Criza se adâncește: extremismul și recesiunea pregătesc un 2025 periculos pentru Europa
Postat la: 28.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Europa a traversat un an marcat de instabilitate politică, performanțe economice slabe și avertismente privind diminuarea potențialului său de creștere economică. Totuși, analiștii sunt de părere că există motive de optimism pentru anul 2025, informează Bloomberg.
Creşterea economică în Europa nu este de aşteptat să prindă avânt prea curând, Banca Centrală Europeană reducându-şi săptămâna trecută prognoza de creştere pentru 2025 la 1,1%. Între timp, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că riscurile pentru creştere „înclină negativ balanţa".
PIB-ul este de aşteptat să crească cu 0,8% în zona euro în acest an - care este o îmbunătăţire faţă de anul 2023 în care economia a crescut de 0,4%, dar la ani lumină distanţă de faţă de 2022 când economia creştea cu 3,4%. În comparaţie, oficialii americani se aşteaptă la o creştere de 2,7% în acest an.
Inflaţia din zona euro este, de asemenea, în centrul atenţiei, după ce s-a scufundat pentru scurt timp sub ţinta de 2% a BCE la 1,8%, dar a crescut din nou peste obiectivul de 2% în noiembrie.
În timp ce investitorii şi economiştii încearcă să descifreze ce urmează pentru regiune, iată cinci subiecte principale de urmărit pentru o imagine mai amplă asupra a cum ar putea arăta anul 2025.
1.Politica monetară
Factorii de decizie din cadrul Băncii Centrale Europene au anunţat joia trecută a patra şi ultima reducere a ratei dobânzii din acest an. Pieţele estimează că încă o reducere de 25 de puncte de bază va fi pe drum atunci când Consiliul guvernatorilor BCE va lua prima decizie de politică monetară din 2025.
2. Consumul
Încetinirea consumului este unul dintre numeroasele obstacole cu care s-a confruntat Europa în acest an.
Într-un raport pentru luna noiembrie, Comisia Europeană a constatat că încrederea consumatorilor a scăzut cu 1,2 puncte procentuale de la an la an în zona euro. Între timp, indicatorul de sentiment economic al Comisiei Europene - un scor de încredere derivat din sondajele efectuate în rândul întreprinderilor şi al consumatorilor - deşi stabil, a rămas sub media sa pe termen lung pe tot parcursul anului şi este în prezent uşor mai mic decât cel de la sfârşitul anului 2023.
3. Schimări economice la periferie
Chris Watling, CEO şi strateg şef de piaţă la Longview Economics, subliniază o divergenţă între economiile europene, o mână de ţări europene urmând să se afle în mijlocul unor schimbări economice importante.
Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, ţări care au fost mult timp considerate vulnerabile la instabilitate şi crize economice, s-ar putea trezi peste noapte într-un scenariu mult mai pozitiv.
Comisia Europeană se aşteaptă ca PIB-ul ţărilor să crească cu 3 % în acest an şi cu 2,3 % în 2025, în timp ce OCDE se aşteaptă ca Spania să înregistreze în acest an a treia cea mai puternică creştere din toate ţările OCDE. În acelaşi timp, creşterea economică a Greciei este estimată la 2,1% în 2024 şi la 2,3% în 2025.
4. Instabilitate politică
Europa se confruntă, de asemenea, cu incertitudini politice în interiorul graniţelor sale, cu două dintre cele mai mari economii ale regiunii, Franţa şi Germania, aflate în mijlocul unor turbulenţe politice.
Fostul prim-ministru francez Michel Barnier a fost demis şi înlocuit la începutul acestei luni, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a pierdut luni un vot de încredere, deschizând calea pentru alegeri anticipate la începutul anului viitor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 3.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 4.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu