Coronavirusul felin pune în pericol animalele de companie din Europa
Postat la: 16.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Experții i-au avertizat pe proprietarii de animale de companie din Marea Britanie cu privire la potențialele consecințe ale unei epidemii mortale de coronavirus din Cipru, care a ucis 300.000 de pisici.
Este vorba de virusul peritonitei infecțioase feline (FIP), care a fost detectat pe insulă începând cu luna ianuarie, potrivit lui Dinos Ayiomamitis, șeful Cats PAWS Cipru.
Principala îngrijorare pentru proprietarii britanici este "lunga istorie" dintre Cipru și expații care călătoresc spre și dinspre insulă, multe persoane relocând pisici în Marea Britanie.
FCoV este un virus comun și contagios la pisici, care se răspândește prin fecalele acestora. Majoritatea pisicilor nu prezintă simptome, iar dacă acestea apar, se limitează la diaree ușoară.
Dar, în unele cazuri, virusul se transformă în FIP, care este aproape întotdeauna mortal.
Dr. Jo Lewis, medic veterinar specializat în pisici, a declarat pentru Sky News: "Ratele de infecție tind să fie cele mai ridicate la pisicile care trăiesc în spații apropiate și care împart toaleta", cum ar fi, de exemplu, crescătoriile de pisici și centrele de salvare.
"De asemenea, este important de reținut că virusul poate fi transmis mecanic pe perii de toaletare, pe cupele pentru nisipul pisicii și chiar pe picioarele și mâinile oamenilor.
"Această teorie ar putea explica de ce sunt afectate multe pisici care trăiesc doar în interior în Cipru."
Dr. Nathalie Dowgray, șefa Societății Internaționale de Medicină Felină, a declarat că epidemia este "foarte îngrijorătoare" pentru pisici, proprietarii de pisici și veterinarii din Cipru.
"Pentru mulți, inclusiv pentru pisicile vagaboande, tratamentul nu va fi probabil posibil și, din păcate, acest lucru va duce probabil la o mortalitate semnificativă."
Dacă o pisică face sau nu FIP depinde de "tipurile de mutații, de încărcătura de virus și de sistemul imunitar individual al pisicii", a declarat Dr. Dowgray.
Se spune că un focar de o asemenea amploare nu a mai fost văzut nicăieri înainte, așa că, dacă ajunge în Marea Britanie, ar putea fi destul de grav și va cântări greu în mintea proprietarilor de pisici și a veterinarilor.
Dr. Lewis a declarat pentru Sky News: "Există un risc real că, dacă acest lucru ajunge în Marea Britanie, ar putea avea consecințe catastrofale asupra animalelor noastre de companie preferate."
"Oricine a fost martor direct la durerile cauzate de FIP va înțelege impactul potențial."
Cel mai mare risc pentru pisicile din Marea Britanie este reprezentat de importul animalelor.
"Avem o lungă istorie cu Cipru și o mulțime de britanici expatriați trăiesc și călătoresc încoace și încolo, astfel încât riscul pentru pisicile din Marea Britanie este semnificativ", a adăugat Dr. Lewis.
"Trebuie să limităm acest risc prin depistarea tuturor pisicilor care părăsesc Cipru și orice altă țară afectată din apropiere".
Ea a spus că pisicile care părăsesc insula ar trebui să fie examinate și testate pentru a se verifica nivelul de anticorpi FCoV, iar orice pisică cu simptome nu ar trebui să călătorească.
FIP este greu de diagnosticat, dar majoritatea pisicilor cu virusul vor avea febră, vor părea letargice și vor renunța la hrană.
Există două tipuri de virus - FIP umedă și FIP uscată.
La pisicile cu primul tip, se acumulează lichid în abdomen sau în piept, provocând umflături.
"Avem tendința de a vedea pisici care se prezintă cu o burtă mare plină de lichid și dificultăți de respirație, care sunt din ce în ce mai letargice și pretențioase cu mâncarea lor", a declarat Dr. Lewis.
Pisicile cu FIP uscată au o acumulare mai mică de lichid, dar pot avea un apetit scăzut, temperatură ridicată și probleme de vedere.
FIP este mai probabil să se dezvolte la pisicile tinere, cu vârsta cuprinsă între trei luni și doi ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește strămoșii și astfel schimbă cursul istoriei, ștergându-și propria existență. Rezolvarea paradoxului ar putea face posibilă călătoria în timp.
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu