Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum ar putea Cătălin Cherecheș să exploateze în favoarea lui un detaliu din noua lege a evadării. De ce nu i se va aplica primarului fugar sporul de până la 3 ani

Postat la: 29.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noua lege care prevede până la 3 ani în plus la pedeapsă în cazul fugarilor ar putea să fie speculată de către apărătorii lui Cătălin Cherecheș în favoarea acestuia, deoarece primarul din Baia Mare a fost prins în Germania marți, 28 noiembrie, în interiorul termenului de 7 zile pe care acesta îl avea la dispoziție pentru a se preda.

La proces, când se va ridica problema unui spor de pedeapsă pentru evadare, Cherecheș ar putea spune că fugea să se predea, dar i-au pus "piedică" polițiști bavarezi. Pe data de 23 noiembrie, cu o zi înainte ca primarul Cătălin Cherecheș să fie condamnat la pedeapsa de 5 ani de închisoare pentru luare de mită, Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede pedepse sporite cu până la 3 ani pentru condamnații fugari.

În forma adoptată de Senat, cei condamnați au la dispoziție 7 zile pentru a se preda, din momentul pronunțării deciziei definitive. În legea 286/2009, la articolul 285, aliniat 3, a fost introdus un nou punct, 3 indice 1, care prevede următoarele:

„Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei".
Cătălin Cherecheș a ieșit din țară pe la punctual de frontieră Petea, din județul Arad, vineri dimineață la ora 7.49, potrivit șeful Poliției de Frontieră, Ștefan Victor Ivașcu.

Or, decizia de condamnare de vineri, 24 noiembrie, a venit după ce primarul din Baia Mare părăsise teritoriul României, așa că acesta ar putea susține că se afla în vacanță și nu știa că a fost condamnat. Cătălin Cherecheș a fost prins marți seară, 28 noiembrie, într-o gară din Germania, de către polițiști de la Biroul de Investigații Criminale. Cum s-a opus reținerii, primarul din Baia Mare a fost puțin „șifonat" și apare într-o fotografie cu urme de sânge pe față.

„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română. Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară", a transmis marți seara Poliția Română.

Cherecheș a încercat să fugă din Germania și se afla într-o mașină cu o mătușă de-a sa, care rula cu aproximativ 200 de km/oră. Cei doi au ajuns la o gară din Germania și voiau să scape de mașină și ar fi luat un taxi, moment în care a fost prins de polițiștii din Bavaria și de BKA (Biroul Federal de Investigații Criminale din Germania).

Cătălin Cherecheş a fost trimis în judecată de DNA în 20 mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei pentru a susţine financiar clubul. Socrii săi au fost arestați la începutul lunii noiembrie după ce soacra sa a fost prinsă în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce i-ar fi dat mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj 50.000 de euro, pentru o sentinţă mai blândă în dosarul edilului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE