Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De ce tehnica de editare genetică CRISPR-Cas este considerată drept una dintre cele mai mari descoperiri ale anului

Postat la: 27.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tehnica de editare genetică CRISPR-Cas va revoluționa literalmente agricultura, sănătatea umană - pe scurt, iar în 2023-2024 vedem în sfârșit primele aplicații concrete. Este, fără îndoială, cea mai importantă descoperire de la descoperirea ADN-ului în 1953. Asa explică oamenii de stiinta aceasta tehnologie, considerata revolutionara.

Este mai simplu să numim această tehnică "foarfeca genetică". Practic, este un mecanism natural de apărare al bacteriilor împotriva virușilor. Descoperire japoneză în 1987. Atunci când un virus invadează o bacterie, complexul CRISPR-Cas9 al bacteriei localizează virusul, iar Cas9, o enzimă, taie ADN-ul virusului, distrugându-l, de unde și denumirea de "foarfecă genetică". Geniul a doi biologi, Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna, constă în faptul că au deturnat acest mecanism de apărare pentru a-l transforma într-un instrument de modificare a ADN-ului oricărei ființe vii, fie că este vorba de plante, animale sau oameni.

Publicația științifică datează din 2012, iar premiul Nobel a fost decernat în 2020, dar laboratoarele din întreaga lume folosesc deja aceste foarfeci genetice de mai bine de 10 ani. Datorită lor, putem tăia rapid, ușor și ieftin dublul helix de ADN dintr-o celulă într-un punct precis, cel dorit, pentru a face 2 lucruri: fie să inactivăm o genă, o trăsătură genetică nedorită, de exemplu cea responsabilă de o boală genetică, fie să înlocuim această genă cu o alta care are caracteristici interesante.

Făceam deja acest lucru atunci când am creat OMG-uri, dar era mult mai puțin precis, deoarece nu știam exact în ce parte a ADN-ului merge gena pe care o introducem în celulă. Foarfecele molecular este mai precis, mai eficient, iar domeniul de aplicații este imens!

În primul rând, în agricultură, sunt pe cale să se facă unele progrese. Salată îmbogățită cu vitamina C, care se brunifică (oxidează) mai puțin repede și se păstrează mai mult timp, deci mai puține deșeuri. Porumb care înflorește chiar și atunci când îi lipsește apa, deci este mai bine adaptat la secetă și necesită mai puțină irigare. Rapiță care este rezistentă la ciuperca parazită sclerotinia, ceea ce înseamnă mai puține tratamente cu fungicide. Un cartof care este rezistent la un virus transmis de afide, deci, din nou, mai puține tratamente cu insecticide, de data aceasta împotriva afidelor. Există o mulțime de altele în curs de dezvoltare în întreaga lume, dar nu și în Europa, unde este încă interzis! Parlamentul European urmează să se pronunțe în ianuarie asupra autorizării foarfecelor genetice, așa că să sperăm că va spune da!

În domeniul sănătății, este vorba despre terapia genică: la pacienții care suferă de boli genetice, gena defectă este corectată cu ajutorul foarfecelor genetice. Europa, pe urmele SUA, tocmai a autorizat două terapii pentru anemia secerătoare și beta-talasemia, boli genetice ale sângelui. Dar asta nu este tot: mai mulți pacienți care suferă de hipercolesterolemie au fost tratați eficient: în urmă cu o lună, un băiețel american care suferea de distrofie musculară Duchenne a fost tratat și acum poate merge sau urca scările fără ajutor... Ei bine, alte tratamente pentru alte boli sunt în curs de studiu, deocamdată pe modele animale.

O tehnică fără riscuri?Desigur, timpul ne va spune. Cu toate acestea, modificăm ADN-ul tuturor sau al unor celule din corpul nostru. Și pentru totdeauna! Pentru primele persoane care vor fi tratate, trebuie să verificăm dacă nu există efecte secundare nedorite pe termen lung. Acesta este motivul pentru care studiile clinice necesită timp. Trebuie să urmați protocoalele științifice, fără a grăbi lucrurile! Dar tehnica este atât de precisă, încât există motive de optimism., mai explica cercetatorii in domeniu.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE