Conferința pentru mediu s-a blocat la bani. Țările bogate nu mai vor să plătească pentru națiunile mici, sărace sau în curs de dezvoltare
Postat la: 23.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Negocieri între aproape 200 de ţări continuă în prelungire, sâmbătă, la Conferinţa ONU privind modificările climatice, la Baku, după ce ţările în curs de dezvoltare au respins o primă ofertă a unui angajament financiar a ţărilor bogate.
Ţările bogate, în principal Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, au arătat cărţile în cea de-a 12-a şi ultima zi oficială a COP29, vineri, şi au propus să-şi crească angajamentul finanţărilor climatice ale ţărilor mai sărace de la 100 de miliarde de dolari pe an, cât este în prezent, la 250 de miliarde de dolari pe an până în 2035.
Această sumă este respinsă ca "inacceptabilă" de către ţările africane, având în vedere catastrofele pe care le suferă şi nevoile lor uriaşe de energie. Ţările insulare mici au denunţat un "dispreţ" faţă de "popoarele (lor) vulnerabile" şi au subliniat că, ţinând cont de inflaţie, efortul financiar real va fi mai mic.
Ţările în curs de dezvoltare şi-au estimat cererea între 500 şi 1.300 de miliarde de dolari pe an, pentru a fi ajutate să iasă din energiile fosile şi să se adapteze la modificările climatice. Cifra ar trebui să fie mai degrabă 300 de miliarde şi nu 250, au reacţionat economioştii celebri, mandataţi de către ONU, Amar Bhattacharya, Vera Songwe şi Nicholas Stern.
Rămâne de văzut dacă Occidentul va accepta să-şi revizuiască oferta în creştere. Orice acord la COP29 este necesar să fie adoptat printr-un consens al tuturor ţărilor. Însă europenii se află sub presiune bugetară şi politică. Statele Unite au avertizat că 250 de miliarde de dolari pe an reprezintă deja un efort "extraordinar" faţă de angajamentul actual.
În mod paradoxal, negocierile ar avea "în vedere o zonă de aterizare", apreciază unul dintre cei mai fini experţi ai finanţelor climatice, Avinash Persaud, de la Banca Interamericană de Dezvoltare, cu condiţia să se accepte un truism al unor negocieri multilaterale, şi anume "nimeni nu va pleca de la Baku fără un gist amar în gură", declară expertul.
Proiectul acordului stabileşte, în mod separat, un obiectiv ambiţios de colectare a unui total de 1.300 de miliarde de dolari pe an până în 2035, destinat ţărilor în curs de dezvoltare, un total care include cele 250 de miliarde ale ţărilor dezvoltate şi alte surse de finanţare - multilaterală, privată, taxe, alte ţări din Sud.
Finanţarea climatică constă în împrumuturi şi donaţii ale unor ţări dezvoltate, în numele responsabilităţii lor istorice în modificările climatice, cu scopul de a ajuta ţările în curs de dezvoltare să înfrunte o climă tot mai distructivă şi să investească în energii cu emisi reduse de carbon.
Uniunea Europeană poartă altă luptă. Ea negociază "ambiţii" mai mari în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă se opune producătorilor de petrol, conduşi de grupul arab. Un succes - pentru moment - al unei componente a proiectului acordului este menţionarea explicită a tranziţiei verzi către ieşirea din energiile fosile, o formulare smulsă la COP28, anul trecut.
China a trasat o linie roşie la Baku. Ea nu vrea nicio obligaţie financiară. Nici nu vrea să audă de negocierea regilii ONU din 1992 care prevede că responsabilitatea finanţării climatice revine ţărilor dezvoltate. Ea nu poate decât să fie mulţumită de ultima versiune a proiectului acordului, care "invită" ţările în curs de dezvoltare, din care China face în mod oficial parte, "să furnizeze contribuţii suplimentare".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Meta a câștigat sute de mii de dolari de pe urma unei rețele de dezinformare pro-rusă
Rețeaua de dezinformare "Doppelganger" a început prin a clona instituțiile media occidentale pentru a răspândi mesaje anti-Ucraina și anti-Occident.
-
CIA susține ipoteza conform căreia COVID ar fi provenit dintr-un laborator
Agenția Centrală pentru Informații a Statelor Unite (CIA) a evaluat duminică, 26 ianuarie, că este mai probabil ca virusul care a condus la pandemia de Covid-19 să fi provenit dintr-un laborator decât din natură. CIA subliniază și că originea naturală rămâne destul de plauzibilă.
-
Trump trimite Israelului bombele blocate de Biden: "O mulţime de lucruri care au fost comandate şi plătite sunt acum pe drum!"
Preşedintele SUA Donald Trump, a declarat sâmbătă, 25 ianuarie, că "o mulţime de lucruri care au fost comandate şi plătite de Israel" sunt pe drum. Astfel, Donald Trump răspunde informaţiilor din presă că administraţia sa a deblocat o livrare de bombe de 2.000 de livre (907 kg).
-
Crimă domestică înfiorătoare. O femeie a fost ucisă în bătaie de soțul ei „A tras-o ca pe o cârpă prin curte"
O femeie din Giurgiu a fost omorâtă de soțul ei într-un caz cumplit de violență domestică. Bărbatul a fost cel care a alertat autoritățile, încercând să își ascundă urmele, dar anchetatorii au aflat adevărul cu ajutorul camerelor de supraveghere din curte.
-
Și Trump vrea sa facă o mare afacere din războiul din Ucraina: Vrea să cumpere arme din SUA cu banii rușilor!
Administrația Trump ia în considerare cumpărarea de armament american pentru Ucraina cu bani obținuți din activele rusești înghețate, a declarat Keith Kellogg, trimisul pentru pace al lui Trump pentru Ucraina și Rusia.
-
Călin Georgescu după furtul Tezaurului Dacic: "Demisia miniștrilor de la Externe și Cultură e necesară!"
Călin Georgescu s-a dezlănțuit la câteva ore de la furtul Tezaurului Dacic. Georgescu acuză că la mijloc de vorba de incapacitatea de a apăra bunurile poporului, istoria, dar și oamenii care încă trăiesc în acestă țară. El cere demisia miniștrilor de la Externe și Cultură
-
China anunță că SUA nu sunt preocupate de independenta Taiwanului: Negocieri la cel mai înalt nivel
Departamentul de Stat al SUA a anunţat, după o convorbire a secretarului de Stat Marce Rubio cu omologul chinez Wang Yi, că Rubio a exprimat preocuparea "faţă de acţiunile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului".
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu