Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Coreea de Nord urmează să facă un test nuclear când Joe Biden se va afla la Seul!

Postat la: 07.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Şeful Serviciului de Informaţii din Coreea de Sud, Park Jie-won, a declarat sâmbătă că Phenianul ar putea efectua un test nuclear în perioada dintre învestirea preşedintelui sud-coreean ales, Yoon Suk-yeol, care va avea loc marţi, şi vizita preşedintelui american Joe Biden la Seul la sfârşitul acestei luni, a relatat agenţia de presă Yonhap.

Dacă Phenianul îşi miniaturizează şi îşi uşurează focoasele nucleare, rachetele cu rază scurtă de acţiune pot fi echipate şi cu focoase nucleare, iar un potenţial test nuclear este privit ca fiind foarte important, deoarece ar putea ameninţa atât Coreea de Sud, cât şi Japonia, a declarat Park pentru Yonhap prin telefon. Şi ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că regimul nord-coreean şi-ar putea finaliza pregătirile până la sfârşitul acestei luni pentru a efectua un test nuclear şi că Ministerul japonez al Apărării a împărtăşit un astfel de punct de vedere cu Statele Unite, relatează Kyodo.

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune de pe un submarin (SLBM) în apele Mării de Est (numele dat Mării Japoniei în cele două Corei), în largul coastei sale estice, a anunţat Armata sud-coreeană. Statul Major Întrunit de la Seul (JCS) a precizat că a detectat lansarea în apele din largul oraşului Sinpo, situat pe coasta estică a Nordului, la ora locală 14:07. ''Distanţa de zbor detectată a rachetei balistice lansate cu această ocazie a fost de aproximativ 600 de kilometri, iar altitudinea maximă atinsă a fost de aproximativ 60 de kilometri'', a precizat JCS.

Proiectilul a aterizat probabil în afara zonei economice exclusive a Japoniei, iar guvernul japonez nu a primit informaţii despre pagube, potrivit unor oficiali. Sinpo este locul unde se află centrul de dezvoltare a rachetelor balistice submarine şi submersibile (SLBM) al Coreei de Nord şi este zona în care regimul testează de obicei SLBM-urile, scrie EFE. Această lansare marchează cea de-a 15-a demonstraţie de forţă a Coreei de Nord din acest an, un număr record care se ridică la aproape o lansare pe săptămână în 2022. Ea a avut loc la doar trei zile după ce regimul comunist a testat ceea ce s-a crezut a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

''Recenta serie de lansări de rachete ale Nordului reprezintă acte de ameninţare gravă care subminează pacea şi stabilitatea Peninsulei Coreene şi a comunităţii internaţionale şi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU'', a afirmat JCS într-un comunicat, îndemnând Phenianul să le oprească imediat. Acest ultim test efectuat de Coreea de Nord a avut loc în contextul în care preşedintele american Joe Biden urmează să viziteze Coreea de Sud şi Japonia între 20 şi 24 mai, aceasta fiind prima sa călătorie în Asia de la preluarea mandatului în ianuarie 2021, notează Kyodo.

Phenianul a dezvoltat familia Pukguksong de rachete cu combustibil solid, aproape toate SLBM concepute pentru submarinul său de clasă Gorae (numit de analişti şi Sinpo), încă de la mijlocul deceniului trecut. În 2019, regimul a dezvăluit, de asemenea, un nou submersibil mai mare (numit Sinpo-C de către comunitatea de experţi), care ar fi capabil să transporte până la patru SLBM (Gorae transportă doar unul), relatează EFE. SLBM este un element de bază pentru represalii nucleare, deoarece un submarin care îl transportă poate opera nedetectat, poate lansa contraatacuri şi, astfel, permite unei ţări să supravieţuiască unui atac preventiv al inamicului.

În timpul unei parade militare luna trecută, pentru a sărbători cea de-a 90-a aniversare a fondării armatei nord-coreene, Coreea de Nord a prezentat unele dintre cele mai noi modele de SLBM, inclusiv o mini-SLBM, despre care a afirmat că a testat-o cu succes de pe un submarin în octombrie anul trecut. În cursa pentru dezvoltarea unei flote de submersibile care ar putea duce arsenalul nord-coreean la un nou nivel periculos, Kim Jong-un însuşi a declarat la Congresul Partidului Muncitorilor de anul trecut că regimul intenţionează să dezvolte un submarin cu propulsie nucleară. Acest submarin face parte dintr-un plan de dezvoltare a armamentului pe cinci ani aprobat la acelaşi congres de Coreea de Nord. Acest plan cincinal se află în spatele actualului număr record de teste de armament, apreciază agenţia spaniolă de presă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE