De ce au părăsit strămoșii noștri Africa: Un posibil răspuns, oferit de niște vârfuri de săgeți vechi de zeci de mii de ani
Postat la: 30.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu multe milenii în urmă, strămoșii noștri din Africa. Un posibil motiv al acestei emigrări în masă ar putea fi o erupție vulcanică masivă, scrie Der Spiegel.
Primii oameni moderni au părăsit Africa în urmă cu peste 100.000 de ani, dar nu au lăsat aproape nicio urmă genetică în urmă. Acele grupuri de Homo sapiens ai căror descendenți s-au răspândit pe tot globul pământesc au urmat mult mai târziu - în urmă cu aproximativ 60.000 de ani.De zeci de ani se fac speculații cu privire la motivele acestui fapt.
Până acum, experții au presupus că Homo sapiens de atunci au început să migreze într-un climat relativ umed, când exista suficientă apă și multă hrană vegetală. Dar acum, cercetătorii au ajuns la concluzia, pe baza unor descoperiri din Etiopia, că oamenii nu numai că se descurcau bine într-un climat uscat, dar este posibil chiar să fi dezvoltat inovații tehnice.
Studiul, publicat în revista Nature , sugerează că erupția vulcanului Toba din Sumatra, în urmă cu 74.000 de ani, a făcut ca clima din regiunea Sahelului de est - și probabil și din alte părți ale Africii - să devină semnificativ mai uscată. Cu toate acestea, se pare că oamenii aveau suficiente resurse pentru a face atunci călătorii lungi.
Echipa internațională de cercetători condusă de John Kappelman de la Universitatea Texas din Austin a analizat descoperirile din Shinfa-Metema 1 (SM1), o zonă din nord-vestul Etiopiei, în apropierea râului Shinfa, un afluent al Nilului Albastru. Acolo, grupul a descoperit mii de pietre cu vârfuri triunghiulare, lucrate simetric, pe o suprafață de cel puțin 300 de metri pătrați.
Multe dintre ele s-au rupt la capătul ascuțit. Echipa consideră acest lucru ca fiind un semn că obiectele trebuie să fi lovit puternic; probabil că au fost folosite ca vârfuri de săgeți. Aceasta este probabil cea mai veche dovadă a utilizării arcurilor și săgeților. Micile particule de sticlă vulcanică din stratul de descoperire dovedesc, de asemenea, că zona a fost locuită în perioada erupției Toba.
După erupție, grupul a concluzionat că regiunea a devenit semnificativ mai uscată, printre altele, din studiile sedimentare și analizele smalțului dinților de animale. Cu toate acestea, oamenii au fost capabili să se întrețină bine. Echipa de specialiști a găsit rămășițe de bovidee mari, cum ar fi antilope, precum și animale mai mici, cum ar fi maimuțe, rozătoare, iepuri, păsări, șerpi, șopârle și broaște. De asemenea, cercetătorii au găsit peste 200 de fragmente de ouă de struț care au fost colectate și încălzite pentru a fi consumate. Dar au găsit, de asemenea, resturi de midii și pești.
Este posibil ca seceta sezonieră pronunțată să fi favorizat vânătoarea de animale, scrie grupul lui Kappelman: În consecință, locuitorii din zonă la acea vreme puteau prinde cu ușurință pește în apele mai puțin adânci sau în cele câteva ochiuri de apă rămase. De asemenea, puteau să stea la pândă pentru alte prăzi care veneau să se adape.
Locuitorii din zonele de câmpie din nord-vestul Cornului Africii ar fi trăit acolo în timpul secetelor sezoniere severe. Ca răspuns la efectele supererupției, ei și-au schimbat probabil comportamentul de vânătoare, scrie grupul. „Având în vedere aceste circumstanțe, pare puțin probabil ca o fază uscată să fi împiedicat răspândirea lor". Dimpotrivă: „De fapt, condițiile uscate ar fi putut declanșa și necesita migrația".
Oamenii ar fi putut migra din Africa de-a lungul Nilului și la nord de Marea Roșie, dar și prin strâmtoarea Bab-al-Mandab, în Cornul Africii. Această strâmtoare, în care se află diverse insule, are în prezent o lățime de aproximativ 26 de kilometri și este posibil să fi fost semnificativ mai îngustă sau chiar complet uscată pe atunci.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu