De ce apar brusc cazuri de triplă infectare în România. Medic: "Se pare că tulpina Omicron are o particularitate"
Postat la: 13.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În România au fost deja depistate două cazuri de triplă infecție cu gripă, COVID-19 și virus respirator sincițial. Este vorba despre un bărbat de 58 de ani din Iași și de un copil de trei ani din București.
Aceste cazuri aparte sunt o noutate în ciuda faptului că pandemia de coronavirus a ajuns în țara noastră în urmă cu aproape trei ani. Pe de altă parte, ultima perioadă a fost marcată de mii de cazuri de gripă. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), până acum au fost confirmate 15 decese cauzate de gripă. Mai mult, de la începutul sezonului, au fost înregistrate 15 co-infecţii cu virus gripal şi SARS-COV-2, dar şi 19 co-infecţii de virus gripal cu virus sinciţial respirator, mai arată INSP.
Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a explicat pentru Ziare.com de ce au apărut tocmai acum aceste cazuri de triple infectări, dar și care sunt simptomele în astfel de situații, de altfel mult mai grave. "Nu putem să facem o predicție vizavi de creșterea numărului de cazuri în cazul infectării cu toate cele trei virusuri. Se întâmplă pe fondul unei imunități scăzute și al unor comorbidități importante. Există probabilitatea ca numărul acestor cazuri să crească ținând cont de faptul că crește constant și numărul de pacienți infectați atât cu viroze respiratorii, cât și cu COVID-19", spune Florin Roșu.
"Se pare că tulpina Omicron, spre deosebire de celelalte tulpini, are o particularitate de a da o co-infecție cu virusul gripal. Noi ne-am gândit încă de la începutul pandemiei dacă cele două virusuri vor coexista sau unul îl va elimina pe celălalt și va deveni dominant determinând o singură patologie. În cazul celorlalte tulpini nu am identificat o co-infecție, probabil că nici nu a existat o testare extinsă și din punct de vedere al gripei la momentul respectiv. Mai mult decât atât, cazurile de gripă au fost foarte puține pentru că au fost în vigoare măsurile de prevenție, în special purtarea măștii.", mai arată Florin Roșu.
"Din nefericire, atunci când apare o triplă infecție, cum este în cazul pacientului din Iași, simptomatologia este mult mai severă. Toate simptomele sunt accentuate, în special disfuncția respiratorie. Adică apar dispneea, lipsa de aer, polipneea, crește frecvența respiratorie, balansul toraco-abdominal, adică pacientul respiră ca și cum trage aer și din stomac, mialgiile, adică dureri musculare, cefaleea, adică durerea de cap, febra, toate astea sunt mult mai severe", spune medicul.
"Deocamdată sunt prea puține cazuri ca să gândim la un procentaj în privința riscului de deces. Cert este că riscul este destul de mare. Mai ales că, așa cum am spus, comorbiditățile sunt importante. Pacientul care este internat la noi, la Iași, momentan este conștient, e ventilat non-invaziv, dar se observă o degradare ușoară a stării de sănătate în ciuda tratamentului. E o presiune destul de mare asupra sistemului medical și îngrijirea unui astfel de pacient este mult mai dificilă pentru că trebuie să tratăm trei virusuri diferite care dau simptome oarecum diferite și agravate", concluzionează Florin Roșu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu