cauza expansiunii Universului, "ar trebui să observăm că Universul îndepărtat creşte lent", explică pentru AFP Geraint Lewis, astrofizician la Universitatea din Sydney şi primul autor al studiului publicat luni în Nature Astronomy.
Cercetătorii au folosit observarea stelelor care îşi încheie viaţa în explozii, supernove, pentru a arăta că timpul părea să treacă de două ori mai încet când Universul avea jumătate din vârsta sa actuală, care este estimată la 13,8 miliarde de ani.
Noul studiu foloseşte quasarii, care sunt incomparabil mai strălucitori, pentru a merge înapoi cu un miliard de ani după naşterea Universului. Timpul pare să curgă de cinci ori mai lent acolo, potrivit studiului.
"Totul pare să funcţioneze cu încetinitorul" pentru observatorul actual, potrivit profesorului Lewis, dar "dacă v-aş putea transporta printr-o magie ar dura acum zece miliarde de ani să ajungeţi lângă unul dintre aceşti quasari şi să vă uitaţi la cronometru, totul vi s-ar părea normal", a explicat el. "O secundă ar fi o secundă", a adăugat el.
Pentru a măsura fenomenul, numit dilatare cosmologică a timpului, profesorul Lewis şi statisticianul de la Universitatea din Auckland, din Noua Zeelandă, Brendon Brewer, au analizat date de la 190 de quasari, colectate pe parcursul a 20 de ani.
Quasarurii, nuclee galactice cu o gaura neagră supermasivă în centru, sunt cunoscute a fi cele mai strălucitoare şi mai energice obiecte din cosmos. Ceea ce le face "balize foarte utile pentru cartografierea Universului", afirmă prof. Lewis.
Dificultatea a fost de a le face ceasuri cosmice la fel de uşor de utilizat ca şi supernovele. Acestea din urmă oferă un semnal unic, dar fiabil în timp.
Pentru quasari cercetătorii şi-au atins obiectivele datorită unui număr mare de date şi progreselor recente în înţelegerea statistică a evenimentelor aleatorii.
În acest caz, cercetătorii au reuşit să interpreteze şocuri multiple care apar atunci când gaura neagră a quasarului absoarbe materie.
"Am descoperit acest spectacol de artificii şi am arătat că şi quasarii pot fi folosiţi ca indicatori de timp pentru primele zile ale Universului", a spus el. Şi astfel s-a demonstrat că "Einstein are din nou dreptate".
Încercările anterioare de a folosi quasarii pentru a măsura teoria dilataţiei cosmologice a timpului au eşuat, ducând la "sugestii ciudate", cum ar fi aceea că quasarii nu erau obiecte atât de îndepărtate cum s-a observat. Noul studiu arată că aceste obiecte cosmice respectă de asemenea legile Universului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră că "scurgerea" virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza "cea mai plauzibilă" pentru a explica originea acestuia.
-
Cursul valutar BNR: Ce se întâmplă cu leul românesc în fața monedei euro și al dolarului american
Cursul valutar anunțat de Banca Națională a României (BNR) pentru ziua de luni, 2 decembrie 2024, aduce câteva modificări importante pentru principalele valute. Euro este cotat la 4.9769 lei, marcând o ușoară scădere de 0.0002 unități față de ziua de vineri.
-
Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
Mihai Bendeac a fost înjurat pe social media de un fan, după ce a publicat un story pe Instagram cuo captură din postarea lui Alexandr Dughin în care anunța că „Moldova va fi parte din România, iar România va fi parte din Rusia".
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născute din căsătoria sa cu Lyudmila Putina.
-
Trump pregătește mutări decisive pe plan internațional: "Preţul de plătit va fi teribil în Orientul Mijlociu"
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii nu vor fi eliberaţi înainte ca el să preia mandatul la 20 ianuarie.
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc una surprinzătoare - la fel cum nu a fost nici triumful lui Donald Trump.
-
Senator la loz în plic. Piedone, pune la cale noi matrapazlâcuri
Deși a pierdut, cu toate că a candidat din partea PSD, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, a postat, luni, pe Facebook un mesaj în care își anunță victoria în bătălia pentru un mandat de senator în județul Giurgiu.
-
Iranul a trimis sute de luptători irakieni să-l ajute pe președintele sirian Bashar al-Assad
În cursul nopții, sute de luptători irakieni susținuți de Iran au trecut granița siriană pentru a ajuta regimul lui Bashar al-Assad în lupta cu rebelii care au cucerit Alep. Teheranul a promis să ajute guvernul de la Damasc, scrie Reuters, citând surse siriene și irakiene.
-
Cine poate opri scenariul bulgăresc în România? Analiza lui Crin Antonescu și mesajul pentru POT: "Le doresc succes în postul negru de trei zile, nu e ușor"
Fostul președinte PNL Crin Antonescu analizează pentru „Adevărul" alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, și vorbește despre importanța unei alianțe largi care să izoleze partidele ultranaționaliste. În ce privește rezultatul obținut de PNL, Antonescu spune că e meritul lui Ilie Bolojan.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu