Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cu statiunile in flăcări, Grecia anunță "taxa de climă": 10 euro pe noapte la cinci stele. Cât plătesc turiștii cazați la unitățile mai ieftine

Postat la: 09.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autoritățile din Grecia au decis taxarea suplimentară a turismului în 2024, urmând ca veniturile obținute să fie folosite pentru finanțarea ajutorului în caz de dezastre naturale. Grecia a avut un an tumultuos, cu incendii devastatoare în păduri și inundații care au luat numeroase vieți și au cauzat pagube masive.

Începând cu 2024, turiștii care își planifică o călătorie în Grecia vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar din cauza creșterii taxei de turism pentru toate tipurile de cazare din țară. Fosta dare cerută turiștilor de statul elen până la sfârșitul anului 2023 a fost înlocuită din ianuarie 2024 cu "taxa de climă" pentru finanțarea reconstrucției zonelor afectate de ravagiile naturale. Mulți operatori turistici din Grecia numesc noua impunere "taxa pentru rezistență la schimbările climatice".

Valorile precizate mai jos sunt valabile pentru o cameră/pe noaptea de cazare. Taxa nu este inclusă în pachetele turistice vândute în țările de origine ale vizitatorilor. Banii trebuie achitați direct la unitatea de cazare din Grecia, în momentul instalării turiștilor, în funcție de durata șederii.

Tarifele valabile în Grecia în perioada martie-octombrie:

Taxa pentru hotelurile de una sau două stele va fi de 1,50 de euro/cameră/noapte.
Hotelurile de trei stele vor fi taxate cu 3 euro/cameră/noapte.
Hotelurile de patru stele vor fi taxate cu 7 euro/cameră/noapte.
Turiștii cazați la hotelurile de cinci stele vor plăti 10 euro/cameră/noapte.

În intervalul noiembrie-februarie, taxa variază între 0,50; 1,50; 3 și 4 euro/cameră/noapte, functie de numarul de stele.

Guvernul grec se așteaptă ca această creștere să aducă venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024. Noua taxă de cazare impusă de guvernul grec a intrat în vigoare în ianuarie 2024 ca parte a planurilor de finanțare a eforturilor de reconstrucție în urma incendiilor de pădure și inundațiilor grave. Taxa este sezonieră, având efect doar în lunile aglomerate pentru turism, între martie și octombrie. Taxele nu vor fi incluse în prețurile comunicate de operatori și agenții de turism și trebuie plătite local.

Președintele Asociației Panhelenice a Hotelierilor, Grigoris Tasios, a exprimat îngrijorări că creșterea taxei ar putea descuraja turiștii să viziteze Grecia și, în final, ar putea afecta veniturile. Guvernul grec a declarat că se așteaptă ca această nouă taxă să genereze venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024, dublând bugetul special de rezerve. Noua taxă se va aplica și în cazul închirierilor pe termen scurt făcute prin platforme online, spre deosebire de taxa anterioară pentru cazare.

"Rezervele speciale vor crește de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro," a spus Mitsotakis într-un discurs anual despre prioritățile economice în Thessaloniki în septembrie anul trecut. Mitsotakis a subliniat, de asemenea, că Grecia va îndeplini țintele sale fiscale indiferent de costul economic al dezastrelor provocate de incendii și inundații.

17 persoane au murit în cele mai grave inundații din istoria Greciei în septembrie, au distrus case, poduri, drumuri, afaceri și terenuri agricole. Guvernul a anunțat că doar repararea căilor ferate va costa peste o sută și cincizeci de milioane de euro. Furtuna a acoperit cu apă aproximativ 140.000 de hectare, inclusiv în regiunea Tesalia din centrul estic al Greciei, care este o sursă importantă de produse lactate și bumbac.

Cu toate dezastrele, sectorul turismului din Grecia a înflorit, perioada ianuarie-octombrie a anului trecut înregistrând douăzeci și trei de milioane de sosiri internaționale cu avionul, depășind cifrele pentru aceeași perioadă din 2022. Datele Confederației Elene a Turismului au arătat că, în primele zece luni din 2023, Grecia a avut 2,4 milioane de sosiri suplimentare comparativ cu perioada similară din 2022. Multe țări din întreaga lume percep aceste taxe. De exemplu, turiștii plătesc în plus în Austria, Insulele Baleare, Elveția și Statele Unite.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE