De ce descoperirea vieții pe Marte ar putea fi cea mai proastă veste pentru umanitate
Postat la: 03.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Unul dintre visele majore ale omenirii este să găsească viața extraterestră. Pe Marte, pe Venus, pe Europa, pe Io, în centura de asteroizi, în alte sisteme solare șamd. Oriunde, numai să o găsească. Asta ne-ar oferi nouă certitudinea că nu suntem singuri și că, undeva, o civilizație avansată ne așteaptă ca să facem schimb de impresii și tehnologii. Ba, ar zice unii mai entuziaști, chiar pentru a fi convertită la dreapta credință.
Faptul că roverul Perseverance tocmai a ajuns în craterul Jerezo, pe locul unor sedimente străvechi, ne dă speranța că suntem extrem de aproape de o descoperire istorică, aceea a vieții (fosile sau nu) pe Marte. Numai că o astfel de descoperire ar veni cu niște implicații mai puțin discutate. Și nu, nu ar fi deloc o veste bună. Ba chiar ar fi una extrem de proastă pentru noi. Să vă explic!
De la fizicianul Enrico Fermi citire, recte de la Paradoxul care îi poartă numele, avem o listă de dileme fundamentale privind probabilitatea existenței vieții în Calea Lactee sau, și mai mult, în întregul univers.
Spre exemplu, dacă alte civilizații extraterestre au atins un nivel superior de dezvoltare, dată fiind probabilitatea matematică uriașă ca viața să fi apărut pe alte planete (a se vedea ecuația Drake), atunci unde sunt ele? De ce nu ne-au contactat până acum? Iar un posibil răspuns vine de la economistul american Robin Hanson sub forma unei idei cunoscută ca „Marele Filtru".
Hanson enumeră nouă etape cruciale în ceea ce ar însemna apariția unui civilizații superioare, capabile să atingă nivelul trei din scala Kardașev (imediat o explicăm). Și iată cei nouă pași propuși de Robert Hanson:
- Apariția unui sistem solar care să îndeplinească toate condițiile necesare vieții
- Apariția moleculelor capabile de reproducere (ARN)
- Geneza vieții unicelulare simple
- Nașterea vieții unicelulare complexe (eucariotele)
- Evoluția reproducerii sexuale
- Apariția vieții pluricelulare
- Dezvoltarea inteligenței și crearea primelor unelte
- Avansul tehnologic ce permite colonizarea sistemului solar (pasul în care ne aflăm noi, deși într-o etapă incipientă)
Și aici intervine explicația economistului american. Există posibilitatea uriașă, zice Hanson, ca unul dintre acești pași (unul este suficient) să fie blocat din varii motive. Și atunci, implicit, nu mai ajungi la nivelul 9. De ce probabilitatea aceasta uriașă? Pentru simplul motiv că galaxia noastră ar fi trebuit să fie deja plină de colonii ale cel puțin unei civilizații extraterestre foarte avansate. Numai că noi, cel puțin până acum, nu am observat absolut niciun semn că ar exista așa ceva. În concluzie, nicio civilizație nu a atins încă acest pas.
Asta se poate traduce prin faptul că pasul 9 ar fi cel mai improbabil dintre toate. Iar viața inteligentă, dacă a apărut pe alte planete, a fost cumva împiedicată să facă acest ultim salt către colonizarea galaxiei. De aici putem extrapola.
Oare viața, dacă a atins unul dintre nivelele 2-6 (cele mai probabile), atunci trecerea la inteligență este una dintre cele mai problematice etape? Dacă nu a atins nivelul 6, atunci înseamnă că ipoteza catastrofelor este una cu o largă aplicabilitate, iar noi, oamenii, am fost, pur și simplu, extraordinar de norocoși pentru a ajunge la etapa a 8-a? Sau, de fapt, punctul 8 este cel în care apar, cu adevărat problemele?
În aceeași ordine de idei, dacă și alții au atins acest penultim nivel de dezvoltare, ce anume i-a împiedicat să meargă mai departe și să colonizeze galaxia? La urma urmei, Calea Lactee a apărut acum circa 13,6 miliarde de ani. La scurtă vreme după apariția universului. Sistemul nostru solar, în schimb, are „doar" 4,6 miliarde de ani. Timp pentru civilizații mult mai vechi ca să atingă nivelul maxim de dezvoltare ar fi existat berechet.
Oare, se întreba Hanson, la un anumit punct, civilizațiile ajunse în punctul 8 tind să se autodistrugă înainte de a ieși din propriul sistem solar? Sau, pur și simplu, epuizează resursele disponibile înainte de a face pasul colonizării spațiale? Și atunci, asta îi așteaptă și pe oameni? O concluzie la această abordare filosofică ar fi una cu adevărat sumbră. Mai exact, pe cât de ușor este să ajungi la pasul opt, pe atât de întunecat se anunță viitorul, căci acolo ar exista „marele filtru". Ce înseamnă însă pasul 9?
Scala Kardașev, conceptul de sferă Dyson și poziția noastră pe scala evoluției tehnologice
În anul 1962, un astrofizician rus, Nikolai Kardașev, postula faptul că în Univers, dacă ar exista viață inteligentă, atunci respectivele civilizații s-ar împărți în strict trei categorii. A fost și a rămas una dintre cele mai frumoase idei expuse vreodată, una cu nenumărate implicații în ceea ce înseamnă avansul tehnologic și, implicit, al viitorului speciei noastre.
Spre exemplu, postula Kardașev, civilizațiile de tip I ar fi cele capabile să poată exploata resursele unei planete. Pasul doi, pe scala astrofizicianului rus, era acela în care o civilizație devine capabilă să exploateze resursele unei stele. Iar pasul trei, pasul ultim, echivalentul pasului 9 din scala Hanson, este acela în care ipotetica civilizație devine capabilă să exploateze resursele unei întregi galaxii.
După cum v-ați dat deja seama, omenirea poate fi catalogată ca o civilizație de tip I. Și, chiar dacă o bază permanentă pe Lună este iminentă (hai să spunem că și aceea de pe Marte ar putea deveni o realitate în a doua jumătate a secolului XXI) suntem departe de a putea exploata eficient resursele Soarelui nostru.
Cum am putea exploata o stea? Ei bine, așa a apărut conceptul de sferă Dyson (idee expusă în anii `60 de fizicianul american Freeman Dyson). Dacă ați urmărit serialul Star Trek: Next Generation (cel cu căpitanul Picard), în sezonul al șaselea, episodul patru, apare o astfel de sferă. Este un tribut frumos adus fizicianului. În film este vorba despre o sferă cu diametrul de circa 200 de milioane de kilometri, care cuprinde o întreagă stea și care exploatează la maximum energia emisă de aceasta. Dar Star Trek este un film SF care jonglează cu astfel de concepte futuriste.
Ca să vă faceți o idee, o sferă Dyson de acest gen ar putea cuprinde lejer circa 250 de milioane de planete de tipul Terrei. Ah, și am avea nevoie de întreaga energia produsă de stea timp de vreo 800 de ani, pentru a produce toate materialele necesare. Nici nu mai trebuie să spunem că suntem la o distanță uriașă față de un astfel de deziderat.
Dyson însă a venit cu o idee care pare ceva mai fezabilă. Cel puțin la nivel ipotetic. Mai degrabă decât un glob care să înconjoare un soare, el a propus sute de milioane, poate chiar miliarde, de sfere de mici dimensiuni care orbitează în jurul stelei, captând energia acesteia, energie pe care o direcționează odată spre propriile ecosisteme, odată spre alte surse, acolo unde este nevoie de ea. Practic, cantitatea de energie captată ar fi de sute de trilioane de ori mai mare decât cea pe care o consumă umanitatea zilnic.
Pasul ultim, cel al atingerii gradului III de dezvoltare de către o civilizație, ar fi captarea energiei și a resurselor unei întregi galaxii. Dacă o astfel de civilizație ar exista, atunci Calea Lactee (ne rezumăm doar la ea), ar trebui să fie împânzită de sfere Dyson și de colonii extraterestre. Dar ele lipsesc, din ceea ce știm noi, și astfel ne întoarcem la Hanson și la ideea descoperirii unor forme de viață pe Marte.
Într-un prim scenariu, cel mai plauzibil, sondele trimise deja pe Marte, sau unele care vor ajunge acolo în viitorul apropiat, ar descoperi urme de viață unicelulare. Fie fosile, fie încă vii. Asta înseamnă, conform ipotezei „Marelui Filtru", că filtrul apare după această primă etapă. Un alt scenariu ar fi acela în care am descoperi viață multicelulară. Și aici restrângem rapid intervalul apariției filtrului.
Un ultim scenariu ar fi acela în care am descoperi forme de viață vertebrate sau chiar inteligente. De ce ar fi asta o veste extrem de proastă? Pentru că, dacă nu ați uitat deja, nimeni nu a ajuns la nivelul 9 de dezvoltare. Iar asta înseamnă că momentul extincției noastre se află în viitor. Un viitor în care specia noastră va urma calea ipotetică a multor altora, și nu va ajunge niciodată să colonizeze galaxia.
Evident, nu trebuie să omitem un aspect important. Anume că ideea „Marelui Filtru" este doar o idee filosofică. Există și alte soluții care să explice „Paradoxul Fermi" cel cu care am și început. Spre exemplu, o ipoteză emisă de un astronom irlandez, John Allen Ball, în 1973, ipoteză care poartă numele de „Ipoteza Zoo".
Pe cât de ciudat poate fi numele, cu ipoteza asta v-ați mai întâlnit, mai ales dacă ați urmărit măcar un singur episod (sau film de lung metraj), din seria Star Trek. De fapt, Ipoteza Zoo este chiar Prima Directivă a Federației Multicivilizaționale. Aceea de a nu interveni sub niciun pretext în cazul unor civilizații inteligente care nu au atins un anumit nivel de dezvoltare. În cazul Star Trek era vorba despre apariția tehnologiei warp (sau cea prin care atingem viteza luminii).
John Allen Bell tocmai asta spunea. Că, ipotetic, ar putea exista civilizații mult mai avansate decât a noastră. Dar ele se ascund, pentru a nu interveni în dezvoltarea noastră, până când consideră ele că merităm să ia contact cu noi. Aici putem iar extrapola, și ajungem și la „Ipoteza laboratorului". Una deloc plăcută, căci asta ar însemna că suntem subiectul unor experimente extraterestre, iar Terra este un uriaș laborator.
Mă voi opri asupra unei alte ipoteze care să explice Paradoxul Fermi, deși ele sunt numeroase. Această ultimă ipoteză se numește „Pădurea Neagră". Ea a fost emisă în 1983 de către astronomul american și scriitorul de literatură SF, Glen David Brin. Conform acestei ultime ipoteze, există cel puțin o civilizație care a atins un nivel foarte avansat de dezvoltare. La fel, există civilizații care au cunoștință de existența acesteia.
Numai că, în acest caz, acea civilizație este una agresivă. Motiv pentru care toți ceilalți tac mâlc. Iar într-un astfel de scenariu, nu e prima dată când o spun, dar cu toate emisiile noastre radio, cu toată gălăgia pe care o facem în jur, cu sondele pe care le trimitem și prin încercările noastre de a contacta pe alții, nu suntem altceva decât idioții galaxiei. Și în situația asta, chiar că nu mai trebuie să ne facem griji pentru nivelul 9 de dezvoltare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Testamentul Papei, publicat de Vatican. Suveranul Pontif își dorește funeralii simple, așa cum a și trăit. "Singura inscripție: Franciscus"
Imediat dupa ce a facut publice cauzele morții Papei Francisc - accident vascular cerebral și insuficiența cardiaca irev ...
-
Profeția Sfântului Malachia: Urmează ultimul papă din istorie - Petrus Romanus
"Profetia Papilor" este o lista de 112 fraze in limba latina, descoperita in 1595 si atribuita sfantului Malachia. Confo ...
-
Ultimul apel al Papei Francisc pentru întreaga lume: Înainte să moară, acesta a transmis o scrisoare
În timpul ultimei sale spitalizari, Papa Francisc a transmis o scrisoare catre un director de ziar, in care a facu ...
-
În culisele Vaticanului este agitație maximă după moartea Papei Francisc
Din momentul in care cardinalul camerleng, Kevin Joseph Farrell, a batut de trei ori cu ciocanelul și l-a strigat pe Pap ...
-
Nostradamus a prezis moartea Papei Francisc și cine va fi noul papă: Urmează un război și haos total
Michel de Nostradamus, celebrul astrolog și profet francez, continua sa starneasca controverse prin previziunile sale, c ...
-
Care sunt cardinalii favoriți pentru Scaunul Pontifical după ce Papa Francisc a murit
Papa Francisc a murit la varsta de 88 de ani dupa 12 ani de pontificat. Vestea a fost confirmata de Vatican. Sfantul Par ...
-
Papa Francisc a murit. Va fi convocat Conclavul pentru numirea unui nou Suveran Pontif
Papa Francisc a murit luni dimineața, a anunțat cardinalul Kevin Ferrell, camerlengo al Vaticanului. "La 7:35 in aceasta ...
-
Revoluția tăcută din lumea băncilor și finanțelor: Trump lovește cu tarife, capitalul global contraatacă cu inovație
Pe fondul unui climat economic involburat și al unui val de tarife impuse de administrația Trump, marile fonduri și banc ...
-
Misterul morții fraților Surugiu: În mai putin de 60 de zile, Dan, Romică și Viorel au fost răpuși fulgerător ca de un blestem
Dorohoi. Un oraș obișnuit cu trecerea liniștita a timpului, unde zilele curg destul de monoton. În ultimele doua l ...
-
Un fenomen tot mai ciudat se petrece în școli din Europa: Modelul Andrew Tate transformă băieții încă de la cele mai fragede vârste
Influencerii online, cum ar fi Andrew Tate, alimenteaza o crestere a sexismului in sala de clasa, potrivit unui nou stud ...
-
O comoară ascunsă în pământul unui oraș din România: Străzile sunt pavate cu aur
Romania are povesti care rivalizeaza cu basmele, iar una dintre cele mai fascinante se scrie in tacere, la poalele Munti ...
-
Raport secret al CIA: O navă extraterestră a atacat pe Pământ. Soldații umani, transformați instant în 'stâlpi de calcar'
Potrivit unui document declasificat al CIA, in anul 1989 sau 1990 a avut loc o batalie intre soldații Armatei Roșii a UR ...
-
Pastorală de Paști: ÎPS Teodosie spune că libertatea pe care am primit-o în dar de la Creator o folosim într-un sens negativ
În Pastorala de Sfintele Paști adresata clerului, monahilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului, Î ...
-
La Casa Albă teoria scurgerii virusului Covid tinde să devină oficială în plin război comercial cu China
Casa Alba a prezentat o versiune noua paginii sale web dedicata Covid-19, care promoveaza teoria contestata a unei scurg ...
-
Medicamentul luat de mii de români zilnic, retras urgent din farmacii! Pacienții trebuie să verifice imediat cutia
Un medicament prescris frecvent pacienților cu hipertensiune arteriala a fost retras din farmacii in regim de urgența du ...
-
Un cercetător susține că universul nostru a fost creat de către extratereștri ca un experiment de laborator intergalactic
Astronomul Avi Loeb de la Universitatea Harvard avanseaza o ipoteza care ar putea parea desprinsa dintr-un roman SF. El ...
-
Lacul Morii, lacul morții - o poveste horror de la capăt de Bucuresti
Înconjurat de blocuri parasite, fabrici ruginite și buruieni care cresc printre crapaturile asfaltului, Lacul Mori ...
-
Inteligența artificială a elaborat trei scenarii cutremurătoare in urma cărora ar dispărea specia umană
Potrivit Chatbot-ul Google Bard, care a analizat un volum urias de date, traiectoria pe care ne aflam ar putea duce la d ...
-
Dreapta MAGA americană: Cum a devenit o armă ideologică a conservatorilor un simbol al "marxismului cultural" demonizat de republicani
Într-un peisaj politic tot mai fragmentat și ideologizat, numele lui Antonio Gramsci - marxist italian, intemnițat ...
-
Cu ocazia Sfintelor Paști, Jessie Baneș lansează o nouă piesă, încărcată de multă credință: „Răstignirea lui Iisus", versuri Pr. Emil Nedelea Cărămizaru
În pragul Sfintelor Paști, chiar in Vinerea Mare, artista Jessie Baneș a lansat o noua piesa, cu un mesaj evlavios ...
-
Ar putea fi sfârșitul Google: compania găsită vinovată de monopol ilegal în online. Chrome ar putea fi istorie!
Un tribunal federal din SUA a decis joi ca Google a dominat in mod ilegal doua piețe esențiale din industria publicitați ...
-
Criminolog, despre declarațiile controversate ale lui Crin Antonescu: „Sunt asemănătoare unui criminal împotriva umanității"
Criminologul Vlad Zaha, specializat in politici publice in domeniul drogurilor, subliniaza faptul ca pedeapsa capitala n ...
-
Bill Gates anunță o nouă eră: Cum va schimba AI meseriile fundamentale ale omenirii
Bill Gates subliniaza ca declinul demografic, criza forței de munca și avansul tehnologic converg intr-un moment crucial ...
-
Apple face un pas extrem de periculos: O lume în care nimic nu mai e autentic și imaginile sunt manipulate la extrem
Era in care fotografiile pot fi considerate dovezi ale realitații ar putea fi pe cale sa se incheie. Noua funcție Clean ...
-
Cât ar valora azi cei 30 de arginți pe care i-a primit Iuda în schimbul trădării lui Iisus
Cei 30 de arginți primiți de Iuda Iscarioteanul in schimbul tradarii lui Iisus Hristos raman, pana astazi, una dintre ce ...
-
Pierderea in greutate devine o banalitate: A apărut pastila specială pentru slăbit mai tare decât Ozempicul și fără efecte adverse
Pastila experimentala dezvoltata de Eli Lilly, numita orforglipron, a demonstrat efecte comparabile cu cele ale medicame ...
-
Un român a găsit o metodă ingenioasă de a păcăli sistemul caselor self pay din marile hypermarketuri
Marile magazine au introdus casele self pay ca o metoda pentru a grabi procesul de cumparaturi, iar oamenii iși scaneaza ...
-
"Ploaia sângerie" a apărut în România de Paște: Un fenomen periculos, cu efecte vizibile
În weekendul de Paște, Romania va fi lovita de "ploaia sangerie", un fenomen meteo rar pentru care este nevoie sa ...
-
Astronomii fac un anunț uluitor: semne de viață pe o planetă aflată la 124 de ani lumină distanță de Pământ
Astronomii au facut o descoperire spectaculoasa ce ar putea schimba percepția asupra vieții in Univers. Pe o planeta sit ...
-
Descoperire arheologică de proporții pe teritoriul Romaniei: totul a fost posibil cu ajutorul unor drone echipate cu laser
Tehnologia de ultima ora, in special scanarea LIDAR (Light Detection and Ranging) realizata cu ajutorul dronelor, revolu ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu