ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Criza climatică se va vedea in portofel: FMI cere introducerea taxei pe carbon - "Ar determina o importantă creștere a nivelului de sărăcie"

Postat la: 02.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Introducerea taxei pe carbon a fost una dintre cererile experților FMI, făcută în timpul recentei vizite la București, pentru reducerea deficitului bugetar. Mai exact, FMI a solicitat "introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili."

Asociaţia Energia Inteligentă a făcut publică o analiză care arată cât de mult va scumpi viața românilor taxa pe carbon. Dumitru Chisăliță, președintele asociaţiei, a explicat faptul că această taxă se va aplica pentru imobilele care folosesc combustibili poluanți și pentru utilizarea combustibililor fosili în transportul rutier.

Un imobil care folosește gaze naturale emite într-un an pentru fiecare kWh consumat 0,205 kg CO2, astfel avem următoarele situații:

- Un apartament cu 2 camere emite cca 2 t CO2/an
- Un apartament cu 4 camere emite cca 3 t CO2/an
- O casa de cca 120 mp mediu izolata emite cca 6 t CO2/an.

Potrivit analizei făcute de Dumitru Chisăliță, având în vedere că prețul carbon ETS 2023 este de 80 Euro/t, românii vor suporta următoarele costuri suplimentare:

- Dacă locuiesc într-un apartament cu 2 camere - cca. 800 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 3.900 lei/an

- Dacă locuiesc într-un apartament cu 4 camere - cca. 1200 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale, considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 5.850 lei/an

- Dacă locuiesc într-un imobil de tip casă - cca. 2400 lei/an, adică gospodăria s-ar confrunta cu o creștere cu 26% față de costurile actuale cu gaze naturale considerând prețul plafonat al gazelor de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv costul cu gazele naturale urmează să ajungă la cca. 11.700 lei/an.

- Dacă locuiesc într-un imobil care folosește lemnele - emite într-un an pentru fiecare kWh consumat 0,390 kg CO2, astfel o casă de cca 120 mp mediu izolată emite cca 11t CO2/an. Astfel, costurile care urmează să le scoată suplimentar din buzunar un român care locuiește într-o casă sunt de cca. 4.680 lei/an, adică o creștere cu 48%, față de costurile actuale cu lemnele considerând prețul lemnelor de 800 lei/mc, respectiv costul total cu lemnele urmează să ajungă la cca. 14.280 lei/an.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a prezentat și o analiză privind impactul introducerii taxei pe carbon pentru un român care conduce o Dacia Logan. Potrivit acestuia, o astfel de mașină emite 0,116 kg CO2 într-un an pentru fiecare km parcurs emite 0,116 kg CO2, astfel că, la cca 15.000 km parcurși, într un an se emit, în medie, cca 2 t CO2/an. Astfel, costurile suplimentare vor fi de cca. 800 lei/an, adică o creștere cu 12% față de costurile actuale cu combustibilul, luând în calcul că prețul acestuia este de 6,5 lei/l - costul total cu combustibilul urmează să ajungă la cca. 7.600 lei/an.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă atrage atenția că introducerea taxei pe carbon în construcții și transporturi va genera scumpiri la toate produsele și serviciile. Potrivit estimărilor făcute de acesta, în cazul gospodăriilor din mediul rural, cheltuielile vor crește cu cca. 8%, iar în cazul celor din mediul urban, cu 10%.

"Îngrijorător este faptul că, odată cu aplicarea acestei taxe, conform estimărilor realizate, gospodăriile din mediul rural s-ar găsi în imposibilitatea de a-și achita toate cheltuielile la veniturile actuale. Astfel, chiar dacă această taxă ar reduce deficitul bugetar, ea ar determina o importantă creștere a nivelului de sărăcie al românilor. Soluția nu este creșterea taxelor, ci reducerea cheltuielilor", concluzioneză preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE