Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum l-a scăpat DNA pe Elan Schwartzenberg în dosarul Realitatea Media. Elan îi era dator lui Codruţ Marta cu peste 7 milioane de euro

Postat la: 13.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Detalii incredibile şi semne foarte mari de întrebare privind corectitudinea anchetei reies din ordonanţa DNA de clasare pe şest a dosarului Realitatea Media, document intrat în posesia Newsmaker.ro.

Deşi avea probat faptul că, în octombrie - noiembrie 2011, evazionistul Radu Nemeş - condamnat definitiv la 7 ani și jumătate de detenție pentru evaziune fiscală cu produse petroliere de 57 de milioane de doari - şi Codruţ Marta - directorul de cabinet, dispărut din mai 2012, al fostului șef PDL al Fiscului, Sorin Blejnar - i-au virat 5 milioane de euro, proveniţi din evaziune, lui Elan Schwartzenberg, procuroarea DNA Carmen Damian a clasat acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani la adresa omului israelian de afaceri.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, cunoscut publicului larg mai degrabă drept fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, era acuzat că, în schimbul banilor, ar fi oferit protecție grupării evazioniste a lui Radu Nemeș și ar fi intervenit chiar la vârful Guvernului.

Cine sunt personajele din dosar

Potrivit documentelor din dosar, Elan Schwartzenberg a fost un proxy (interpus) pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Astfel, între 29 aprilie 2011 şi 10 aprilie 2012, Schwartzenberg a fost acţionarul nominal majoritar al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Ltd, off-shore-ul prin care beneficiarul real Sorin Ovidiu Vîntu controla Realitatea Media, operatorul Realităţii tv.

Ulterior datei de 10 aprilie 2012, acţionarii nominali majoritari ai Realităţii Media au fost copiii lui SOV, Ioana şi Ionuţ Codrin Vîntu. SOV s-ar fi prins că Elan vrea să îi fure Realitatea după ce israelianul lăsat la butoane a vândut mărcile postului către un off-shore reprezentat de Dragoș Dobrescu (membru, ca și Elan, al Grupului de la Monaco), în spatele căruia ar fi fost, de fapt, banii din evaziune ai lui Codruț Marta.

Până la urmă, în martie 2013, SOV şi Schwartzenberg au pierdut controlul Realitatea Media în favoarea firmei Strategies-Research-Investements, reprezentate de omnul de afaceri Maricel Păcuraru şi politicianul Cozmin Guşă. Aceasta după ce Realitatea a intrat în insolvenţă, în urma intervenţiei judecătorului sindic, a unor litigii complicate în instanţă şi a unor acuzaţii de falsuri și înșelăciune din partea taberelor aflate în dispută pentru controlul companiei media.

Radu Nemeş este băcăuanul extrădat din SUA în 2014 şi condamnat, în aprilie acest an, la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală de peste 57 de milioane de euro cu produse petroliere.

El a fost extrădat din SUA după ce federalii americani i-au găsit un bunker plin cu o comoară pe care nu o putea justifica:

"113 monede de aur a câte o uncie (în total 3,2 kilograme de aur), 256 de monede de argint, 115 ceasuri şi alte bijuterii, şapte automobile - printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes-Benz S600, şase televizoare şi 10 iPad-uri, mai multe statui realizate din cristale Swarovski, 31 de jachete din piele - inclusiv un costum bărbătesc marca Versace şi o haină de damă din blană de nurcă şi piele de şarpe, 12 arme de foc, două pocale din aur masiv şi 43 de perechi de pantofi şi cizme de designeri celebri", potrivit seattlepi.com.

Codruţ Marta a fost directorul de cabinet al şefului PDL al Fiscului, Sorin Blejnar şi a dispărut în mai 2012. În documentele din dosar se arată că, în aprilie 2012, Marta cumpărase mărcile Realitatea Tv şi Money Channel în urma unei licitaţii organizate de administratorul judiciar al companiei Realitatea Media, Rovigo SPRL.

„Câştigătorul licitaţiei a fost Win Win Business&Lobby, o societate înregistrată în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, având ca unic acţionar societatea Amos Services SA, aceasta din urmă fiind înregistrată în Panama", se arată în ordonanţa de clasare. Win Win ar fi dat aproape 1.600.000 de euro pe 126 de mărci naţionale precum „Realitatea Tv", „The Money Channel" şi emisiunile posturilor tv.

„Win Win Business & Lobby este o societate înmatriculată în Marea Britanie, care are beneficiar real pe Dobrescu Dragoş (membru al grupului de la Monaco - n.r.) şi acţionar nominal pe Phillippe Houman", notează procurorul. La audieri, Dragoş Dobrescu "a declarat că a acceptat să participe la licitație, să încheie contractele și să plătească suma de aproximativ 1.600.000 de euro la rugămintea lui Schwartzenberg Emilian", potrivit documentului DNA.

„Din declaraţia martorului Blejnar Sorin rezultă că banii cu care au fost plătite mărcile Realitatea erau de fapt ai lui Marta Codruţ Alexandru", se arată în ordonanţa de clasare semnată de procuroarea Damian. În plus, în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Sorin Blejnar, procurorii DNA arată că Marta l-ar fi împrumutat cu bani pe Dragoș Dobrescu.

Potrivit unor martori audiaţi în dosar, Marta se aştepta să controleze Realitatea Media ca administrator special după ce cumpărase mărcile media.

Procurorii arată și că, „potrivit evidenţei ţinute de Marta Codruţ Alexandru la data de 1 martie 2012, Schwartzenberg Emilian (Elan) îi datora suma de 7,2 milioane de euro", se arată în documentul DNA.

Care era rolul lui Blejnar şi Schwartzenberg. Procurorii susţin că fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, şi directorul lui de cabinet, Codruţ Marta, asigurau protecţie grupării evazioniste a lui Radu Nemeş. De altfel, pe 22 august acest an, DNA i-a trimis în judecată pe Sorin Blejnar şi pe fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniţă, pentru că ar fi primit 1,2 milioane de euro, respectiv, 960.000 de euro, de la gruparea lui Nemeş tocmai pentru acest lucru.

Un palier de protecţie mai sus ar fi fost reprezentat de Elan Schwartzenberg. El ar fi primit 5 milioane de euro provenite din evaziune de la Marta şi Nemeş ca să asigure protecţie grupării.

Elan ar fi primit bani proveniți din evaziune fiscală și direct de la Radu Nemeș, prin offshore-ul său, Melici Management Inc., înmatriculat în Insulele Virgine Britanice și cu sediul administrativ în Vaduz, Lichtensein. Elan ar fi primit banii de la Nemeș "prin intermediul Inkasoo Jobs SRL și Corralys Investments Limited, transferurile fiind efectuate utilizând conturile deschise la BRD - Group Societe Generale, Barclays Bank (din Dubai - n.r.) și la LGT Bank".

În documentul DNA scrie negru pe alb că jurnaliștii de la Realitatea Media au fost plătiți cu bani furați, proveniți din evaziunea fiscală făcută de gruparea lui Nemeș.

De ce a clasat DNA acuzațiile aduse lui Elan Schwartzenberg. Întrucât unul dintre cei care i-au dat banii israelianului, Codruț Marta, este dispărut din mai 2012, iar Radu Nemeș a venit cu o explicație halucinantă.

Potrivit evidențelor lui Codruț Marta, Elan Schwartzenberg îi datora 7,2 milioane de euro.

De altfel, chiar procuroarea Damian scrie în ordonanța de clasare că "apare astfel posibilitatea ca lipsirea de libertate să fie motivată de interesul unor persoane de a intra în posesia sumelor de bani obținute ilicit de Marta Codruț Alexandru și în disimularea originii acestora". Înainte de fi în DNA, procuroarea Carmen Damian este cea care a instrumentat la Parchetul general și dosarul dispariției lui Codruț Marta, clasat și acesta.

În ce-l privește pe Radu Nemeș, deși acesta a colaborat cu anchetatorii DNA și i-a turnat pe fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și pe fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță, nu a avut același curaj când a venit vorba de Elan Schwartzenberg. Nemeș a declarat la DNA că banii dați lui Elan au reprezentat "cumpărare de spațiu publicitar la Realitatea".

Este totuși curios cum procuroarea Carmen Damian a putut cumpăra o astfel de explicație halucinantă fără să ceară detalii: pentru ce produse a cumpărat Nemeș publicitate la Realitatea TV? pentru produse petroliere? Unde sunt clipurile publicitare? Le-a văzut cineva difuzate pe postul tv?

Acuzații grave aduse reciproc prin presă de Cozmin Gușă și Elan Schwartzenberg. „L-am văzut pe Elan Schwartzenberg și pe Sorin Ovidiu Vîntu ca adevărații luptători împotriva Realității TV. Vă aduc aminte că Vîntu a fost al treilea patron al Realitatea TV, după Silviu Prigoană și după niște interpuși ai lui Adrian Năstase. Iar Elan Schwartzenberg nu a fost niciodată, după cum s-a lăudat la televizor că ar fi fost. El este cel care a adus Realitatea TV în insolvență și a pus-o la dispoziția unor grupări infracționale care - atenție! - i-au cuprins și pe Sorin Blejnar, care astăzi este întemnițat, conform mărturiilor tuturor din acele dosare, și pe mortul Codruț Marta, de a cărui dispariție Elan Schwartzenberg este acuzat. Acesta este motivul pentru care nu se întoarce în România. El este acuzat în documentele procurorilor că ar fi pus la cale, dacă nu chiar uciderea lui Codruț Marta, oricum, dispariția lui", declara Gușă la Realitatea, în mai 2019.

În februarie 2018, Gușă spunea despre Elan Schwartzenberg și dispariția lui Codruț Marta:

„Legat de dosarul Realitatea, acesta este, de fapt, dosarul Codruț Marta, în care sunt cercetați și foarte mulți oameni care au avut sau au legătură cu Realitatea TV. Acest dosar a pornit de la dovezile DNA conform cărora Realitatea TV din perioada lui Elan Schwartzenberg ar fi fost finanțată chiar de Codruț Marta, cu banii proveniți din evaziune fiscală. Sunt mărturii la dosar care certifică acest lucru, eu cunosc aceste detalii pentru că am fost audiat de câteva ori ca martor, iar Elan Schwartzenberg a fost acuzat în scris de către unul dintre martorii din dosar că - nici mai mult, nici mai puțin - ar fi organziat uciderea lui Codruț Marta de frica unor posibile dezvăluiri„, acuza Gușă.

„Eu nu am nicio îndoială legată de relația lui (a lui Elan Schwartzenberg - n.r.) cu Serviciul de Informații Externe (SIE), care s-a cimentat în perioada în care director al SIE era Mihai Răzvan Ungureanu, colegul lui de la Iași", declara Gușă în februarie 2018.

El a adăugat că Schwartzenberg „mai are un atu, al unei relații foarte vechi cu Bibi Netanyahu (Benjamin Netanyahu, fost premier al statului Israel - n. r.), din perioada în care acesta nu era prim-ministru, detalii pe care eu le cunosc, dar nu are rost să vorbesc despre ele".

„Apoi, în al treiela rând, are beneficiul unei relații foarte vechi cu Liviu Dragnea și cu Radu Mazăre, relație care nu a însemnat doar vânătoare sau distracție, ci și foarte multe combinații financiare. Pe Elan Schwartzenberg cunoscătorii l-au localizat mai bine, apropo de relațiile sale cu Statul Român, cu ocazia celebrei vizite al lui Traian Băsescu în Israel, însoțit de George Maior și Florian Coldea, unul dintre cei doi aranjându-i lui Elan o posibilă întrevedere cu Băsescu - care a fost mediatizată, dar pe care Băsescu a refuzat-o - iar Elan a rămas singur într-o piață plină cu jurnaliști din Tel Aviv", a precizat Cozmin Gușă. Detalii aici:

Detalii si documente AICI.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE