De ce românii le deschid tot mai rar colindătorilor: "La 3 zile după, un cetățean cu cagulă pe față încerca ușa"
Postat la: 20.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În orașe tradiția colindatului de Crăciun s-a îndepărtat de cea autentică. Colindătorii apar încă de la începutul lunii decembrie și de multe ori cântecele răzbat dintr-o boxă portabilă care se aude de la străzi distanță.
Tot mai mulți români refuză să le mai deschidă ușa, unii de teama de a interacționa cu persoane necunoscute sau în urma unor experiențe neplăcute. Un român a deschis această temă de discuție în mediul online.
"Deschideți ușa colindătorilor? Nu vreau să judec, dar am unii prieteni care nu deschid deloc. Eu deschid măcar să le dau niște bomboane dacă nu am bani gheață", a scris acesta pe Reddit. "Am deschis anul trecut unei familii modeste, le-am dat 100 de lei și după au trimis dânșii tot cartierul, de veneau expres la noi și băteau cu forță de ne-am speriat. Cel mai ciudat a fost când a venit la trei zile după un cetățean cu cagulă pe față care încerca ușa, drept urmare această tradiție pentru noi a murit, never again."
"Așa am făcut la sat, doar că am dat 10 lei de persoană + dulciuri. M-am trezit brusc cu tot satul la poartă. Se anunță între ei că "vezi ba că ăla da!" De atunci nu mai primesc. Sună la poartă de vreo 2 ori, îi ignor, și îmi văd de treaba. Colindatul a devenit cerșetorie pură, nimic altceva."
"Nu mai deschidem și nici părinții mei nu mai deschid. În București rar vin copii, majoritatea sunt gherțoi de 25+. Iar părinții mei la țară au deschis la un grup de copii pe la 8-10 ani acum 3 ani. Puștanii după ce au ieșit din curte ne-au aruncat o petardă în grădina și ne-am pierdut câinele. Totul s-a terminat cu bine, însă ai mei au pierdut noaptea respectivă căutând câinele pe stradă, grădina, la vecini etc."
"Astăzi așteptăm o pizza și am auzit soneria de la ușa crezând că a ajuns, m-am dus să deschid și de fapt erau doi băieți de vreo 20 de ani cel puțin, cu glugă în cap, fular la gură și îmbrăcați complet în negru, arătau a ultrași, zici că veniseră să mă bată. "Primiți cu colindul?" pe un ton din ăla a la Uzzi, le-am zis nu și au plecat repede."
"Sunt suficient de bătrân încât să îmi amintesc cum era acum 10-20 de ani. Colindatul era de obicei în ajun (seară, după ce se întunecă), și veneau copiii (< 14-15 ani). De când sunt în București sunt puțin șocat de acești colindători. Vin începând cu 1 decembrie zilnic, în valuri, la orice ora. Pe lângă cei care reușesc să între în bloc, sunt și cei care vin în cete cu boxe afară începând cu 7-8 dimineața. Ăștia nu sunt colindători, nu știu ce sunt. Refuz să deschid ușa în aceste condiții, îmi pare rău că și această tradiție a fost erodată de niște oameni fără pic de respect față de ceilalți."
"Din păcate, în ultimii ani vin numai cerșetori care au vreo 30 de ani, cu cate un copil printre ei."
"Asta-mi aduce aminte de momentul când mi-au sunat doi colindători la ușa și pentru că i-am ignorat au început să se joace la sonerie și nu se mai opreau. Am descuiat ușor fără să audă și am deschis brusc ușa și m-am răstit înainte să întrebe ceva: ‘NU!'. Surprinderea de pe fetele lor și sperietura a făcut toți banii pe care i-am păstrat."
"Mi-au venit ieri 4 băieți de vreo 18-20 de ani la ușa. I-am întrebat ce vor, fără să deschid ușa, că m-am gândit totuși poate mă trezesc jefuit în propriul apartament în plină zi. Cu colindă, cică. Le-am mulțumit că m-au trezit din somnul de prânz și le-am zis să plece."
"Nu deschid de obicei, în zona mea e vorba de bani, nu de spiritul sărbătorilor."
"Am auzit că și voi dați dulciuri, ei bine am dat și eu dar nu au fost mulțumiți zicând că ei vor bani, iar când le dai bani nu e niciodată suficient. Să nu mai zic că unii habar nu au ce colindă."
"Ultima oară când am dat dulciuri și fructe le-am găsit aruncate pe scara blocului."
"Îmi pare bine să văd că toți din comentarii au dreptate și simt același lucru. Azi dimineață am auzit la ora 9 dimineața "colindători". E weekend vrei să dormi mai mult. Dar nu mă deranja dacă era capra aia veche sau ursul de când eram mic și auzeai totul live și oamenii băgau suflet și nu veneau în fiecare zi valuri de colindători. Înainte odată îi prindeai. Atunci mă chema tată repede pe balcon să văd că eram copil (10-15 ani în urmă) Dar nu frate, vin toate națiile, toți "țăranii" cu boxă și se aude prin termopan de zici că a pus vecinul, stau la etajul 9. Îmi e milă de aia de la parter."
"Stau undeva la țară, într-o comunitate mică, la casă. La noi vin de obicei copii din sat, prin urmare îi primesc. Las poartă deschisă că semn că pot întră și-mi văd de-ale mele până apare vreunul."
"Da, copiilor le deschidem, bombardierilor de 25+ ani care bat în tobe/fac gălăgie nu."
"Dacă vin până la ușă și nu au boxa, ci chiar cântă, da. Pentru cei cu boxă, le-aș deschide ușa doar să-i iau la bătaie. Am și eu boxă și YouTube."
"Eu trăiesc în mediul rural. Aici (cel puțin în zona mea) vin colindătorii numai în ajun pe la 5 după ce a terminat și preotul. Vin copii sub 14 ani de obicei ai vecinilor sau ai cunoscuților maxim 4 în grup. Vin și copii de etnie roma. Toți cânta din voce alți mai frumos alți mai puțin.
Ofer bani cash (valoarea decisă de relațiile interfamiliale, cât de frumos colindă, cât de mulți sunt în grup) opțional bomboane, dulciuri, portocale (se oferă pe bază de meritocrație). Toți cântă din voce, nu am auzit pe nimeni în zonă cu boxa: ). Mai vin și liceeni, dar de obicei ei colindă cel mai bine. Profitul de obicei depinde de cât umbli, dacă mergi pe o rază de 300 de m în jurul casei tale și ocolești casele în proporție de 25% ale sectarilor, faci pe o seară în jur de 300-400 și dulciuri pe 3 zile."
"Doar dacă sunt copii, pe 24-27 decembrie, și 31 decembrie-1 ianuarie. Prefer să dau fructe/ciocolată/bomboane."
"Nu e nici o tradiție să-mi vii la mijlocul lui decembrie, "oficial" încă în post, și să-mi cânți de ajun, de crăciun sau de anul nou."
"Înainte deschideam copiilor (you know, copiii ăia pe care abia îi vezi prin vizor că sunt mici)... Mai nou vin doar doamne de-o anumită etnie cu bebeluși în brațe... Anul trecut efectiv veneau ditamai hăndrălăii cu boxe prin bloc, cum să le deschizi unor astfel de "colindători"?"
"De obicei o deschideam, dar de 2 ani încoace nu o mai fac."
"Ușa nu o deschidem, dar am dat aseară 20 de lei unor băieți care vin în fiecare an în cartier cu instrumente, îmbrăcați în moș și cânta 2,3 colinde apoi pleacă. Feliz navidad, jingle bells și câteva românești. Dar fain, nu bătaie de joc. Ăstora chiar le dau și vecinii pentru că efectiv dai din picior în ritm cu muzică. Cei cu boxe sunt huiduiți."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu