Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Congresul SUA a adoptat proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre. Legea merge la promulgare la preşedintele Joe Biden

Postat la: 15.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Reprezentanţii Ambasadei României în Statele Unite au anunţat că a fost adoptat de către Congresul SUA proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre.

Astfel, Congresul a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei la nivelul preşedintelui SUA, iar Legea merge la promulgare la preşedintele Joe Biden. Astfel, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii a aprobat joi legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act / NDAA), după ce aceasta fusese aprobată, miercuri, de către Senatul SUA, precizează postarea de joi, pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA în România. În cadrul NDAA, a fost aprobat, cu modificări, proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre, introdus ca amendament de către senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney.

„Congresul Statelor Unite confirmă în plen importanţa geostrategică a regiunii Mării Negre şi creează un cadru superior de angajare în zonă prin solicitarea adresată preşedintelui SUA de dezvoltare a unei strategii inter-agenţii cu privire la Marea Neagră. În premieră, Congresul SUA aprobă prin lege un pachet cuprinzător pentru regiunea Mării Negre, cu direcţii de acţiune pe domenii strategice: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică, în coordonare cu aliaţii şi partenerii, inclusiv NATO şi UE. Adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un succes pentru România, după o activitate perseverentă şi pro-activă în relaţia cu Congresul SUA", a punctat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, conform sursei citate.

În calitate de aliat şi partener strategic al SUA, precum şi de ancoră în regiune, România a susţinut constant, consecvent şi pro-activ întărirea angajamentului american la Marea Neagră, cu efecte pozitive în direcţia securităţii şi prosperităţii ţării noastre şi a regiunii. Numeroşi membri ai Congresului SUA, atât din Partidul Democrat, cât şi din Partidul Republican, au susţinut acest proiect, mulţi dintre aceştia fiind prieteni dedicaţi cauzei României.

Textul Black Sea Security and Development Strategy este în raport cu textul adoptat de Senatul SUA în luna iulie, în urma procesului de mediere a NDAA. Congresul a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei de securitate şi dezvoltare a Mării Negre la nivelul preşedintelui SUA. Totodată, a concentrat direcţiile de acţiune subsumate strategiei către obiective şi proiecte cu finalitate vizând: asistenţa de securitate pentru aliaţii şi partenerii regionali, consolidarea securităţii energetice regionale, identificarea de oportunităţi pentru investiţii străine directe din partea SUA, gestionarea împreună cu aliaţii şi partenerii a efectelor coerciţiei economice a Rusiei şi Chinei, creşterea angajamentului SUA în planul economic şi al dezvoltării infrastructurii. Legea privind autorizarea bugetului apărării SUA - NDAA urmează a fi înaintată preşedintelui SUA pentru promulgare.

Reamintim că abia întors din vizita făcută în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de guvern, că autoritățile americane sunt extrem de interesate de zona Mării Negre pentru investiții, ceea ce însemnă o șansă enormă pentru Portul Constanța.

„Facem azi ședința de Guvern după vizita desfășurată în Statele Unite, una extrem de importantă deoarece am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei. Există potențial major pentru investiții americane în domenii precum energia și tehnologiile digitale, iar interesul strategic al SUA față de zona Mării Negre înseamnă și o șansă enormă de dezvoltare pentru Portul Constanța. Avem acum datoria să concretizăm aceste oportunități fără precedent!", a spus Ciolacu.

Presedintele PSD a mai adaugat, ulterior, ca SUA a intervenit pe langa Austria ca sa "flexibilizeze" intrarea României in Spatiul Schengen, ceea ce s-a si intamplat imediat dupa vizita lui Ciolacu la Washington, unde, desi nu a fost primit de Joe Biden la Casa Alba, a primit asigurari ca va primi la schimb cel putin o aderare pentru spatiul aerian. Marcel Ciolacu a primit acest "cadou" pentru anul electoral 2024, intrarea României in Schengenul "aerian" urmand a avea loc in luna martie daca vor fi indeplinite mai multe conditii umilitoare pentru România, la care seful guvernului a achiesat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE