Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Creștere "alarmantă" de șapte ori mai mare a sindromului Stevens-Johnson legată de COVID-19 și de vaccin

Postat la: 11.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O creștere bruscă a sindromului Stevens-Johnson (SJS) - o afecțiune cutanată rară și potențial fatală - poate fi declanșată de COVID-19, de creșterea ratei de vaccinare sau de o scădere a pragului cauzată de vaccinuri sau de o infecție anterioară, potrivit unei serii mari de cazuri publicate recent în Burns.

Cercetătorii de la unitatea de arsuri de la Concord Repatriation General Hospital din Australia au observat între două și patru cazuri de SJS, sau necroliză epidermică toxică (TEN), pe an înainte de apariția COVID-19. Numai în primele șase luni din 2022, același centru de arși a observat o creștere de șapte ori a numărului de cazuri.

Din cele 14 cazuri raportate, cinci pacienți au avut COVID-19 cu o lună înainte de a dezvolta SJS/TEN, iar trei dintre cei 14 pacienți au primit un vaccin COVID-19 cu o lună înainte. Nici un singur caz de SJS/TEN nu a fost raportat la o persoană nevaccinată.

Cercetătorii au declarat că raritatea afecțiunii și prezența medicamentelor cunoscute ca declanșând boala fac ca legătura să fie dificil de dovedit, dar creșterea rapidă a cazurilor de la începutul pandemiei și de la lansarea vaccinului este "alarmantă".

SJS/TEN este o afecțiune severă de hipersensibilitate în care pielea dezvoltă erupții cutanate, vezicule și se descuamează formând zone dureroase care seamănă cu o arsură severă cu apă fierbinte. Membranele mucoase, inclusiv ochii, organele genitale și gura, sunt adesea afectate sau grav afectate, ceea ce duce la septicemie, pneumonie, infecție sau deces.

Deși SJS și TEN au fost considerate cândva afecțiuni separate, ele fac acum parte din aceeași boală - SJS reprezentând capătul mai puțin grav al spectrului bolii, iar TEN reprezentând cel mai grav.

Medicamentele, inclusiv medicamentele pentru epilepsie, antibioticele și analgezicele antiinflamatorii, sunt principala cauză a SJS/TEN, dar și anumiți viruși și vaccinuri pot provoca această afecțiune. Din cauza naturii sale potențial fatale, SJS/TEN este considerat o urgență medicală, iar pacienții sunt tratați în unități de arși.

Cercetătorii au propus trei teorii pentru creșterea bruscă a cazurilor de SJS/TEN.

Indusă de virus

Prima teorie este că virusul SARS-CoV-2 poate induce SJS/TEN prin legarea directă la receptorii care declanșează un răspuns mediat de celulele T. Alte virusuri cunoscute ca fiind cauza SJS/TEN includ virusul herpes simplex, virusul Epstein-Barr și gripa.

Induși de vaccinuri

O a doua teorie este că vaccinurile COVID-19 se pot lega direct de receptorii celulari care declanșează SJS/TEN și influențează răspunsul imunitar al organismului la nivelul celulelor T, inițiind SJS/TEN. Acest răspuns al celulelor T atinge un vârf la șapte și 28 de zile după vaccinare, în concordanță cu cazurile observate.

Dintre cele trei cazuri atribuite vaccinării în cadrul studiului, doi pacienți au primit un vaccin cu ARNm, iar unul a primit un vaccin cu vector viral în decurs de o lună de la apariția SJS/TEN. Cercetătorii au identificat alte opt cazuri de SJS în urma vaccinării cu COVID-19 în literatura de specialitate publicată - patru au fost asociate cu vaccinuri cu ARNm, trei cu vaccinuri cu vectori virali precum AstraZeneca și Johnson & Johnson și unul cu un vaccin cu virus întreg.

Potrivit sistemului de raportare a evenimentelor adverse la vaccinuri (VAERS) din SUA, 198 de cazuri de SJS/TEN în urma vaccinării cu COVID-19 au fost raportate între 14 decembrie 2019 și 23 iunie 2023. Din punct de vedere istoric, s-a demonstrat că VAERS raportează mai puțin de 1 % din evenimentele adverse reale ale vaccinurilor, ceea ce înseamnă că este posibil să fi avut loc și alte cazuri de SJS/TEN, dar care nu au fost raportate.

Scăderea pragului

A treia teorie propusă de autori este că dezvoltarea unei infecții cu COVID-19 sau primirea unui vaccin "pregătește" sistemul imunitar, scăzând pragul pentru ca un medicament să declanșeze SJS/TEN.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE