Cutremurul din sectorul bancar a lăsat urme adânci. Şeful FMI avertizează că stabilitatea financiară la nivel global este in pericol
Postat la: 26.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat cu privire la riscurile sporite la adresa stabilităţii financiare şi la necesitatea vigilenţei sporite, din cauza turbulenţelor cu care s-a confruntat sectorul bancar în economiile dezvoltate, scrie Financial Times.
În cadrul unei conferinţe la Beijing, şeful FMI a declarat că incertitudinile din economia mondială rămân "excepţional de mari", fiind de aşteptat ca creşterea economică globală să încetinească sub 3% în acest an din cauza războiului din Ucraina, a "cicatricilor" provocate de pandemia COVID-19 şi a înăspririi politcii monetare.
„Riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut într-un moment în care nivelurile de îndatorare sunt mai ridicate. Tranziţia rapidă de la o perioadă prelungită de rate scăzute ale dobânzii la rate mult mai mari, necesare pentru a combate inflaţia, generează în mod inevitabil tensiuni şi vulnerabilităţi, aşa cum am văzut în evoluţiile recente din sectorul bancar", a declarat Georgieva la Forumul anual de dezvoltare a Chinei, o reuniune a directorilor executivi mondiali şi a înalţilor responsabili politici chinezi.
Sectorul financiar mondial a fost zguduit de prăbuşirea din această lună a unui creditorului american Silicon Valley Bank, care a dus la căderea unei alte instituţii americane şi la preluarea Credit Suisse de către UBS.
Acţiunile bancare au scăzut din nou vineri, de data aceasta în frunte cu Deutsche Bank, obligându-l pe cancelarul german Olaf Scholz să insiste că nu există "niciun motiv de îngrijorare" în legătură cu această instituţie.
„De asemenea, am văzut că factorii de decizie politică au acţionat decisiv ca răspuns la riscurile pentru stabilitatea financiară şi am văzut că băncile centrale din economiile avansate au sporit furnizarea de lichidităţi în dolari americani. Aceste acţiuni au atenuat într-o oarecare măsură tensiunile de pe piaţă, dar incertitudinea este ridicată, ceea ce subliniază nevoia de vigilenţă", a mai spus Georgieva.
În ianuarie, FMI a estimat că creşterea globală va încetini de la un nivel estimat de 3,4% anul trecut la 2,9% în 2023, apoi va creşte la 3,1% în 2024.
Ea a reluat, de asemenea, avertismentele exprimate de mai mulţi alţi vorbitori la conferinţă cu privire la pericolele fragmentării lumii în blocuri economice, spunând că aceasta ar fi "o divizare periculoasă care va lăsa pe toată lumea mai săracă şi mai puţin sigură".
Cea mai pozitivă evoluţie a economiei mondiale în acest an a fost marcată de aşteptata revenire economică puternică a Chinei, după ce aceasta şi-a relaxat politicile anti-COVID 19 la sfârşitul anului 2022. FMI prevede o creştere de 5,2% în China în 2023, faţă de 3% cu un an înainte.
Creşterea Chinei ar reprezenta aproximativ o treime din creşterea globală în acest an.
„O creştere de 1 punct procentual în creşterea PIB-ului în China duce la o creştere de 0,3 puncte procentuale în alte economii asiatice" a mai declarat Kristalina Georgieva.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu